.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Adormirea Maicii Domnului
     Inspirat de lumina Duhului Sfânt și călăuzit de tradițiile bătrâne, făurite până-n sec. VII, Sf. Maxim Mărturisitorul, unul dintre cei mai prestigioși părinți și scriitori bisericești (+622), ne lasă moștenire, emoționante mărturii despre Adormirea Mai­cii Domnului. Voința lui Dumnezeu de a o strămuta din lume, în împărăția Soa­relui neapus, i-a fost vestită ca și oarecând zămislirea lui Iisus, prin același neobosit înger Gavriil. Primind cu împăcare noua Bună-Vestire a Adormirii și Înălțării, Sfânta Fecioară o apucă pe calea Muntelui (Măslinilor) pentru reculegere și rugăciune, cum procedase și Fiul Său înainte de a se confrunta cu marile în­cercări. În semn de negrăită cinstire la adresa Preacuratei, toți pomii Gheți­ma­nilor s-au închinat până la pământ. Întorcându-se în Ierusalim îl responsabilizează pe Sf. Ioan Evanghelistul cu ceremonialul înmormântării. În toiul acestor preo­cupări "din norul strălucitor au căzut ca niște picături de rouă înmiresmată, Sfinții ucenici și apostoli ai lui Hristos", care, "de la marginile pământului" unde se aflau în misiune apostolească, au venit să aducă dovada dragostei calde față de mama Învățătorului lor.
    Un moment de tulburătoare emoție s-a petrecut în clipa când, din înaltul ce­rului, înconjurat de oștirile îngerilor, coboară peste Sion dumnezeiescul fiu al Sfin­tei Fecioare, spre a spori strălucirea și importanța clipei, dar și pentru a primi în mâinile Sale Sfântul suflet al Maicii Preacurate.
    Răspândindu-se vestea Adormirii, bolnavi și neputincioși din toată întinderea Țării Sfinte s-au strâns la casa lui Ioan pentru ca încă o dată nemăsurata dra­goste și milă să se reverse asupra lor. Și cu această ocazie "ochii orbilor s-au deschis, urechile surzilor s-au destupat, ologii s-au ridicat, demonii au fost alun­gați, toată suferința și toată boala s-au vindecat și văzduhul s-a sfințit".
    În timp ce trupul sfânt era purtat spre Ghețimani pentru a fi depus în mormânt, se spune că un necredincios smintit și-a făcut loc prin mulțime cu gând necurat de a răsturna sicriul. În clipa în care s-a atins de sicriu, amândouă mâinile i-au fost retezate din umeri, încât dureri înfiorătoare s-au năpustit asupra lui. Reali­zând nenorocirea, biruit de durere, omul invocă mila și iertarea Maicii Domnului, iar Sfântul Apostol Petru îi așază mâinile la loc, rănile se vindecă și răutăciosul de mai înainte se alătură convoiului de credincioși, slăvind pe Maica Domnului. După ce trupul a fost așezat și pecetluit în mormânt, apostolii au rămas trei zile pe munte, ascultând divinele psalmodieri ale îngerilor. A treia zi ajunge la mor­mânt, cu voia lui Dumnezeu, veșnic întârziatul Toma care cere tovarășilor săi de apostolie să-i deschidă mor­mântul pentru a vedea și el trupul adormit al Maicii Domnului.
    Îndeplinind dorința fratelui lor, apostolii au deschis mormântul care însă era gol. A fost dovada de netăgăduit a strămutării și înălțării trupului Sfânt la Cer de către Mântuitorul, care nu putea lăsa să se dea stricăciunii trupul Maicii care L-a purtat în pântece.
    Curiozitatea lui Toma se așează și de data aceasta ca o mărturie de granit la temelia unui adevăr de credință. Prima dată, cerând să vadă rănile din palmele și coasta lui Iisus, a întărit adevărul despre Înviere, iar acum, cerând să vadă trupul Maicii Domnului, a dovedit adevărul despre Înălțarea cu trupul la cer a Maicii Dom­nului.
    După acest ceremonial divino-uman, Sfinții Apostoli s-au întors din nou fiecare la misiunile lor, răspândind în plus adevărul despre noua și marea minune a A­dor­mirii și Înălțării Maicii Domnului cu trupul la cer.
Preot Petru PINCA, Blaj

Blajul ajută sinistrații din Bacău
     În scopul ajutorării locuitorilor din zonele afectate de inundații, Primăria Blaj a inițiat o acțiune de strângere de bunuri, fiind colectate ajutoare umanitare în va­loare de peste 150 de milioane de lei, a anunțat primarul Simion Băcilă. Au fost strânse 7,5 tone de cereale (grâu și porumb), alimente (55 kg zahăr, 300 kg făină, 117 litri ulei, 100 kg orez, 240 kg mălai, 123 cutii conserve diferite, 80 kg ceapă) și 315 litri de apă minerală. De asemenea, au fost colectate materiale de construcții (3 mc cărămidă, 2 mc BCA, 20 de saci de var, 10 saci de ciment), dar și îmbrăcăminte (400 de colete), detergent (20 de cutii) și mobilier (2 garnituri hol, 20 de saltele "Relaxa" și 2 paturi cu saltele). Ajutoarele umanitare au ajuns în data de 11 august în comuna Asău, județul Bacău, transportul fiind asigurat de Primăria Blaj, reprezentată de Petru Drăghiciou, care a asistat la distribuirea bu­nurilor. Primarul Simion Băcilă a ținut să mulțumească tuturor celor care au contri­buit la colectarea acestor bunuri: SC Agroserv, SC Ecovert, Comcereal, SC Valger, SC Del Marco, SC Interbrew România, SC Dăian Impex, SC Casablanca, SC Darcle SC Marion, SC Ceramic Construct, SC Metrorus, SC Prenis, re­pre­zentanții tuturor cultelor din Blaj și locuitorii municipiului.(R.G.)
Lucrări amânate din cauza lipsei banilor
     SGA Alba a depășit cu aproximativ 220.000 RON volumul lucrărilor de între­ținere a cursurilor de apă pentru anul 2005, din cauza intervențiilor de urgență pe cursurile de apă afectate de inundațiile repetate din acest an, rezultă dintr-un co­municat de presă al Instituției Prefectului. În urma inundațiilor au fost solicitări pen­tru intervenții de urgență în 65 de puncte dintre cele mai critice. Au fost efec­tuate intervenții în 32 de locuri, în 11 dintre acestea lucrările au fost terminate, restul fiind în diferite stadii de execuție. S-au analizat toate posibilitățile de inter­venție, iar unele dintre lucrări au fost propuse pentru promovare ca investiții, altele urmând să fie cuprinse în Programul Tehnic pe anul 2006 al SGA Alba.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.