.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Blestemul pământului
     Potrivit noilor modificări ale Codului Penal, pedepsele pentru infracțiunile le­gate de proprietate s-au înăsprit. Astfel, pentru tulburare în posesie sunt prevă­zute acum pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 și 7 ani. Mai mult decât atât, țăranul român va avea dreptul să-și apere prin orice mijloace proprietatea, în ca­zul în care aceasta îi va fi încălcată. Cu alte cuvinte, dacă în gospodăria lui ba­dea Ion va intra, de acum înainte, badea Vasile, cu care Ion s-a certat deunăzi, cel dintâi îl va putea omorî liniștit în bătătură, sub pretextul că își apără pro­prietatea. Iar această permisiune de a apăra proprietatea cu orice mijloace s-a extins și la suprafețele de teren agricol, precum și la cele forestiere. Nu susținem că aceasta este o măsură nepotrivită, dar ea poate genera un șir de bătăi și de crime, tranșarea unor dușmănii mai vechi (personale sau de familie), cu orice are la îndemână un proprietar de casă, teren sau pădure.
    Nu există nici o șansă să se usuce vreodată cerneala din dosarele în care se judecă țărani care și-au dat reciproc cu sapele și cu topoarele în cap, după ce s-au certat din te miri ce. Ba că s-au mutat gardurile, ba că au intrat vacile și caii vecinilor pe pășunea proprietate privată a lui "icsulescu", ba că evoluția statutului juridic al terenurilor a dus la situații în care badea Gheo nu mai are acces la tere­nul lui decât trecând prin tarlaua vecinului etc. Și, dacă stăm să ne gândim bine că au fost cazuri în care până și frații sau rudele apropiate s-au omorât pentru o palmă de pământ, atunci putem să ne închipuim cam ce se poate întâmpla în vii­tor: se duc oamenii pașnici, la sapă, la coasă, sau la tăiat lemne în pădure, își aduc aminte de cine știe ce dispute mai vechi, iar cel căruia îi aparține terenul își va face dreptate singur, acolo, la fața locului. Iar lucrurile pot să ia o întorsătură tragică și pentru că regimul armelor și munițiilor nu mai este atât de drastic ca mai demult. Un pistolet sau o armă de vânătoare poate fi cumpărată oricând, de către oricine, atâta timp cât nu are cazierul încărcat.
    Și putem merge chiar mai departe cu presupunerile. De pildă, dacă doi feciori s-au certat pentru o fată în sat, sau cutare a auzit că-l înșeală nevasta cu cutare, sau pur și simplu doi amici s-au bătut la cârciumă, unul dintre ei se poate pre­face că-l cheamă pe celălalt la o clacă, pe terenul lui, unde îi poate face felul fără a fi pedepsit. Iar în cazul pădurilor lucrurile pot fi și mai grave. Să-l mai văd eu pe pădurarul, brigadierul, șeful de post, proprietarul de gater sau iubitorul de afaceri cu cherestea că intră în pădurea lui badea Ion. Chiar dacă nu smulge nici măcar un lăstar de alun, și se plimbă pașnic după ciuperci și fructe de pădure, Ion îl poate... transforma în trofeu de vânătoare. Dar, ce să faci, așa stau lucrurile și în America și în Occident, așa că trebuie să ne aliniem și noi. Problema e că pe a­colo oamenii au parcă mai multă conștiință și nu-și iau gâtul așa ușor, pentru un petec de pământ.
Ioan HĂNȚULESCU