.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Începând de luni,
La Presaca Ampoiului există un cămin care poate adăposti... toată populația satului
     căminConsilierul județean Traian Ursaleș este originar din comuna Meteș. Mai pre­cis din Presaca Ampoiului, unde este cunos­cut de localnici sub numele de "Nicu lu' Chep­tăraru" (sau al Cojocarului), fiind fiul unui neîntrecut meșter în confecționarea co­joacelor și a cheptarelor specifice portului po­pu­lar ampoițean. Ajuns "mare, pe la județ", Traian Ursaleș și-a propus să facă tot ceea ce poate pentru oamenii în mijlocul cărora s-a născut și a crescut. Una dintre problemele localnicilor era cea a căminului cultural, care zăcea de ani de zile în paragină. Ultima nuntă în clădirea respectivă avusese loc în anul 1998, iar în iarna anului 2004 căminul ajunsese... saivan de oi! Prin ur­mare, primul obiectiv de pe agenda lui Ursaleș a fost repararea, extinderea și modernizarea căminului cultural. Demersurile sale au început încă din luna decembrie 2004. A fost nevoie de multă alergătură (proiect, expertize, 12-13 avize, ridicare topo, taxe etc.), apoi de insistențe la nivelul Consiliului Județean pentru obținerea fondurilor... Și iată că în cele din urmă locuitorii din Presaca Ampoiului s-au trezit cu un cămin cultural de toată frumusețea, curat, aranjat, lu­minos și spațios, cu bucătărie și hidrofor pentru aducerea apei potabile la ro­binete etc. (vezi foto) Capacitatea acestuia este de 320 de persoane. (În condițiile în care toată populația satului Presaca Ampoiului este de 400 de persoane. Așadar, în căminul nou pot încăpea aproape toți locuitorii satului!) Costul total al lucrărilor s-au ridicat la suma de 983 de milioane de lei, fonduri asigurate integral de Consiliul Județean Alba.
    Inaugurarea căminului a avut loc luni, 15 august 2005, odată cu prăznuirea A­dor­mirii Maicii Domnului (sau Sf. Mărie Mare), în prezența unui grup de oficialități și a întregii suflări a satului Presaca Ampoiului. Printre oficiali s-au aflat preșe­dintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, deputatul Ștefan Bardan etc. Manifestarea a început cu o slujbă oficiată de preoții Horea Ursu, din Presaca Ampoiului, și Ștefan Scarlat, din Pătrânjeni, a continuat cu scurte cu­vântări ale oaspeților (cărora li s-a alăturat primarul Nicolae Varvara), și s-a în­cheiat cu cântec, joc și voie bună, în căminul proaspăt amenajat. (La spectacolul folcloric au participat orchestra de muzică populară din Zlatna, ansamblul de dansuri din Ampoița, precum și soliștii Florin Mircea Târziu și Ovidiu Bibolar.) În scurta sa alocuțiune, președintele Dumitrel a refuzat mulțumirile celor prezenți, subliniind faptul că extinderea și modernizarea căminului din localitate era o datorie a administrației județului față de cetățeni și că meritele le revin în primul rând celor ce au insistat, și în special consilierului județean Traian Ursaleș. Prin­tre cei ce au contribuit substanțial la realizarea investiției au mai fost nominalizați patru directori din cadrul CJ Alba: Marian Aitai, Ioan Bodea, Dan Popescu și Liliana Negruț.
Ioan HĂNȚULESCU

"Cei 7 magnifici" pentru Comisia de disciplină a medicilor
     La sfârșitul săptămânii trecute, au avut loc alegerile pentru Comisia de dis­ciplină a medicilor, la scrutin luând parte 14 candidați, au anunțat surse oficiale. În urma votului secret a fost desemnată componența acestui for: dr. Gheorghe Ma­cavei-medic primar anatomie patologică (84 de voturi), dr. Dan Pahonțu-medic primar chirurgie generală (72), dr. Ionel Mucea-medic primar ATI (68), dr. Mircea Ludoșan-medic primar obstetrică-ginecologie (66), dr. Ștefan Morariu-medic pri­mar pediatrie (64), dr. Răzvan Curcă-medic specialist oncologie (62) și dr. Con­stantin Popa-medic primar ortopedie traumatologie (53). Ceilalți medici, între care și 3 femei, au obținut între 16 și 47 de voturi. Componența Comisiei de disciplină urmează să fie supusă validării Comisiei electorale centrale, iar apoi să fie de­semnat coordonatorul acesteia. Comisia de disciplină este aleasă pentru o perioadă de 6 ani, având ca atribuție principală judecarea abaterilor disciplinare săvârșite de medicii înscriși în colegiu, pe baza rezultatelor anchetei desfășurate de Consiliul Județean al Colegiului Medicilor Alba.(R.G.)
Analize noi pentru suspectul de antrax
     Crescătorul de animale din Daia Română, suspectat de antrax, a fost supus unui nou set de analize de laborator la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj-Na­poca. Declarația a fost făcută de dr. Corina Maniu, medic în cadrul secției simi­lare din Alba Iulia, în urma discuțiilor telefonice purtate cu specialiștii clujeni, care nu au confirmat diagnosticul de antrax, dar nici nu au l-au infirmat. Ea a precizat că rezultatele primelor analize la care a fost supus pacientul nu au fost conclu­dente, pe fondul tratamentului cu antibiotice care i-a fost aplicat bolnavului la scurt timp după ce a ajuns la spitalul din Sebeș. Rezultatele noilor examinări me­dicale vor fi cunoscute cel mai probabil la finele acestei săptămâni, iar în cazul în care diagnosticul de antrax va fi confirmat, va fi necesară luarea unor măsuri sanitare de prevenire a răspândirii bolii, afecțiune care poate fi mortală dacă nu este tratată la timp.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.