.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
La Penitenciarul de maximă siguranță Aiud,
Condiții de lux pentru ucigași de elită
     pușcăriePenitenciarul cu regim de maximă siguranță din Aiud a intrat într-un profund proces de modernizare, care vizează asi­gu­rarea unor condiții de detenție apropiate stan­dardelor europene pentru pușcăriașii întem­nițați aici.
    În prezent, într-o celulă de cel mult 8 metri pătrați (cam cât o bucătărie de apartament) sunt cazați 6 deținuți, pe două rânduri a câte 3 paturi suprapuse până aproape de tavan. Încăperea mai include o chiuvetă și un vas de WC, despărțite de locul pentru dormit doar printr-o perdea. Astfel, suprafața și volumul de aer pentru un deținut nu corespund normelor europene. Mai mult, clădirile sunt foarte vechi, corpul denumit Zarca fiind construit în 1872. Directorul închisorii, magistratul Viorel Comăniță, a declarat că, pentru a îmbunătăți con­dițiile de detenție, două dintre corpurile "Celularului", un imobil în forma literei "T" ridicat în anul 1892, au intrat într-un proces de modernizare și renovare. Până acum, aici existau 312 încăperi cu câte 6 paturi, fiecare, iar în urma lucrărilor din 3 celule vor rămâne doar două, fiecare încăpere urmând să aibă propriul grup sanitar separat, faianțat și gresiat, dotat cu instalații sanitare noi și cabine de duș. În total, vor fi cazați doar 720 de deținuți, câte 4 în fiecare celulă, asigurată cu uși metalice cu gratii groase cât degetul. La ultimul nivel vor fi amenajate 3 săli de mese, hrana pușăcăriașilor ajungând la etaj cu un lift interior. Întreaga clădire va fi echipată cu mijloace de supraveghere video și sisteme automate de închidere a gratiilor de pe coridoare, fiecare grilaj deschizându-se abia după ce cel anterior s-a închis, pentru a evita posibilitățile de evadare. Valoarea totală a investițiilor se ridica la finele anului trecut la impresionanta sumă de 62 de miliarde de lei. Magistratul Comăniță a precizat că multe dintre spitalele din țară nu dispun de condițiile pe care le vor avea deținuții care vor fi închiși aici, nominalizarea "fericiților" care vor beneficia de condiții de detenție îmbunătățite, cu paturi și cazarmament noi, urmând să fie făcută de Administrația Națională a Penitenciarelor. Viitorii locatari ai noilor celule vor sosi de la penitenciarele din țară unde au fost transferați temporar, până la finalizarea lucrărilor, recepția fiind programată pentru luna septembrie. La Penitenciarul Aiud își ispășesc pedeapsa aproximativ 2.000 de deținuți, între care peste 400 de ucigași și mai bine de 90 la sută dintre infractorii care au încercat să evadeze în timp ce se aflau la instanța de judecată sau chiar din penitenciarele din țară în care au fost întemnițați.
Robert GHERGU

Democrații - nemulțumiți în continuare de conservatori
     Chiar dacă au căzut din nou la pace cu oamenii lui Dan Voiculescu, demo­crații sunt încă nemulțumiți de acțiunile și declarațiile acestora. Deputatul PD Ște­fan Bardan a declarat că "deși Partidul Conservator a trecut testul de fidelitate față de Alianța D.A. prin semnarea protocolului de guvernare și a înțelegerii pentru modificarea regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului și revocarea din funcție a președinților acestora" există încă unele semne de întrebare cu privire la solidaritatea reală a formațiunii lui Dan Voiculescu cu partidele din arcul guver­namental. Iar semnele de întrebare vin din câteva recente declarați ale lui Dan Voi­culescu referitoare la Partidul Democrat. Mai marele conservatorilor a acuzat PD că ar fi emanația greșită a FSN uitând "adevărul istoric care certifică faptul că noi reprezentăm de facto partidul care a continuat ideologia FSN. Îi reamintesc domnului Dan Voiculescu că nu PD s-a desprins din FSN, ci un alt partid aflat acum acolo unde îi este locul, în opoziție. Cât despre acuzațiile aceluiași par­tener de coaliție potrivit căruia partidul pe care-l reprezint în Parlament ar fi «neo­comunist» țin să-l informez de contrariu. Nu spun că niciunul dintre membrii PD nu ar fi avut legături cu structurile comuniste sau informative. Eu personal însă nu am avut tangență cu astfel de sfere malefice de influență, drept pentru care mă simt lezat de afirmațiile tendențioase și denigratoare ale liderului Partidului Con­servator". Ștefan Bardan îi sugerează, mai departe, lui Dan Voiculescu să lase deoparte jocul duplicitar prin care Partidul Conservator s-a făcut remarcat pentru că "guvernarea nu este atât de simplă pe cât își imaginează liderii PC".
Anca DINICĂ

Omorât în bătaie dintr-o confuzie
     Adrian Paul F., de 17 ani, din satul Ighiel, comuna Ighiu, a murit vineri după-amiază, la Spitalul Județean de Urgență, din cauza gravelor leziuni la cap, la o săp­tămână după ce a fost victima unei agresiuni, au declarat surse medico-le­gale. Așa cum v-am informat la data producerii incidentului, tânărul fusese bătut cu un par de către Gheorghe Ioan Șiara, de 23 de ani, din Ighiu, care îl con­fun­dase cu o altă persoană cu care avusese o altercație. În urma incidentului, victi­ma a suferit multiple fracturi craniene, leziuni ale creierului și hemoragie cere­bra­lă, fiind internat în stare de comă la secția neurochirurgie-ATI. Sursele citate au spus că pacientul se afla deja în moarte cerebrală în momentul în care a ajuns la spital. Anchetatorii urmează să schimbe încadrarea juridică a faptei comise de agresor, din tentativă de omor în omor, iar dacă și instanța îl va găsi vinovat, el riscă să fie întemnițat pentru crimă.(R.G.)
Soft-ul îmbolnăvește sistemul de eliberare a rețetelor compensate
     Schimbarea listelor cu medicamente compensate, pe lângă faptul că bul­ver­sează atâția oameni bolnavi care nu știu de unde își pot procura medicamentele necesare sau cât trebuie să plătească pentru a intra în posesia lor, poate duce la blocarea eliberării de rețete compensate și gratuite în farmaciile din țară. Acest lucru reiese dintr-un comunicat de presă ai cărui semnatari sunt peste 30 de furnizori de soluții IT din județele țării, printre care se numără și o firmă din Alba Iulia. De asemenea se precizează că furnizorii programelor de calculator pentru farmacii au ajuns în situația în care nu mai reușesc să facă față schimbărilor re­petate din sistemul de compensare datorită lipsei de informații privind noile reguli de compensare care se schimbă de la o lună la alta. Reprezentanții firmelor fur­nizoare de programe, respectiv cei care se ocupă cu implementarea și testarea schimbărilor apărute în sistemul compensat, solicită conducerii CNAS "o stabi­lizare a regulilor de compensare, iar când acestea se dovedesc a fi necesare să se comunice cu cel puțin 6-7 zile înainte". În legătură cu acest subiect Alin Popa, patronul firmei albaiuliene a menționat că această schimbare de la o zi la alta a listei medicamentelor compensate nu pare a fi altceva decât "o luptă pentru intra­rea pe piață a anumitor medicamente". În cazul în care ar avea loc o retragere în masă a celor care oferă suportul tehnic pentru programele de calculator folosite în farmacii s-ar produce blocarea sistemului de eliberare a rețetelor, CNAS nedis­punând de resursele necesare pentru a suplini respectivul suport către farmacii. (L.I.)
S-a automutilat de Sf. Mărie
     Ioan P., de 25 de ani, din Alba Iulia, s-a prezentat ieri dimineață la Spitalul Județean de Urgență, susținând că în seara precedentă, pe fondul consumului de alcool, s-a crestat singur cu un cuțit, fără să ofere însă alte amănunte. Surse me­dicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a suferit plăgi tăiate superficiale în zona gâtului și la ambele antebrațe. Personalul de gardă i-a suturat tânărului rănile, acesta fiind lăsat să plece acasă.(R.G.)
"Bomboane" tip NATO la Cugir
     Ieri, la Cugir, în prezența ministrului secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului, dr. Cornel Chiriac, a fost pusă în funcțiune noua fabrică de muniție tip NATO. Inaugurată în urmă cu doi ani, fabrica a produs primele 500.000 de car­tușe care au fost omologate în România. Primul lot de cartușe va fi trimis în An­glia, pentru omologarea lor fiind necesar testul unei firme străine. Dacă testul va fi trecut cu bine, Fabrica de armament din Cugir va prinde, din nou viață și mai ales piață! (V.I.B.)
Luna trecută,
DSVSA Alba a aplicat amenzi de 374 milioane de lei
     Luna trecută, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Ali­mentelor Alba au controlat 613 unități, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Alba. Au fost confiscate peste 380 de kilograme de carne și preparate din carne, pește, lapte și peste 600 de ouă, valoarea totală a alimentelor de­pis­tate cu abateri de la legislația veterinară în vigoare depășind 50,5 milioane de lei. Principalele deficiențe constatate în acțiunile de control vizează nerespectarea normelor sanitar-veterinare la manipularea și depozitarea produselor de origine ani­mală, precum și vânzarea animalelor și efectuarea transporturilor fără docu­men­te legale. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 24 de amenzi însu­mând 374 milioane de lei.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.