.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Liberalism sau libertinaj?
     Tocmai când voiam să încep acest editorial, ce văd la Eurosport? Marian O­prea (băiatul acela pe care l-am pus săptămâna trecută pe prima pagină a supli­mentului Unirea Programe TV) ia locul al III-lea la Campionatele Mondiale de Atle­tism, la triplusalt, sărind într-un picior și jumătate, fiindcă a concurat accidentat. Așa că nu mă pot abține să nu-l felicit și să nu fiu bucuros că printre atâția fotba­liști și politicieni mai apar și oameni de toată isprava! Iar dacă ținem cont că a fost de două ori intervievat la Eurosport chiar de marea fostă campioană (deși, dacă ar fi concurat, probabil că și acum câștiga lejer săritura în lungime) Heike Drechsler, realizăm și mai bine că Oprea este o vedetă (în sensul bun, nu în sens Mutu) de talie mondială. Și acum să revenim la oile noastre.
    N-o să mă ocup de conducătorii mitici, ci de situația de la liberalii conjudețeni, care tinde să se miticească. Ce altă concluzie pot trage din moment ce șeful Or­ganizației Zlatna este exclus din partid de la județ, dar apărat de organizația lo­cală? În acest caz e clar că dreptatea nu poate fi de partea tuturor. Ori are drep­tate conducerea județeană, iar în acest caz trebuie desființată Organizația Zlatna a PNL, ori zlătnenii au dreptate, iar atunci cineva de la centru trebuie să plă­tească cel puțin cu funcția, dacă nu cu excluderea din partid. Personal, n-am alte informații decât majoritatea cititorilor, așa că nu mă pot pronunța. Dar nu mă pot împiedica să nu fac raționamente logice.
    Silviu Ponoran - fiindcă despre el este vorba - este la al treilea mandat de pri­mar, cu o pauză de 4 ani. Ceea ce, mai ales într-un oraș mic, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, spune multe. Din câte îmi amintesc eu, o singură dată a fost implicat într-un scandal de presă, în primul mandat, din cauza brutăriei pe care o avea. Însă, din punct de vedere legal, acel scandal nu s-a soldat cu nimic care să atârne la dosarul d-lui Ponoran. Ținând cont că a fost primar și sub gu­vernări pedeseristo-pesediste și nu a avut nici o condamnare...
    Pe de altă parte, din conducerea județeană a PNL nu știu cine se poate lăuda că a fost ales primar de 3 ori. De fapt, la nivel de primării de orașe și municipii doar Vasile Bugnar, fostul primar din Ocna Mureș, se poate lăuda cu două man­date. Și atunci nu pot să nu mă întreb: greșesc în aprecierea lor miile de alegă­tori din Zlatna sau conducerea județeană a PNL? Care, cel puțin la capitolul co­municare, mi-a dovedit că stă jalnic. Ce poate înțelege cetățeanul simplu, ca mi­ne, dintr-o formulare de tipul: tovarășul a încălcat art. n, alin. ț din Statut prin de­clarațiile pe care le-a făcut. Ce anume a declarat "inculpatul"? Ce prevăd exact pa­ra­grafele de statut menționate de conducere? Sau se așteaptă să studiem Statutul PNL ca pe Statutul Partidului (cel Comunist)?
    Măi fraților, a trecut canicula, așa că e cazul să judecați la rece și să nu vă ba­zați pe vorbele lui Geoană, care tocmai ce-a spus la TV că PSD nu este pregătit pentru guvernare fiindcă nu s-a debarasat încă de corupți. Ei, dacă s-ar debarasa și de cei fără caracter, atunci m-ar prinde de mușteriu chiar și pe mine. Dar atât timp cât un anumit fost primar este păstrat în rândurile din față ale PSD Alba, pe mine nu mă impresionează declarațiile de presă ale lui Geoană. Dar m-a impre­sionat plăcut că fata cea mare a lui Băsescu nu a făcut uz de funcția tatălui ei când i-a fost suspendat permisul de un polițist pentru depășirea vitezei legale în localitate. Să sperăm că-i va fi și învățătură de minte, că altfel...
Florin SILEA

Prefectul vrea reintroducerea administrării speciale la UM Cugir
     Deputatul liberal Tiberiu Bărbulețiu a declarat vineri, 12 august, în conferința de presă a PNL Alba, că deține informații potrivit cărora există oferte de priva­tizare a Uzinei Mecanice și Fabricii de Armament din Cugir din partea unor firme foarte mari, fără însă să le nominalizeze. Parlamentarul PNL este de părere că este nevoie urgentă de o infuzie de capital constând în mașini și utilaje moderne, în condițiile în care datoriile către bugetul de stat ale acestor unități cresc de la o lună la alta. Liberalul susține însă că, în prezent, cadrul legislativ este "rigid și gre­oi". Din acest motiv, deputatul Bărbulețiu a spus că, în urma unei consultări se­rioase cu specialiștii UM Cugir și sindicatele, va lua în calcul posibilitatea ini­țierii unui proiect legislativ de simplificare a procesului de privatizare, gândindu-se chiar la vânzarea directă a acestor firme către un investitor străin de tradiție în a­cest sector. Totodată, proiectul va viza desființarea suprastructurilor care, în opi­nia lui, parazitează fabricile de armament, exemplificând cu Regia Autonomă Romarm, un intermediar între producător și Romtehnica. El este de părere că RA Romarm trebuie să dispară, pentru că nu i se pare corect ca această regie să pu­nă un adaos la produsele fabricilor de armament și să trimită apoi ofertele la Romtehnica. Mai mult, deputatul Bărbulețiu crede că nu se mai poate vorbi des­pre o economie de piață liberă, atâta timp cât se lucrează prin intermediari, e­xistența acestora făcând ca produsele fabricilor de armament să nu mai fie competitive din punct de vedere financiar cu cele ale altor producători concurenți. În acest context, parlamentarul liberal susține că fabricile de armanent trebuie să-și aleagă singure beneficiarii și să negocizeze clauzele contractuale. Nu în ul­timul rând, va trebui făcută o restructurare reală a acestor uzine, pentru că și în prezent se mai află în funcțiile de conducere unii dintre vechii manageri «probabil, ținuți ca o recunoaștere a "meritelor" pentru performanțele la care au ajuns», a spus Tiberiu Bărbulețiu. Pe de altă parte, vicepreședintele PNL Alba, prefectul Cos­min Covaciu, a declarat că va fi inițiat un proiect legislativ de reintroducere a administrării speciale la UM Cugir pe maxim 6 luni. El a spus că, după 6 luni de administrare specială conducerea fabricii putea fi schimbată dacă societatea nu aducea beneficii sau puteau fi declanșate procedurile de declarare a falimentului. PSD a prelungit inițial valabilitatea acestei prevederi la un an, iar apoi a eliminat-o din actul normativ în vigoare, lăsând să se înțeleagă motivul pentru care unii dintre vechii manageri se mai află în funcții. În plus, prefectul Covaciu apreciază că nu este normal ca o societate de stat cu datorii mari la buget să-și continue acti­vi­tatea, iar o firmă privată care are doar "5 lei" să fie executată silit, pentru că se protejează astfel firmele de stat cu datorii, se protejează incompetența.
Robert GHERGU

La Penitenciarul de maximă siguranță Aiud,
Criza financiară este pe cale să se soluționeze
     Vineri, 15 august, în conferința de presă a PNL Alba, deputatul Tiberiu Bărbu­lețiu a ținut să mulțumească jurnaliștilor care au răspuns invitației sale de a vedea la fața locului problemele cu care se confruntă Penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, afirmând că articolele au avut ecou la forurile superioare. Astfel, închi­soarea urmează să primească încă 500 de milioane de lei din partea Admi­nis­trației Naționale a Penitenciarelor, după ce în conturile unității au mai intrat recent alte 800 de milioane. Parlamentarul liberal a menționat că penitenciarul este pe cale să recupereze și o mare parte din banii datorați de firmele pentru care a pres­tat servicii, având de încasat suma totală de aproximativ 3 miliarde de lei. Liberalul crede că treptat situația va reveni la normal. Vă reamintim că datoriile penitenciarului către furnizori sunt de 5,2 miliarde, din care numai la alimente există restanțe la plată de 3 miliarde de lei, astfel că aprovizionarea cu produse de bază, cu excepția cărnii, era pusă sub semnul întrebării. În altă ordine de idei, Tiberiu Bărbulețiu a spus că va apela la presă ori de câte ori problema unei comu­nități nu poate fi rezolvată altfel, aceasta fiind cea mai eficientă soluție, jurnaliștii putând afla despre necazurile oamenilor chiar de la aceștia.(R.G.)
Pompierii militari din Alba, printre codași la concursul de îndemânare
•Concursul a fost câștigat de ISU Timiș, iar reprezentanții ISU Alba au primit premiul pentru sportivitate
     concursLotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba s-a clasat pe penultimul loc la etapa zonală a concursurilor rezervate serviciilor profesioniste pentru situații de ur­gență găzduite de municipiul Alba Iulia. Au luat parte reprezentanți ai inspectoratelor pen­tru situații de urgență din județele Alba, Arad, Bihor, Hunedoara și Timiș. Concursul a constat în 4 probe, care au scos în evidență calitățile sportive și nivelul de instruire profe­sională ale participanților. La individual, proba "scara de fereastră" a fost câștigată de sg. maj. Cosmin Ilie (TM), secondat de plt. maj. Daniel Carțiș (BH), ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de sold. Iulian Calancea (TM). Pe pista cu obstacole, cel mai bun pe distanța de 100 de metri s-a dovedit a fi tot sg. maj. Ilie Cosmin (TM), urmat de sold. Adrian Tătaru (AR) și plt. maj. Daniel Carțiș (BH). Pe echi­pe, membrii lotului ISU Alba au reușit performanța de a se clasa pe locul secund la proba de ștafetă, fiind devansați doar de reprezentanții județului Timiș, în timp ce pe locul III s-a clasat ISU Arad. La probele pista cu obstacole și scara de fe­reastră primele locuri au fost ocupate, în ordine, de județele Timiș, Bihor și Arad, în timp ce la realizarea dispozitivului la motopompă, cea mai importantă probă în cazul unei intervenții reale, competiția a fost câștigată de ISU Arad, urmat de lo­turile din Timiș și Bihor. Clasamentul general se prezintă astfel: 1.Timiș, 2.Bihor, 3.Arad (la 10 sutimi), 4.Alba și 5.Hunedoara. Câștigătorii au primit diplome și cupe din partea organizatorilor, care au fost înmânate de primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, județul Alba obținând trofeul "Fair-play", pentru că nu a depus nici o contestație. După festivitatea de premiere des­fășurată la sediul ISU Alba, competitorii au beneficiat de o masă festivă, pentru a recupera din caloriile pierdute. La nivel național, concursul s-a desfășurat pe 8 regiuni, primele 10 echipe din țară selectate pe baza celui mai bun timp total, alături de campioana de anul trecut și lotul organizator din acest an vor participa la etapa finală.
Victor BOTEI, Robert GHERGU

La Sebeș
Copiii cu dizabilități ecologizează Parcul Arini
     Ieri, în Parcul Arini din Sebeș s-a desfășurat o campanie de ecologizare, de­dicată Zilelor Sebeșului, manifestare programată să se deruleze în perioada 19-21 august a.c.. La această campanie au participat copiii și tinerii cu dizabilități, membri ai Organizației "Trebuie", din localitate, precum și beneficiarii noului cen­tru de zi pentru școlari, înființat de organizația respectivă. Participanții la cam­pa­nie și-au exprimat intenția lăudabilă printr-o scrisoare adresată primarului munici­piului, Alexandru Dăncilă, în care se arată că prin această campanie beneficiarii, angajații și voluntarii organizației doresc să-și arate recunoștința față de comuni­tatea în care își desfășoară activitatea și de la care au primit de nenumărate ori sprijin în derularea proiectelor. (I.H.)
Restituiri literare:
Ion Lăncrănjan
     Ion Lăncrănjan, unul dintre marii noștri prozatori, ar fi împlinit la 13 august 2005, vârsta de 77 de ani, dar n-a fost să fie așa (a decedat la 6 martie 1991, la București). Cu acest prilej, publicația Dacoromania, Primăria municipiului Alba Iu­lia, ASTRA albaiuliană, Societatea cultural-patriotică "Avram Iancu", Asociația Scriitorilor din Sibiu, Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" organizează evocarea literară: "Un om pe coridoarele puterii", susținută de scriitorul Ion Mărginean, de asemenea de către cunoscuți ai prozatorului. Ea va avea loc sâmbătă, 13 august 2005, la ora 10.00, la Aleea Scriitorilor" din orașul de jos, la bustul lui Ion Lăn­crănjan. Se vor depune coroane de flori și buchete din partea organizatorilor, fiind invitați să participe toți iubitorii de literatură și consătenii scriitorului.
În numele organizatorilor,
Ion LOPĂDEANU

Infractori la vârste fragede
     Pe raza județului Alba numărul furturilor comise sau la care participă minori pare a crește de la zi la zi. Ce se întâmplă cu acești mici infractori? Legea are ul­timul cuvânt. Spre exemplu, pentru ca un minor să răspundă penal în cazul în care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală trebuie să se stabilească dacă acesta avea sau nu discernământ în momentul comiterii faptei (lucru stabilit de către instituțiile de medicină legală). În cazul minorilor care răspund penal se poa­te lua o măsură educativă sau se poate aplica o pedeapsă. Codul Penal ro­mânesc prevede patru măsuri: mustrarea, libertatea supravegheată, internarea în­tr-un centru de reeducare și internarea într-un institut medical educativ. Din pă­cate, mulți dintre minorii care comit infracțiuni după și dacă și-au ispășit pedeap­sa se reîntorc la aceleași obiceiuri. În cursul acestei săptămâni, organele de poli­ție din județul Alba au identificat vreo doi-trei dintre acești "mici" infractori printre care se numără și Mihai F. în vârstă de 16 ani, din Câlnic. În noaptea de 2/3 au­gust, tânărul a pătruns, prin escaladarea gardului, în curtea lui Gertrud Schervan din Petrești de unde a sustras o motoretă în valoare de aproximativ 17 milioane de lei. Ulterior acesta a vândut bunul furat pe suma de 4 milioane de lei numitului Petru Dumbravă, din Ciugud, care la rândul lui a vândut motoreta unui consătean, respectiv lui Nicolae Pleșa, unde de altfel a și fost găsită. Motoreta a fost resti­tuită proprietarului de drept, iar Mihai F. este cercetat sub aspectul săvârșirii de furt calificat și pentru stabilirea întregii lui activități infracționale. (L.I.)
Acțiune la Aiud
     Polițiștii din Aiud au efectuat joi, 11 august, între orele 8.00-13.00, o acțiune pe toate liniile muncii de poliție și în special pentru prevenirea furturilor din buzu­nare, a infracțiunilor cu violență și a celor de natură economico-financiară. Au fost aplicate un număr de 48 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 47 de milioane de lei și s-au constatat 4 infracțiuni respectiv, un abuz în serviciu, o delapidare, un fals intelectual și un ultraj contra bunelor moravuri. De aseme­nea, au fost controlați 17 producători agricoli și 23 de agenți comerciali, au fost cercetate patru persoane și amprentate cinci, iar un minor a fost predat familiei. (L.I.)
Motociclist italian rănit la raliu
     Un motociclist s-a accidentat în timpul celei de-a VI-a ediții a raliului inter­național Tot - Teren "Carpat Express Rallye Raid", competiție care s-a desfășurat în perioada 6-10 august în județele Alba și Hunedoara. Este vorba de Bisio Ciampaulo, de 42 de ani, din Italia, care în ultima zi a întrecerii s-a răsturnat cu motocicleta, ajungând joi după-amiază la Spitalul Județean de Urgență. Surse medicale au declarat că pacientul s-a ales cu o coastă ruptă, un suvenir nedorit la întoarcerea acasă.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.