.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 13.8.2005 ::. 
Societatea civilă chemată să-și spună părerea
Ion Dumitrel vrea eliminarea jocurilor politice din alegerea președinților consiliilor județene
     Considerând că principalul partener al unui politician este cetățeanul (ce bine ar fi ca și alți politicieni să gândească la fel!), președintele Consiliului Județean Al­ba - Ion Dumitrel - propune o dezbatere publică pe tema alegerii președinților con­siliilor județene. Mai exact, propunerea domniei sale este ca acești președinți să fie aleși prin votul direct al cetățenilor, așa cum se aleg acum primarii, și nu prin votul consilierilor județeni, așa cum se întâmplă acum. În opinia dumnealui, în acest fel se va elimina din procesul alegerii președinților consiliilor județene jo­cul politic, și în plus, deținătorii acestor funcții vor avea mai multă legitimitate. De asemenea, el propune ca instituția consiliului județean, care se ocupă și de coor­donarea administrației locale, să aibă mai multe atribuții, deci și mai multe res­pon­sabilități. Domnia sa a dat doar două domenii în care crede că extinderea atri­buțiilor consiliiilor județene ar fi benefică: dezvoltarea rurală și îmbunătățirile fun­cia­re. Această propunere a fost deja înaintată Uniunii Naționale a Consiliilor Jude­țene din România și parlamentarilor Partidului Democrat.
    Cetățenii sunt chemați să-și spună părerea și în ceea ce privește creșterea puterii și responsabilităților primarilor și consiliilor locale pentru a se evita situații ridicole dar și periculoase, de genul celei de la Aiud. Există numeroase cazuri în care instituțiile statului ignoră cerințele primarilor. De exemplu, Primăria Aiud nu a­vea putere pe zona de protecție a podului CFR, iar CFR nu s-a prea grăbit să-și întrețină obiectivul. De aici nenorocirea. De asemenea, o creștere a puterii pri­marilor înseamnă scoaterea acestor aleși de sub influența instituțiilor decon­cen­trate (unde, se știe, șefii sunt numiți politic). Deși nu a dorit să dea exemple, Ion Dumitrel a declarat că există destule situații când directorii acestor instituții chiar au șantajat primarii. Dimpotrivă, aceste instituții ar trebui să informeze primarii despre ce fac pe teritoriul de competență al acestora și nu să-i strângă cu ușa în alocarea banilor.
Anca DINICĂ

Proprietarii de terenuri vor fi obligați să împădurească suprafețele defrișate
     Persoanele fizice care dețin suprafețe despădurite vor fi obligate să împă­du­rească aceste terenuri, informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (MAPDR). În cazul în care proprietarii nu vor lua în seamă somațiile, lu­crările de împădurire vor fi executate de către Regia Națională a Pădurilor, înce­pând din această toamnă, iar devizele lucrărilor vor deveni titluri executorii pentru proprietari. Ministerul Agriculturii va identifica, în perioada 1 august - 15 septem­brie, prin inspectoratele teritoriale de regim silvic și vânătoare, terenurile despă­durite în perioada 16-30 septembrie, proprietarii vor fi înștiințați că trebuie să îm­pă­durească suprafețele respective. Măsura a fost luată în vederea accelerării îm­păduririi terenurilor private, se arată în comunicat.
Pentru combaterea efectelor inundațiilor din iulie
Alba a primit încă 17,2 miliarde lei
     În ședința de Guvern de joi, 11 august a.c., Executivul a decis suplimentarea bugetelor a 36 de județe afectate de inundații cu 100 milioane RON (1.000 de mi­liarde lei vechi). Banii sunt alocați pentru finanțarea lucrărilor de refacere a dru­murilor județene și comunale, străzilor, podurilor și podețelor, rețelelor de cana­li­zare și colectare a apelor pluviale, alimentări cu apă, lucrări de apărare a digurilor și malurilor. Consiliile județene sunt instituțiile care pot contracta executarea lu­cră­rilor dar care vor putea încheia contractele de achiziții publice numai după obținerea avizului președintelui Comitetului județean pentru situații de urgență, adică prefectul. Aceasta este o măsură de precauție a Guvernului că banii vor fi folosiți exact pentru lucrările de reconstrucție începute după inundații, având în vedere că mai există încă la nivel de țară președinți de consilii județene, membri ai PSD.
    În ședința de joi, județul Alba a mai primit 17,2 miliarde, bani destinați com­baterii efectelor inundațiilor din luna iulie, după ce în urmă cu două săptămâni a primit 16,6 miliarde lei. Din această primă tranșă, de 16,6 miliarde lei, doar 3,2 mi­liarde au fost destinate refacerii drumului dintre comuna Ocoliș și satul încă izolat Lunca Largă, în condițiile în care, potrivit unor estimări, acolo ar fi nevoie de cel puțin 17 miliarde lei. Rămâne de văzut cum vor fi împărțite cele 17,2 miliarde primite acum, în condițiile în care, potrivit estimărilor specialiștilor din CJ Alba, ju­dețul ar avea nevoie de cel puțin 200 miliarde lei pentru combaterea efectelor i­nundațiilor. Și unde mai punem că s-ar putea ca și de această dată prefectul să aibă unele obiecții la modul cum înțeleg specialiștii din CJ să împartă banii.(I.P.)
Calcarul de la Livezile - pe mâna austriecilor
     Firma austriacă Leier, unitate producătoare de materiale de construcții pentru case, și-a anunțat oficial intenția de a prelua din această lună cariera de calcar din comuna Livezile, neexploatată de aproximativ 10 ani. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă a PNL Alba de către prefectul Cosmin Covaciu, în ur­ma discuțiilor purtate zilele trecute cu primarul comunei Livezile. Prefectul a es­timat că veniturile la bugetul comunei Livezile ar crește cu aproximativ 10 miliarde de lei pe an, dacă societatea austriacă se va dezvolta în ritmul propus, pe fondul exploatării carierei de calcar.(R.G.)
Cămin cultural modern la Presaca Ampoiului
     Praznicul Sfintei Marii din acest an va coincide la Presaca Ampoiului cu i­naugurarea unui cămin cultural modern, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba. Inaugurarea edificiului va avea loc luni, 15 august, începând cu ora 12.00, e­ve­niment la care vor fi prezenți toți locuitorii și fiii satului. Sărbătoarea Sfintei Marii se dorește a deveni astfel o tradiție care să reunească an de an la Presaca Am­poiului pe toți aceia care se simt aproape de această comunitate. Lucrările de a­menajare a căminului cultural au început în luna mai a acestui an, prin implicarea consilierului județean Traian Ursaleș și a Primăriei Meteș. (I.P.)
De "Adormirea Maicii Domnului"
Atenție la lumânări!
     Respectarea măsurilor PSI pe perioada slujbelor oficiate în lăcașurile de cult previne izbucnirea unor incendii. Atenționarea a fost făcută de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, pentru că luni, 15 au­gust, cu ocazia sărbătorii creștine "Adormirea Maicii Domnului", populația va lua cu asalt bisericile, mănăstirile și alte lăcașuri de cult, în special cele care își săr­bătoresc hramul. Lumânările vor fi aprinse de preferință în tăvi metalice umplute cu nisip, numai în locurile special amenajate, situate la distanță de siguranță față de elementele combustibile din incinta bisericilor. Accesul în interiorul bisericilor se va face numai în limita capacității acestora, pentru a nu se produce aglomerări care pot duce la eventuale accidente, iar ușile de acces vor fi deschise în perma­nență pe timpul slujbelor. Mijloacele de primă intervenție, cum sunt stingătoarele, vor fi menținute în stare de funcționare și vor fi păstrate la loc vizibil, ușor acce­sibil.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.