.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Păcatul vorbei
     La un neam ca al nostru și ca multe altele elementul sufletesc e determinant, pri­mordial, iar acțiunea politică ar trebui să fie de ordin secundar, doar o expre­sie, un instrument. Lucrurile s-au inversat în ciuda firii prin lucrătura meșteșugită de politicienii democrației moderne. Cum? Prin vorbă, vorbă multă cu păcat une­ori. Dintr-o izolare aproape perfectă în anii apuși am străpuns în lumea între­tă­ie­rilor de milenii doar cu spusele unora, cu tiradele altora.
    Mai marii noștri, conducători de trei cincinale încoace, n-au învățat încă fi­lo­so­fia tăcerii și se întrec care pe care în tăișurile discursurilor care macină deopo­trivă nervii națiunii, încheieturile convențiilor, alianțelor, uniunilor sau a ce or mai fi. Războiul mediatizat dintre președintele Traian Băsescu și premierul Tări­ceanu cu aproape întreaga echipă, cu parlamentarii opoziției, cu mafioții și șantajiștii nenu­miți îl luăm zilnic asupra noastră, îl plătim cu vinovăție, pe care ne declarăm gata s-o ispășim. Trăim într-o nevroză sufocantă a deciziilor și inde­ciziilor, a hotărâ­ri­lor definitive luate doar pe spinarea lată a populației răbdătoare, ne sugrumăm de atâta vorbărie în vânt cu pretenții eufemistice căzută de la înălțimi diplomatice, ne uimim de atâta lipsă de înțelepciune. Într-un an al dezastrului nu ne mai lipsea de­cât bătălia Palatelor, care pare că vrea să intre într-o carte a recordurilor, pen­tru că ea vine din '90 încoace tot mai năvalnică, fără orizonturi de dezamorsare.
    Pe înserate, mai alaltăieri, șeful statului a revenit în forță și a dat girul blasfe­miatului Executiv: "Actualul Guvern va avea toată susținerea mea cu condiția să realizeze programele din campania electorală, și doar atât timp cât nu face legi pentru clienții politici..." Iscusit limbaj protocolar, în care a rămas o portiță de re­fugiu pentru o oareșce posibilitate. Și nu ne îndoim de faptul că ușa cu pricina nu va rămâne veșnic zăvorâtă. Între tururile prezidențiale de forță, Băsescu și-a con­diționat primirea solilor alianței guvernamentale de trecerea "unor restanțe" pentru că nu este de acord cu "o întâlnire de imagine". Care imagine după atâtea clișee neizbutite de aproape un an de zile? Apt în toate, președintele țării a dat sfaturi punctuale spre refacerea Legii spitalelor, pentru organizarea concursurilor la șefia vămilor și la deconectarea de la surse lesne de curent electric a marilor profitori și altele pe deasupra. Și cum repetiția este mama învățării, nu s-a mai amintit ni­mic despre notele SRI, ca să rămânem neinstruiți încă vreo patruzeci de ani, nu s-a deconspirat ziaristul cu șantajul din rațiuni diplomatice, de igienă morală.
    Nu lipsesc din vacanța noastră cu intermitențe comentatorii care s-au aruncat ca vulturii pe cuvintele rămase spre ciuguleală. Laolaltă s-au trezit vorbind toate culorile și siglele partidelor: aliații au aplaudat aproape la unison, cu rezervele nuan­țate ale lui Dan Voiculescu, Geoană încă nu este forțos pentru guvernare cu povara corupților pe umeri, alții și-au adjudecat frazele după interesul momentului și lista poate să continue. Noi ceilalți, duși cu zăhărelul mai scump, cu benzina cea mai rafinată la preț, cu taxele care tot cresc într-un an cât în șapte, nu mai avem motive de iritare ca să nu spunem vorbe cu păcat.
Mariana IONAȘ