.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 15.8.2005 ::. 
Unele benzinării stau să explodeze!
•Preocupați doar de câștig, patronii au sacrificat măsurile de prevenire a incendiilor
     Un control efectuat luna trecută la mai mulți agenți economici din județ de către inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Ur­gență Alba a scos în evidență grave nereguli la mai multe benzinării din județ. Po­trivit raportului înaintat Instituției Prefectului, la un depozit de carburanți din Alba Iulia conductele dintre bazinul cu rezerva de apă pentru incendiu și rețeaua de hidranți exteriori, precum și cea dintre bazin și casa pompelor sunt sparte, iar mo­topompele fixe nu funcționează. În plus, rastelele cu butelii cu gaz-petrol lichefiat GPL sunt depozitate necorespunzător. La stațiile de benzină din Cugir și Ocna Mureș, aparținând aceleiași societăți, rastelele cu butelii GPL nu sunt do­tate cu mijloace de stingere a in­cendiilor de primă intervenție, un eventual in­cendiu putând provoca o adevărată catastrofă. De altfel, la majoritatea ben­zi­năriilor controlate posturile fixe de incendiu erau insuficient dotate cu mijloace de apărare împotriva incendiilor. În urma controlului, au fost aplicate 24 de aver­tis­mente și 20 de amenzi însumând peste 43 de milioane de lei, cuantumul total incluzând și sancțiunile aplicate altor agenți economici verificați, în principal din domeniile turism și agricultură. (R.G.)
Viața ca-n telenovelă
     În noaptea de 12/13 august, conform sesizării făcute la Poliție, Stelian Ciurar în vârstă de 18 ani, din Aiud, în timp ce staționa cu autoturismul marca Dacia proprietate personală în orașul Teiuș, între străzile Ștefan cel Mare și Octavian Goga, a fost luat din mașină fără voia sa de către patru persoane și transportat cu un taxi în localitatea Cergău Mare. În urma cercetărilor polițiștii l-au identificat pe autor în persoana numitului Dumitru Ciurar zis Mocu, din Cergău Mare, care ajutat de alte trei persoane l-a lipsit de libertate fără drept pe tânăr, cu alte cu­vinte l-a răpit și sechestrat. Bărbatul a recurs la gestul respectiv fără a se gândi la consecințe și având un motiv demn de o telenovelă. Acesta intenționa să facă schimb de persoane, respectiv să-l dea pe Stelian Ciurar în schimbul fratelui său vitreg Lucian în vârstă de 15 ani. Lucian este în același timp și fiul răpitorului. "Trocul" urma să fie făcut cu numita Virginia Rostaș, mama ambilor tineri, cu ca­re Dumitru Ciurar zis Mocu a trăit până acum circa două luni în concubinaj. (L.I.)
Rodica Culcer la un pas de șefia Știrilor TVR
     Cunoscutul om de radio Rodica Culcer a câștigat concursul organizat vineri, 12 august pentru șefia Redacției de Știri a televiziunii publice. Ea a obținut nota 9 și mai are de trecut un examen: aprobarea numirii sale în funcție de către Con­siliului de Administrație al Televiziunii Române. Reuniunea CA al TVR va avea loc la 18 august. (A.D.)
Parteneriat UNESCO - "Inter Art" Aiud
     Vineri, 12 august 2005, Tabăra internațională de artă plastică "Inter Art", de la Aiud, a fost vizitată de Alexandru Mironov, președintele Comisiei naționale a Ro­mâniei pentru UNESCO. Cu acest prilej, s-a semnat un protocol de colaborare între UNESCO și Fundația "Inter Art" (reprezentată de președintele acesteia, Ște­fan Balog), precum și între UNESCO și Centrul cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud (reprezentat de directorul acestuia, sociologul Ioan Hădărig). Prin protocolul res­pectiv, UNESCO se angajează să sprijine financiar și relațional cele două or­ganizații culturale aiudene. "Aici, Fundația «Inter Art» face exact ceea ce trebuie să facă un club UNESCO, a declarat Alexandru Mironov. Perenitatea de care a dat dovadă tabăra, activitățile culturale desfășurate sub egida Fundației «Inter Art» și a Centrului cultural «Liviu Rebreanu», demonstrează că acordul încheiat este pe deplin meritat. De azi înainte sigla UNESCO va fi permanent alături de cele două organizații aiudene..." (I.H.)
Cișmele cu apă în opt comune
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, a declarat vi­neri, 12 august, în cadrul conferinței de presă a PNL Alba, că lucrările propriu-zise pentru introducerea rețelelor de alimentare cu apă în cele 8 comune incluse în programul guvernamental "Apă la sate" vor începe la primăvară. Este vorba de localitățile Totoi (Sântimbru), Tărtăria (Săliștea), Biia (Șona), Noșlac, Sâncel, Și­bot, Vințu de Jos și Cricău. Vicepreședintele CJ Alba speră ca proiectele să fie finalizate până la sfârșitul iernii, astfel ca în primăvara viitoare să poată fi dema­rate lucrările efective pentru realizarea conductei de aducțiune și distribuire a apei la nivel de cișmea stradală, la care se vor putea racorda apoi și localnicii. Inves­tițiile, în valoare totală de 4 milioane de dolari, vor fi recepționate în toamna anului viitor, urmând să fie predate apoi operatorului unic de la nivel județean. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.