.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Cine conduce România?
     Sosiți la putere pe cai mari, trimișii "dreptății și adevărului" pe acest pământ binecuvântat, dar păcat că este locuit, nu s-au distins cu nimic în cele șapte luni de guvernare. Cei mulți, care le-au dat cu generozitate votul n-au înțeles o boabă din direcțiile de acțiune, ce i-au frapat au fost însă nesfârșitele scandaluri, circul ieftin și conflictele ce par fără de sfârșit. Sunt aceiași cai breji, pe care-i cu­noaștem de cincisprezece ani încoace, pierzători de profesie, care ne-au crezut mereu proști și neștiutori.
    Lupta dintre cele două "palate" cunoaște o exacerbare fără precedent, ea neputând fi stopată nici de acea "declarație istorică" a celor patru partide ce formează arcul guvernamental, în fond un act demagogic, care nu rezolvă cu nimic problemele cu care se confruntă țara. După cazaciocuri încinse și tangouri languroase pe terasele Litoralului, pândite cu aviditate de camerele TV, s-a evidențiat încă o mostră de populism ieftin, apanajul politicienilor vulnerabili. S-a făcut din nou apel la metodele tradiționale, cu măturoiul, tomberonul și bidineaua, dar nu din nevoia de ordine și curățenie, ci de frica celor mulți și năpăstuiți, așa cum gunoiul se dosește sub covor de ochii soacrei.
    "Liderii sunt furnizori de speranță", spunea Napoleon Bonaparte în urmă cu două secole. România are acum cel puțin doi "capi", unul la Palatul Victoria, iar celălalt la Cotroceni. Ei au datoria să-și învingă propria stare de rău și să mo­bilizeze "oștirea". După competența fiecăruia, să evalueze situația, să observe ce a făcut prost, să facă din mers reglaje fine pentru a determina mașinăria să func­ționeze la parametrii proiectați.
    În mod cert, perdantul "Declarației Consiliului Național al Alianței" este Traian Băsescu, cel care poate a înțeles că strategia sa "dezbină și stăpânește" nu se poate aplica la nesfârșit. Teoretic, Tăriceanu a repurtat o mare biruință, dar nu suntem siguri că a câștigat și războiul cu președintele - jucător, în continuare fiind de așteptat alte confruntări de anvergură. Cu alte cuvinte, apare tot mai fi­rească întrebarea pe care ne-o punem în fiecare clipă: cine conduce de fapt Ro­mânia, președintele sau primul ministru?
    Este cunoscut faptul că fostul premier Adrian Năstase propunea ca electoratul să se pronunțe între un sistem cu președinte ales de Parlament și un șef al Gu­vernului cu puteri depline ori un sistem cu un președinte ales prin sufragiu uni­versal și care să fie adevăratul șef al Executivului. Deși inițiativa a căzut, ea ră­mâne mai actuală ca oricând. Analizând situația din țările cu democrații avan­sa­te, constatăm că aici lucrurile sunt clare, evidențiindu-se două sisteme: în SUA, președintele este, practic și conducătorul Guvernului, în Franța, președintele, a­les prin vot direct, este cel mai puternic om din stat, iar de partea cealaltă, Ger­mania a ales o variantă cu șef al statului decorativ, ales de Legislativ și con­centrarea tuturor pârghiilor puterii în mâinile premierului, la fel ca în Italia și Aus­tria. Din păcate România nu s-a decis încă, așa încât nu sistemul politic re­glează jocul, ci personalitatea oamenilor. Fie că avem un șef de Guvern puternic, așa cum a fost Adrian Năstase, fie că avem un președinte - jucător, cum este Traian Băsescu, mai devreme sau mai târziu blocajul va apărea fără greșeală.
    Probabil că înainte de alte reforme, ar trebui să fie gândită schimbarea sis­temului politic de la noi: un Parlament unicameral și introducerea sistemului de vot uninominal sau stabilirea polului de putere între "palate", cel de la Cotroceni ori Victoria. În caz contrar crizele se vor repeta la nesfârșit, chiar dacă eroii vor fi Iliescu - Roman, Constantinescu - Ciorbea, Constantinescu -Radu Vasile, Iliescu - Năstase sau Băsescu -Tăriceanu.
Dumitru HENEGAR