.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 17.8.2005 ::. 
Reconstituirea dreptului de proprietate tulbură apele la Obreja
•41.980 mp de teren revendicat are deja alți proprietari con­form Legii 18/1991
     clădireaÎn 8 august a.c., pe adresa Consiliului Județean Alba a sosit o înștiințare din partea Mitropoliei Unite cu Roma Greco-Ca­tolică prin care aceasta solicită, în temeiul noii legi de reconstituire a dreptului de pro­prietate (247/2005) "întreg complexul «monu­ment istoric» situat în comuna Mihalț, loca­litatea Obreja a con­stituit proprietatea noas­tră, (...) întrucât până la această dată au fost soluționate, respectiv resti­tuite din întregul complex doar primele trei topografice, iar noi am revenit cu o nouă adresă pentru resti­tu­irea întregului patrimoniu". Bunurile reven­dicate de Mitropolia Română Unită cu Roma Greco-Catolică au fost preluate de Statul Român sub efectul Decretului 358/1948 și au trecut în patrimoniul CJ Alba în urma HG 974/2002.
    Prin protocolul de predare primire nr. 408 încheiat în 14.10.2004, Consiliul Ju­dețean Alba a retrocedat Mitropoliei Blajului 16.696 mp de teren, castelul Obreja, o casă și baza sportivă. Solicitarea recentă, făcută în baza Legii 247 privind reconstituirea dreptului la proprietate, se referă la o pășune de 1762 mp, un teren arabil de 41.980 mp și două grădini în intravilanul Mihalțului, de 27.752 mp și 14.857 mp. Noua solicitare a mitropoliei blăjene a stopat intenția CJ Alba de a valorifica prin licitație publică restul imobilelor rămase la Obreja (cantina - eva­luată la un preț de piață de 1,221 miliarde de lei, centrala termică, eva­luată la 290 milioane de lei și gardul împrejmuitor, estimat la 150 milioane de lei). O a doua foarte mare problemă se va isca la Primăria Mihalț care a parcelat terenul arabil cu nr. top. 316/15 în suprafață de 41.980 mp (revendicat de mitropolia blăjeană) și a împroprietărit localnicii pe baza Legii 18/1991.
    Potrivit d-lui Viorel Luculescu, din cadrul CJ Alba, dacă Mitropolia Română Unită cu Roma Greco-Catolică din Blaj va prezenta documentele justificative, va primi și restul terenurilor revendicate. Iar ca măsură de valorificare a bunurilor ră­mase în patrimoniul CJ Alba - cantina, centrala termică și împrejmuirea s-a avansat ideea unui parteneriat public-privat între cele două instituții (respectiv, o serie din copiii instituționalizat și o parte dintre persoanele cazate la Galda să fie trecute sub oblăduirea instituției de ocrotire ce va fi amenajată la Obreja de gre­co-catolici). Deocamdată, situația este în stand-by, până la clarificarea situației te­renurilor revendicate de mitropolia blăjeană.
Ștefania RAREȘ

Prefectul Cosmin Covaciu - paznicul pădurilor
•Amenzi în valoare totală de 700 de milioane de lei pentru abateri silvice *Câștigând încredere în instituțiile statului, lo­calnicii îi denunță pe ilegaliști *Mafioții din afacerile cu lemn "se toarnă" unii pe alții
     Campania împotriva tăierii și valorificării ilegale de material lemnos, lansată de prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, începe să dea roade. Controalele au fost realizate de echipe formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, In­spectoratului de Poliție, Gărzii de Mediu și ai celei Financiare, Direcției Silvice, SC Electrica, Inspectoratului în Construcții, Inspectoratului Teritorial de Muncă și ITRSV. Potrivit unui comunicat de presă în format electronic remis de Instituția Prefectului, deși la începutul acțiunii controalele au mers mai dificil din cauza unei adevărate rețele de evazioniști care se ascundeau și se protejau reciproc, în prezent s-a reușit străpungerea filierei lemnului. Au fost descoperite numeroase abateri grave de la lege și au fost aplicate sancțiuni drastice. Munca echipelor de control este mult ușurată și datorită cetățenilor din zonă, care au început să colaboreze cu inspectorii, semnalând cazuri de încalcare a legii. Mai mult, cei controlați și sancționați oferă informații despre alte persoane fizice sau juridice aflate în culpă. În urma controalelor efectuate în perioada 29 iulie - 8 august a.c, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 70.000 RON, fiind confiscați 117,500 mc material lemnos, iar acțiunea va continua. "Suntem conștienți că eradicarea acestui fenomen nu va fi realizată cu ușurință, dar intenționăm ca prin acțiunile noastre să diminuăm în mod considerabil amploarea pe care a luat-o în ultima perioadă tăierea ilegală de material lemnos din pădurile județului", a declarat prefectul Cosmin Covaciu.
Robert GHERGU

Corneliu Olar - vicepreședinte al A.P.P. din România
     Recent (13 august a.c.) la Brașov a avut loc Adunarea Generală a Asociației Proprietarilor de Păduri din România, în cadrul căreia a fost aleasă o nouă con­ducere a APPR. Președinte al acesteia a fost ales ing. Ioan Tudor Bogdan (Vâl­cea), președinte executiv Iștvan Toth (Harghita), iar ca vicepreședinte a fost ales primarul comunei Horea, Corneliu Olar (Alba). Au mai fost aleși ca membri în con­siliul de conducere Doina Bârluțiu (Arad), Vali Popa (Vâlcea), Ioan Duțiu (Sibiu), Valeriu Simion (Botoșani). Potrivit HG 890/2005 art.4 pentru aplicarea Le­gii 18/1991 și a Legii 1/2001 modificată prin HG 247/2005 privind reforma în do­me­niile proprietății și justiției, Corneliu Olar va face parte de drept din Comisia ju­dețeană Alba de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra pădurilor. (T.M.)
Audiențe la prefectul de Alba
     * Miercuri, 17 august 2005, începând cu ora 12.00, d-l prefect Cosmin Co­vaciu va ține audiențe în localitatea Câmpeni. Înscrierile se pot face la sediul Pri­măriei Câmpeni, sau la telefon 771215.
    * Joi, 18 august 2005, începând cu ora 9.00, prefectul Cosmin Covaciu ține audiențe la sediul Primăriei Aiud, la ora 11.00 la Oficiul Prefectural Ocna Mureș, iar la ora 14.00 la Oficiul Prefectural Blaj. Înscrierile se fac: pentru Aiud, la sediul Primăriei Aiud, sau la tel. 861310, pentru Ocna Mureș la sediul Primăriei Ocna Mureș sau la telefon 871213, iar pentru Blaj la sediul Primăriei Blaj sau la telefon 710110.
    * Vineri, 19 august 2005, începând cu ora 14.00, prefectul Cosmin Covaciu va ține audiențe la sediul Primăriei Sebeș. Înscrierile se pot face la Primăria Sebeș sau la telefon 731006.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.