.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 11.8.2005 ::. 
Lucrând din greu, ziua dar și noaptea
Un tânăr a dat opt spargeri în șase săptămâni
     Lucrători din cadrul Biroului Poliției Ordine Publică l-au identificat în data de 8 august pe numitul Cosmin Ionuț Herman în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, ca­re în perioada 24 iunie-8 august 2005 a comis, pe raza municipiului Alba Iulia, 8 fapte de furt calificat, toate la societăți comerciale. Tânărul a acționat în majo­ri­tatea cazurilor pe timp de zi, însă nu i-a fost "dușman" nici noaptea. Acesta a pă­truns în interiorul unităților și, profitând de neatenția vânzătorilor și a celorlalte persoane, a sustras diferite bunuri în valoare totală de 27 de milioane de lei. În u­nele dintre cazuri el a fost prins în flagrant sau observat în cele din urmă de către păgubiți. Printre produsele furate cele mai de preț au fost 4 telefoane mobile și o bicicletă. În data de 2 august, la ora 12.00, Cosmin Ionuț Herman a pătruns în sediul redacției ziarului România Liberă și pentru că majoritatea redactorilor erau plecați la muncă în teren a avut posibilitatea să sustragă un celular în va­loare de 12,5 milioane de lei aparținând uneia dintre angajate. Din păcate bunurile nu au putut fi recuperate. Tânărul le-a declarat polițiștilor că toate telefoanele mo­bile le-a valorificat, vânzându-le unor persoane de etnie romă pe sume infime de 200-300 de mii de lei. Cosmin Ionuț Herman este cercetat pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba cu pro­punerea de arestare preventivă. Ulterior pe numele său a fost emis man­dat de a­restare pe o perioadă de 30 de zile, fiind cazat în arestul IPJ Alba. Ionuț Cosmin Herman este obișnuit cu statul la "răcoare", el fiind recidivist, iar prin faptele să­vârșite nu dovedește altceva decât că îi este dragă închisoarea. (L.I.)
La Centrul de Îngrijire și Asistență din Abrud,
O bolnavă psihic s-a aruncat de la etajul al doilea al clădirii și a murit
     Angajații Centrului de Îngrijire și Asistență din Abrud (fostul cămin-spital de psi­hiatrie), subordonat Direcției pentru Protecția Copilului și Asistență Socială Alba, au rămas șocați când au aflat că una dintre bolnave s-a aruncat marți di­mineață de la etajul al doilea al clădirii. Purtătorul de cuvânt al DPCAS Alba, E­lena Mămară, a declarat că Gyongyi Kaluz, în vârstă de 60 de ani, din Aiud, fu­sese internată în această unitate din decembrie 1999, pentru a se trata de tul­burările delirante și schizofrenice de care suferea. Potrivit sursei oficiale citate, în jurul orei 10.30, femeia a cerut o țigară de la infirmiera care venise să facă cură­țenie în camera sa și a ieșit pe culoar să fumeze. Rămasă nesupravegheată de personalul instituției, Gyongyi Kaluz a deschis un geam și s-a aruncat în gol de la etajul al doilea al imobilului, zdrobindu-se de sol. Victima a fost transportată cu ambulanța Centrului de Îngrijire la spitalul din Câmpeni, dar la scurt timp a de­cedat din cauza gravelor leziuni suferite în urma căderii de la înălțime. Femeia nu a lăsat nici un bilet de adio prin care să-și explice gestul sinucigaș, ducând cu ea în mormânt motivul pentru care a vrut să încheie definitiv socotelile cu viața. Victima nu se afla însă la prima tentativă de sinucidere, femeia având la activ alte 3 încercări nereușite. DPCAS Alba a deschis o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs tragicul incident. (R.G.; L.I.)
Direcția Județeană de Asistență Socială Alba - în pragul colapsului financiar
     Direcția Județeană de Asistență Socială Alba, serviciu public aflat în sub­or­dinea Consiliului Județean Alba, se confruntă cu o situație limită din punct de ve­dere financiar, neavând resurse să termine cu bine anul în curs. Pentru o mai bună înțelegere trebuie specificat că DJAS s-a transformat, în urma unei reor­ganizări recente, într-un "mastodont" cu peste 1000 de angajați și care se ocupă de domenii sensibile cum ar fi persoanele cu handicap, protecția copilului, aju­toa­re sociale. Potrivit directorului Direcției Economice din cadrul CJ Alba, Marian Ai­tai, DJAS Alba ar avea nevoie de o suplimentare cu 69,5 miliarde lei pentru a încheia activitatea pe anul 2005, în condițiile în care DJAS a primit în acest an, până acum, circa 250 miliarde lei, bani veniți din mai multe surse. Prima sursă este Ministerul Muncii care a alocat 83 miliarde lei prin transfer din bugetul de stat; pe lângă aceș­tia, DJAS ar mai avea nevoie de încă 23 miliarde lei pe ace­eași sursă din care sunt asigurate indeminizațiile pentru 5.300 de persoane cu handicap și alocațiile pentru 1.450 de copii. O altă sursă din care DJAS primește fonduri este din cotele defalcate pe TVA, bani destinați susținerii sistemului de protecție a persoanelor cu handicap din județ. Din această sursă Direcția a primit în 2005 65 miliarde lei, la care se adaugă cele 2,5 miliarde lei alocate de CJ Alba și tot le mai trebuie până la sfârșitul anului 3,3 miliarde lei. Tot din sumele de­fal­cate din cotele de TVA, dar destinați susținerii sistemului protecției copilului s-au primit 73 miliarde lei prin legea bugetului de stat și alte 25 miliarde, bani alocați de CJ Alba, mai fiind necesare încă 43 miliarde lei. Deci, în total, fondurile care lipsesc se ridică la aproximativ 70 miliarde lei, bani care pot fi obținuți doar printr-o "rectificare pozitivă a prevederilor inițiale", așa cum susține Marian Aitai, adică printr-o suplimentare a bugetului alocat inițial de Guvern. Urmărind o ameliorare a situației, CJ Alba a cerut și obținut recent avizul de la Ministerul Finanțelor pentru realocarea a 3,4 miliarde lei de la susținerea sistemului de asigurare a ajutorului social la susținerea sistemul de protecție a persoanelor cu handicap, ambele ser­vicii în cadrul Direcției Județene de Ajutor Social. De asemenea, specialiștii din CJ Alba au înaintat Guvernului adrese care prezintă situația din Alba și așteaptă răspunsuri care pot debloca criza. În caz contrar, vom asista la colapsul singurei instituții din județ care se ocupă de persoanele care au într-adevăr nevoie de aju­tor. (I.P.)
Sfințirea noii biserici ortodoxe - Parohia Dealul Furcilor
     Pe strada Ion Lăncrănjan (în prelungirea Bulevardului Victoriei) din Alba Iulia, s-a construit o nouă biserică ortodoxă - Parohia Dealul Furcilor, unde pentru cre­dincioși slujește preotul Sebastian Țandea. Sâmbătă, 13 august, la ora 18.00. la Slujba de Sfințire a lăcașului de cult, oficiată de ÎPS Andrei, arhiepiscop al Alba Iuliei însoțit de un sobor de preoți, sunt așteptați cu drag toți cei cu credință cu­rată. (M.I.)
Daniel Morar - noul șef al PNA
     Ieri, membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au desemnat în unanimitate pe procurorul Daniel Morar în funcția de șef al Parchetului Național Anticorupție. Daniel Morar are 38 de ani și a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Cluj Napoca. Activitatea sa nu este lipsită de controverse, cel mai cu­noscut fiind cazul Ciupe, fost director al AND Cluj, achitat de completele de ju­decată. Procurorul clujean a fost singura propunere pentru această funcție făcută de Monica Macovei. (A.D.)
2.385 de construcții în zone inundabile
     Instituția Prefectului a finalizat situația centralizatoare a construcțiilor din jude­țul Alba situate în zone vulnerabile la inundații, pe baza inventarierii cerute de Mi­nisterul Mediului și Gospodăririi Apelor. Potrivit documentului, în județul Alba e­xis­tă 2.385 de imobile construite în apropierea cursurilor de apă sau în zone cu risc de inundații. Dintre acestea, 2.295 sunt case și anexe gospodărești, iar 90 de clădiri sunt obiective economico-sociale. Specialiștii instituției au declarat că este foarte important ca, în viitor, imobilele să fie protejate cu lucrări de apărare împotriva inundațiilor, dacă realizarea acestora este mai rentabilă decât mutarea construcțiilor respective, iar autoritățile locale să nu mai permită construirea altor imobile în zonele vulnerabile la inundații.(R.G.)
La Lunca Mureșului
Focar de pestă porcină
     O scroafă și 27 de purcei de 3-4 luni din 3 gospodării din Lunca Mureșului au fost diagnosticați cu pestă porcină de Laboratorul Sanitar Veterinar al DSVSA Al­ba, au anunțat surse oficiale. Porcii au fost uciși și îngropați, iar proprietarul va fi despăgubit, potrivit legii. Medicii veterinari au dispus luarea măsurilor cores­pun­zătoare pentru a preveni răspândirea bolii, inclusiv interzicerea tranzacțiilor cu porci sau carne. De asemenea, a fost instituită carantina de gradul II, restricțiile impuse de aplicarea acestei măsuri urmând să fie ridicate după 60 de zile, dacă nu vor mai apărea alte cazuri. Comuna Lunca Mureșului este a 5-a localitate din județ aflată în carantină din cauza pestei porcine, după Alba Iulia, Teiuș, Sebeș și Tărtăria.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.