.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Amenințări de "impresie artistică"
     În lupta surdă (pentru putere, evident), declanșată între președintele Băsescu și premierul Tăriceanu, cel dintâi sugera declasificarea informărilor (în fond niște avertizări din partea SRI), cu privire la influența unor grupuri de interese asupra deciziilor guvernului, deci asupra unor miniștri. Există, însă, două proceduri de de­clasificare, iar dintre acestea premierul Tăriceanu a ales-o (declarativ), pe cea mai greoaie și mai ușor de blocat. Declasificarea se poate face prin hotărâre de guvern (iar în acest caz informațiile secrete devin publice pentru toată lumea) sau prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (caz în care informațiile sunt cunoscute doar de membrii Consiliului). Iar primul ministru a promis că va solicita CSAT de­clasificarea informărilor SRI. CSAT este compus din 10 membri: 6 miniștri (deți­nătorii portofoliilor Apărării, Internelor, Externelor, Justiției, Industriei și Finan­țe­lor), directorii SRI și SIE, șeful Statului Major General și consilierul prezidențial pe probleme de securitate. Consiliul este întrunit legal în prezența a cel puțin do­uă treimi dintre membrii săi (adică 7 membri) și poate fi convocat de preșdintele Traian Băsescu, sau de o treime dintre membri (adică cel puțin 4 membri). CSAT poate decide declasificarea unor documente secrete DOAR CU CONDIȚIA CA TOȚI MEMBRII SĂI SĂ DOREASCĂ ACEST LUCRU! Deci, dacă există un singur membru CSAT care este interesat să se păstreze secretul asupra celor 21 de in­formări SRI, atunci declasificarea va fi blocată. Și nici nu se va putea afla cine anume a făcut-o, deoarece ședințele Consiliului sunt secrete! Păi, în acest caz se poate opune tocmai ministrul vizat de vreuna dintre informări. (Singurii care au văzut integral cele 21 de informări sunt președintele și primul ministru, restul mem­brilor Executivului neavând acces decât la informările ce-i vizau direct!) În legătură cu acest subiect, Ioan Talpeș, fostul șef al Departamentului Securității Naționale de la Cotroceni consideră că "într-un asemenea scandal (cu miniștri a­flați sub influența sferei grupurilor de interese- n.red.) Tăriceanu nu vrea ca ase­menea documente să ajungă la publicul larg".
    Întrebarea care se pune în aceste condiții este următoarea: dorește cu adevă­rat cineva ca aceste documente să fie făcute publice? Ne îndoim de acest lucru: declarațiile fulminante de-o parte și de alta sunt doar amenințări și acte de "im­pre­sie artistică" în fața populației. Să simplificăm: SRI elaborează niște informări care atrag atenția președintelui asupra unor membri ai guvernului influențați de mediul de afaceri. Președintele sare în sus și îl trage pe primul ministru de u­rechi, amândoi strigă că doresc declasificarea (și demascarea miniștrilor respec­tivi), dar în cele din urmă toată lumea cade la pace, iar informările se îngroapă în arhivele SRI. Susțin acest lucru, deoarece purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a declarat că instituția pe care o reprezintă nu a primit nici o hârtie ofi­cială din partea guvernului, președinției sau CSAT, pentru a demara procedura de declasificare a celor 21 de informări. Pe de altă parte, în cazul unui scandal eco­nomic în care e implicat un ministru, SRI poate solicita (motivat) guvernului, să emită o hotărâre pentru declasificarea unei informări. Oare nu o fi fost cazul, de data aceasta? Așadar, vom avea posibilitatea să aflăm ce conțineau cele 21 de informări, peste... 40 de ani, când nu vor mai fi secrete!
Ioan HĂNȚULESCU

Șase milioane de dolari pentru reducerea poluării accidentale în zonele miniere
     Recent, prefectul Cosmin Covaciu a avut o întâlnire cu specialiști din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, direct responsabilă de implementarea programului "Reducerea ris­cului și pregătirea pentru situații de urgență". Programul, finanțat de Banca Mon­dială, Fondul Global de Mediu și Guvernul României, are ca obiectiv sprijinirea Executivului pentru reducerea vulnerabilității ecologice, sociale și economice la dezastre și la deversări miniere accidentale catastrofale de poluanți. Proiectul vi­zează îmbunătățirea managementului situațiilor de urgență și a capacității de fi­nan­țare împotriva riscurilor (com­po­nenta A), reducerea riscului seismic (compo­nenta B), diminuarea riscului inundațiilor și alunecărilor de teren (componenta C), scăderea riscului accidentelor miniere în Bazinul Tisei (componenta B) și mana­gementul proiectului (componenta E). Pentru diminuarea riscului de inundații și alunecări de teren, județul Alba a primit finanțare pentru un proiect care vizează realizarea de lucrări de îndiguire pe râul Târnava. Selecția proiectului a avut la ba­ză criteriul vulnerabilității la inundații a zonelor rurale, respectiv a pagubelor pro­duse în anii trecuți. De asemenea, pe componenta D, județul Alba beneficiază de un proiect im­portant, cu o finanțare de 6 milioane de dolari. Primele trei etape din cadrul programului se vor finaliza în cursul acestui an și vor avea alocate câte 100.000 de dolari în parte. Este vorba despre: monitorizarea iazului de la Valea Șesii, reamenajarea drumului la haldele de steril din zonă și colectarea apelor de la aceste halde. Până la sfârsitul anului viitor vor fi finalizate lucrări extrem de importante cum ar fi: supraînălțarea barajului de la Valea Șesii, reabilitarea con­ductei de transport tulbureală, modernizarea stației de tratare a apelor, reame­najarea stației de var, leșierea bacteriană din iazul Valea Șesii. Cuprumin Abrud, beneficiara proiectului, are în vedere realizarea unui nou proiect, care să asigure finanțarea unui studiu de fezabilitate pe întreaga zonă a Văii Șesii, în vederea re­ducerii riscurilor de producere a accidentelor miniere.
Robert GHERGU

A căzut din căruță
     Ștefan C., de 66 de ani, din satul Craiva, comuna Cricău, a fost internat joi dimineață la Spitalul Județean de Urgență, după ce a căzut din căruță, în împre­jurări neprecizate. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul s-a ales cu 5 coaste rupte, urmate de un hemotorax minor. Bătrânul a fost internat la secția chirurgie pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.(R.G.)
Fetiță accidentată de un căruțaș
     Blandiana Corina C., în vârstă de doar 3 anișori, din Ocna Mureș, a fost in­ternată la Spitalul Județean Cluj după ce, în data de 12 august, a fost lovită de o căruță. În momentul producerii accidentului, fetița se afla în fața porții imobilului în care locuia. Căruțașul a fost identificat în persoana lui Traian Cristea în vârstă de 26 de ani, din Ocna Mureș care în timp ce se deplasa cu atelajul pe strada Libertății din oraș, a accidentat-o pe micuța Blandiana Corina C. Fetița a fost trans­portată de urgență la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Diag­nos­ticul pus de medici a fost fractură femur picior stâng, motiv pentru care a fost transferată la Spitalul Județean Cluj. În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a faptelor. (L.I.)
Jidveian înjunghiat de soție
     După cearta purtată cu soția, un bărbat din Jidvei s-a ales cu abdomenul gă­urit. Medicul de gardă de la Spitalul municipal Blaj i-a sesizat pe polițiști, în 12 au­gust, la ora 20.00, că la unitatea respectivă a fost adusă victima unei agresiuni prin înjunghiere. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat că este vorba des­pre Ioan Oltean în vârstă de 58 de ani, din Jidvei, care pe fondul consumului de alcool și în urma unor discuții contradictorii avute cu soția sa Doinița a fost înjun­ghiat în abdomen de către aceasta. Bărbatul a necesitat operarea, el fiind diag­nosticat cu plagă înjunghiată abdominală cu leziuni de intestin subțire și gros. A­cum Ioan Oltean se află în afara oricărui pericol. În cauză, poliția continuă cer­cetările. (L.I.)
Ștrandul din Cugir bucuria hoților
     De obicei ștrandurile sunt folosite pentru bălăceală, plajă, cu alte cuvinte sunt locuri unde lumea se distrează. Există însă și persoane care fac excepție de la regulă, respectiv 4 tineri care s-au dus la ștrand pentru... a-l fura bucățică cu bu­cățică. Vineri, 12 august, în jurul orei 17.30, au fost surprinși în flagrant în incinta ștrandului din Cugir, aflat în cartierul Cindeni, Alin Simion (26 de ani) și Cristian Jurgiu (35 de ani). Cei doi sustrăgeau fier vechi pe care probabil aveau de gând să-l comercializeze. La abia o jumătate de oră după, respectiv la 18.30, în ace­eași zi și în incinta aceluiași ștrand au fost prinși în flagrant alți doi tineri, care sutrăgeau materiale neferoase. Aceștia au fost identificați în persoana lui Lucian Sabău, în vârstă de 19 ani, și Sorin M. de 15 ani. Prejudiciul total s-a ridicat la suma de 1.500 lei RON. Cei patru sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Juniori contra seniori
     În după amiaza zilei de 12 august, într-un local din localitatea Berghin, a avut loc un scandal între doi juniori și doi seniori. Scandalagiii, împărțiți în două tabere, au fost Ioan Bumbu (24 de ani), Constantin Isidor (27 de ani), Valer Dușa (51 de ani) și Partenie Cristea (55 de ani). Altercația a izbucnit pe fondul consumului de alcool și probabil din cauza apariției unor contradicții între generații. Se pare că Constantin Isidor a avut asupra sa o lamă de ras cu care i-a tăiat în zona feței și a abdomenului pe Partenie Cristea și Valer Dușa. În cauză, poliția continuă cer­cetările. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.