.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Economia de piață nefuncțională
     Anul trecut, Uniunea Europeană ne-a declarat, cam printre dinți, economie de piață funcțională. Semn clar că nu și-a făcut temele, ci a vrut doar să facă un cadou electoral PSD. Dacă anul trecut semnele că România n-are economie de piață funcțională țineau mai mult de arieratele de mii de miliarde, de neplata im­pozitelor și taxelor mai ales de firmele de stat, al căror exemplu a fost preluat și de firme private, acum este cât se poate de clar că avem doar 3 sectoare în care se aplică legile pieței: piața țărănească, cea a combustibililor și cea a tehnologiei informatice și de comunicații. Ca să nu ne pierdem prin meandrele vorbelor, să studiem "sinergia faptelor", ceea ce ne va feri de "meandrele concretului". În acest an, 3 mari producători de ciment au fost amendați cu zeci de milioane de dolari pentru că s-a constatat că au făcut cartel pentru stabilirea prețurilor. Par­tea bună este că două dintre companii au plătit deja amenda, iar a treia a a­nunțat că nu mai intentează proces statului și va plăti și ea amenda.
    Acest exemplu vine în contradicție cu ce se întâmplă în sectorul furnizorilor de Internet. Unde, de-a lungul anilor, numărul furnizorilor s-a tot redus. Însă, poate paradoxal pentru noi, prețurile n-au crescut, ci, din contră, au scăzut, fie direct, fie prin oferirea de noi facilități și menținerea constantă a prețului - în dolari sau euro. Iar în lei evoluțiile cursului valutar se reflectă lună de lună: crește leul - sca­de prețul, scade leul, beneficiarul plătește mai mult. La fel se întâmplă cu com­ponentele de calculator și cu aparatele electronice, ale căror prețuri sunt tot în valută, chiar dacă plata se face în lei. Acum câțiva ani, când un cutremur din Taiwan a afectat producția memoriilor pentru computere, prețul acestora s-a triplat. Un vecin chiar remarca faptul că memoriile din calculatorul lui au ajuns să valoreze mai mult decât restul calculatorului. Da, dar când producătorii de me­morii și-au revenit, prețurile au scăzut la fel de drastic, lucru reflectat și la noi. După eliminarea accizelor la unele produse, ca aparatele foto digitale, prețurile au scăzut cu procentajul respectiv. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul medica­mentelor când s-au redus taxele.
    La fel e și în cazul pieței agricole țărănești: e recoltă bună, scade prețul. E re­coltă slabă, crește prețul. Iar de anul trecut și în cazul combustibililor s-au făcut simțite atât cotațiile de pe plan internațional, cât și evoluțiile cursurilor valutare, iar prețurile ba cresc, ba scad. Chiar dacă, de cele mai multe ori, creșterile sunt mai mari decât scăderile... Dar în rest?
    Anul acesta leul s-a făcut tot mai greu în raport cu euro și dolarul. Și? S-au re­dus prețurile produselor alimentare din import? S-au redus prețurile la electro­casnice, la mobilă și alte bunuri de larg consum? Nțț! De prețurile la energie ce să mai zicem? Au o singură tendință, de creștere. Sigur, mi se va obiecta că FMI, că UE, că trebuie să ne aliniem prețurile celor din UE. Știți ce s-a întâmplat în SUA acum vreo doi ani, când a fost în California criză energetică? Păi le-a crescut prețul cu 50% peste noapte. Nu pentru că așa au vrut Bush, Schwar­tzenegger, UE sau FMI, ci pentru că așa a dictat economia de piață funcțională. Or, la noi, ce s-a întâmplat acum câțiva ani, într-un an secetos? A crescut prețul energiei electrice fiindcă a scăzut producția de curent produs de hidrocentrale. Corect. Dar când au venit ploile de toamnă, încât au fost și câteva inundații, credeți c-a mai scăzut prețul? Ei, aș! Doar "trăim în România și asta ne ocupă tot timpul". Păi acum, cu potopul din acest an, Kilowattul trebuia să ajungă la doi lei și cinșpe bani (vechi), vorba aia! Așa că, până la economie de piață func­țio­nală drumul e lung și e și stricat de inundații...
Florin SILEA