.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Confesiuni și omisiuni
     După toate izbucnirile la vârf între ocupanții celor două Palate ar fi trebuit să se contureze un echilibru în raporturile dintre șeful statului și cel al guvernului măcar după confesiunile în fața altarelor mănăstirilor vizitate cu sau fără alai regizat. Nu s-a ajuns însă la o conștiință comună, poate din lipsă de probe și, oricum "vorbele zboară, ceea ce rămâne sunt faptele", după zisa premierului.
    Aflat în concediu, cu prima doamnă a țării, președintele Traian Băsescu nu este dispus să suporte activitatea, nici realitatea din teritoriu. Rupt de marile evenimente, de Ziua Marinei, de revenirile catastrofalelor inundații care s-au abătut ca un blestem peste locuri și oameni, izolat de manevrele ucrainiene pe Bâstroe, președintele națiunii preferă confesiunea intimă la icoanele Putnei, în vreme ce primul ministru Tăriceanu și-a format echipă cu Boc pentru conferință de presă la Mănăstirea Nicula. Asaltate de credincioși, turiști și nevoiași cât încape, lăcașurile de cult s-au transformat de Sfânta Maria în podiumuri politice pentru aleșii neamului. Dacă d-l președinte Traian Băsescu s-a strecurat angelic printre blițuri, praznice și suveniruri lăsând în urmă mulțimea spre desfătare, în inima Ardealului premierul a răspuns punct cu punct întrebărilor ce i-au fost adresate. Nu a lăsat nimic pe dinafară: nici cele 21 de informări SRI, nici sis­temul de sănătate, nici vămile, dar nici remanierea guvernamentală care nu este planificată pentru perioada următoare. Deocamdată lumea este în concediu, la zile de sărbătoare, așa că nici gând de restructurare a executivului, de impli­carea oamenilor din ministere în zădărnicirea efectelor inundațiilor, prognozate în această săptămână, ori de alți bani pentru sănătate.
    Trebuie să apară niscai avantaje pentru conducătorii nației pentru ca toate de­zideratele să se transforme în certitudini. Altfel, ele trec pe lista omisiunilor. Nici urmă să se întrezărească ceva gratitudine sau entuziasm pentru a trăi mai bine. Și cum am putea spera la binele (pr)omis când guvernatorul BNR atenționează: "reduceți consumul sau puneți în pericol stabilitatea financiară a țării". Îi aver­tizează pe guvernanți să ia, firește, măsurile necesare pe spesele celor douăzeci de milioane de locatari ai țării. Străduințele guvernatorului vizează și limitarea accesului la creditele în valută, care mai permit unora dintre noi să-și facă o casă, să-și cumpere un frigider sau, de ce nu, chiar o o mașină europeană. Peste tot pe unde mărșăluiesc ai noștri șefi - nu are importanță la ce - omit să spună adevărurilor pe nume, tăinuirile lor înecate în fraze, decodate cu agerimea nativă a auditoriului, nefăcând altceva decât să adâncească prăpastia între aleși și alegători. O demonstrează și ultimul sondaj în care procentele s-au schimbat sensibil.
    La ora confesiunilor se află și Gușă și Mitrea la reactivarea dosarului cu ste­nogramele PSD. Omisiunile diverselor declarații "selectate" deja vor produce ca de obicei același "fâs" cu iz de corupție.
    Într-un final de confesiune am omis să pomenim numele pâinii noastre ce va să fie mai scumpă, am omis moștenirea impozitului ce-l vom lăsa urmașilor urmașilor noștri.
Mariana IONAȘ