.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica a VIII-a după Rusalii
Înmulțirea pâinilor
     Deși minunile făceau parte din normalitatea activității zilnice a Mântuitorului, nici un indiciu deosebit nu prevestea apariția pe nepusă masă a unui meniu abundent la ceasul înserării. Minunea de dimineață, a vindecării în grup, când "ieșind, a văzut mulțime mare și făcându-i-se milă de ei, a vindecat pe toți bolnavii lor" (Mt.XIV,14), a trecut pe neobservate, ea făcând parte deja dintr-un ritual frecvent, de care lumea nu se mai mira și asupra căruia nici evangheliștii nu mai insistau. Ziua în care ne găsim și mai ales sfârșitul ei, n-avea să plece la culcare înainte ca Mântuitorul s-o încrusteze pe răboj printr-o faptă de neuitat. Dacă fapta unei vindecări poate fi găsită și în sfera normalului, a sătura un câmp plin de oameni, de toate vârstele și genurile, fără să dispui de o bază de aprovizionare minimală, este un lucru cu adevărat dumnezeiesc.
    Mentalul limitat al omului de rând, care, în materie de credință, se scaldă în șovăială, îndoială și chiar în necredință, are de străbătut serpentine anevoioase până a ajunge să privească în ochi Atotputernicia lui Dumnezeu, care la început a făcut din nimic cerul și pământul, a separat lumina de întuneric, pământul de ape, iar apele le-a populat cu pești. Din heleșteul Creației primordiale își trag prăsâla și cei doi pești din străițuca anonimă. Prin binecuvântarea lui Iisus s-a realizat pe uscat, în pustie, pescuirea minunată, asemenea aceleia din Marea Galileii, când, după o noapte de neodihnă și de muncă zadarnică, Mântuitorul le spune apostolilor deznădăjduiți: "aruncați mreaja de-a dreapta corăbiei și veți a­fla", și au prins pește încât luntrile erau gata să se scufunde. Dacă puțina cre­dință și îndoiala scufundă și-l duce pe om la deznădejde, în schimb credința tare ca stânca îl ridică la măsura dumnezeirii. Când Petru, entuziasmat de vederea Mân­tuitorului, care plutea pe luciul apei ca pe uscat, spune: "Doamne, porun­cește-mi să vin la Tine", și umblarea pe mare n-a fost nici o problemă, în schimb după ce rafala de vânt îi clatină echilibrul și îi știrbește integritatea credinței, acesta se îndoiește și se scufundă: "Doamne scapă-mă". Credința, argumentul forte care-l ținea deasupra primejdiei, a fost molestată și compromisă de virusul îndoielii, al jumătății de măsură, care nu va face niciodată minuni, ci îl scufundă pe om. Foarte mulți se simt contrariați de marea discrepanță dintre volumul ru­găciunilor rostite și puținătatea răspunsului pe care-l primesc din cer. Există două explicații: ori rugăciunile sunt slabe, diluate, amestecate cu gânduri lu­mești, ori nu știu ce cer, sau ceea ce cer, dacă s-ar împlini, nu le-ar fi de nici un folos, ci numai le-ar complica viața. Acest lucru li s-a întâmplat și celor doi apos­toli apropiați, Iacob și Ioan, fiii lui Zevedeu.
    Lui Hristos, care era și om și Dumnezeu, toate i s-au împlinit fiindcă le-a făcut cu înțelepciune, bună rânduială și credință desăvârșită. Înainte de a dispune de alimentele necesare, poruncește oamenilor să se așeze pe iarbă și să aștepte hrana care va veni negreșit. După acestea, luând cele cinci pâini și cei doi pești și privind la cer a binecuvântat, a frânt, după care le-a dat ucenicilor, iar aceștia mulțimilor, care au mâncat pe săturate. Când dimensiunea credinței noastre se va ridica la înălțimea munților majestuoși, orice lucru bun vom cere, în numele lui Hristos, ni se va da negreșit.
Preot Petru PINCA, Blaj

Mana a afectat și podgoria Blajului
     Primăvara acestui an a debutat cu o mare întârziere. În luna martie au mai fost înregistrate temperaturi de minus 10-12 grade C, ceea ce pentru viile dez­gropate a fost o mare pacoste. Ing. Adorian Kovaci, director tehnic la Stațiunea de cercetări viti-vinicole și de producție Blaj, ne-a declarat că desprimăvărarea târzie, variațiile foarte mari de temperatură de la o zi la alta și apoi valul pre­cipitațiilor abundente, ce au alternat cu zile toride, au fost extrem de nefavorabile viilor.
    La începutul lunii iunie, cu toate stropirile preventive ce s-au efectuat, vremea capricioasă a favorizat un atac agresiv de mană. Proporțiile pagubelor diferă de la un amplasament la altul. Din constatările făcute pe întregul areal a rezultat o îmbolnăvire a strugurilor între 10-25%. Ca urmare, producția a fost diminuată la 4.500 kg/ha. Prin intervenția promptă a specialiștilor, care au recomandat sub­stanțele necesare unor stropiri suplimentare, mana se află sub control. Viticultorii se tem însă că pe măsură ce strugurii încep să dea în pârg, a apărut și pericolul instalării putregaiului la struguri. Capriciile vremii îi obligă pe viticultori să fie non-stop în gardă, să supravegheze zi și noapte strugurii pentru a interveni cu rapi­ditate cu substanțe adecvate în combaterea bolii atât de temută: putregaiul stru­gurilor. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.