.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ploile torențiale au provocat din nou pagube
•Gospodării inundate, poduri colmatate, drumuri și străzi dis­truse în Cugir, Șugag și Pianu de Jos *Un bărbat a fost salvat de la înec, după ce a fost luat de viitură
     Natura continuă să ne arate cât de infimi și neputincioși suntem atunci când își folosește puterile la maxim. Pe raza județului Alba, la fel ca în majoritatea zo­nelor țării, ploile torențiale continuă să facă ravagii și să măture tot ce le stă în cale. Ieri dimineață, în jurul orei 10.30, un bărbat în vârstă de 65 de ani era cât pe ce să fie înghițit de ape. În timp ce se afla în albia Văii Pianului pentru a spăla cartofi, Gligor Voișan a fost surprins de o puternică viitură și, într-o fracțiune de secundă, a fost în­conjurat din toate părțile de apă și prins ca într-o menghină. Speriat că nu mai poate ieși, omul și-a găsit adăpost lângă trunchiul unui copac. La fața locului s-au deplasat lucrători de poliție și câțiva cetățeni care l-au în­cu­rajat și liniștit pe omul pus la grea încercare. Neavând mijloacele necesare pentru a-l scoate din apă, aceștia au solicitat ajutorul pompierilor militari și al salva­mon­tiștilor. După aproximativ trei ore de luptă cu valea învolburată, membrii Salva­mont Alba Iulia l-au salvat pe Gligor Voișan, care din fericire nu a suferit vătămări corporale, aflându-se acum în afara oricărui pericol. În aceeași comună, pe DJ 704 A Pianu de Sus-Strungari, malul de susținere s-a surpat în două locuri, pe lungimea totală de 200 de metri, ceea ce a dus la izolarea localităților Strungari, Purcăreți și Plaiuri. Pentru a ajunge în aceste zone, șoferii trebuie să ocolească aproximativ 15-20 de kilometri prin localitatea Răchita. De asemenea, un drum de acces spre terenurile cu culturile oamenilor a fost distrus pe o porțiune de 100 de me­tri.
    După ce în dimineața de 18 august Cugirul a fost lovit de o scurtă, dar pu­ternică ploaie, în jurul orei 18.45 a început runda a doua. Astfel că, după ploile torențiale căzute pe versantul situat deasupra cartierului Cindeni, pârâul Mără­șești a ieșit din matcă și a inundat strada cu același nume. La ora respectivă, circulația se desfășura greoi din cauza apei pluviale ce nu a putut fi preluată de canalizare, din pricina debitului mare. Tot pe raza Cugirului a ieșit din matcă și Valea Viilor, care s-a revărsat pe străzile Mihail Sadoveanu, Viilor, Victoriei, Ni­colae Bălcescu, Mureșului și Ion Creangă. Potrivit ultimului raport întocmit de Co­mitetul județean pentru situații de urgență din cadrul Instituției Prefectului, în Cugir au fost inundate 30 de pivnițe și subsolurile a 5 spații comerciale, un canal s-a colmatat pe un tronson de 1,4 kilometri, covorul asfaltic a fost distrus pe 3 km de străzi, 2 podețe au fost înfundate, iar un drum forestier a fost afectat pe distanța de 700 de metri. La Șugag, au fost inundate 6 pivnițe și 0,5 hectare de teren agricol, un podeț a fost colmatat și un drum forestier a fost ușor afectat. Potrivit ultimului bilanț, în cele 3 localități au fost inundate 46 de pivnițe, un subsol de bloc, 5 magazii ale unor spații comerciale și 0,5 hectare de teren agricol. De ase­menea, au fost colmatate 3 podețe și un canal colector pe distanța de 1,5 km, a fost distrus covorul asfaltic pe 3 km de străzi, au fost afectate un drum județean, un drum forestier și unul sătesc, iar un mal s-a surpat.
    La nivelul localităților afectate s-au întrunit comitetele locale pentru situații de urgență, care monitorizează situația, dispunând măsuri pentru limitarea efectelor inundațiilor. Comitetul local din orașul Cugir acționează cu motopompe pentru e­va­cuarea apei din pivnițele și subsolurile inundate, iar pentru îndepărtarea alu­viunilor și decolmatarea canalului și podețelor se acționează cu 3 utilaje. Membrii comitetului județean pentru situații de urgență, în frunte cu prefectul Cosmin Co­vaciu, s-au deplasat în localitățile și punctele unde s-au înregistrat calamități na­turale și au asigurat coordonarea activității comitetelor locale și forțelor de inter­ven­ție pentru limitarea și înlăturarea efectelor inundațiilor.
Lavinia IONAȘ, Robert GHERGU

Fabrica de armament Cugir nu are bani pentru omologarea muniției NATO
     Linia de fabricare a muniției de tip NATO inaugurată acum doi ani la Fabrica de armament de la Cugir nu este omologată, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru parcurgerea etapelor pe care le implică acest proces. Declarația a fost fă­cută vineri, 19 august, într-o conferință de presă, de către deputatul PNL Alba, Tiberiu Bărbulețiu. El consideră că una dintre soluții o reprezintă alocarea de ur­gență de către RA Romarm a sumelor necesare pentru omologarea muniției din cele 4 calibre de tip NATO, mai ales că responsabilii regiei cunosc situația. Cea de-a doua posibilitate ar fi ca reprezentanții uzinei, care nu dispune de sumele necesare, să intre în relații contractuale cu un partener străin interesat, care să fie dispus să asigure fondurile pentru testarea și certificarea muniției de tip NATO. Parlamentarul liberal susține că alternativa este "îngrijorătoare", în sensul că, în cazul neomologării, uzina din Cugir va putea să vândă cartușele numai ță­rilor care folosesc muniție NATO, dar nu fac parte din Alianța Tratatului Atlan­ticului de Nord. Tiberiu Bărbulețiu, care agreează prima variantă, consideră că ar fi păcat ca o investiție de peste 20 de milioane de dolari, inaugurată cu "mare pompă", să fie neproductivă.(R.G.)
"Zilele Sebeșului" au debutat ieri
Cântând în ploaie
     Ieri dimineață, au debutat oficial manifestările prilejuite de "Zilele Orașului Sebeș". La Primăria Sebeș a fost oficiat un Te Deum, în prezența gazdelor - pri­marul Alexandru Dăncilă, consilieri locali - și a oficialităților reprezentative pentru Alba: președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, deputatul PSD de Alba, Mugurel Sâr­bu, deputatul PC de Alba, Nicolae Popa, personalități ale vieții politico-administrative și economice. În ciuda fenomenelor meteo nefavorabile (ploaie torențială, vânt) manifestările și-au urmat cursul stabilit, startul oficial fiind dat pe scena din fața Casei de Cultură "Lucian Blaga". (Ș.R.)
Pădurarul Nicolae David ar putea fi anchetat penal
     Recent, vă informam în legătură cu abaterile constatate la Avram Iancu în ur­ma unui control efectuat de reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Primăriei A­vram Iancu, împreună cu mai mulți consilieri locali, inspectori silvici și polițiști în această comună. Controalele au continuat, de această dată, la cantonul Păltiniș din districtul Vidra, cu o suprafață totală de 807, 7 hectare, gestionat de același pădurar Nicolae David, scrie un comunicat de presă în format electronic remis de Instituția Prefectului. Verificările au avut ca obiect soluționarea unor petiții depuse la Instituția Prefectului județului Alba, fiind sesizate nereguli privind eliberarea de către pădurarul amintit a materialului lemnos de esență rășinoasă din pădurea comunală, din cantonul gestionat de acesta. Astfel, s-a procedat la verificarea în teren a modului de eliberare a masei lemnoase către populație și a documentelor de proveniență și transport eliberate. Conform comunicatului, au fost identificate 11 cioate nemarcate pe care titularul cantonului, pădurarul Nicolae David, nu le-ar fi putut justifica. Potrivit fișei postului, pădurarul avea obligația de a efectua pa­trulări în canton în scopul prevenirii tăierilor ilegale și a sustragerilor de arbori, de a verifica periodic masa lemnoasă din gestiune, precum și de a semnala orice probleme pe care le are în canton, inclusiv tăierile ilegale de arbori, solicitând spri­jin pentru soluționarea acestora. "Aceste îndatoriri nu au fost respectate de către pădurarul David Nicolae, care nu a depus la ocol rapoarte de semnalare a tăierilor ilegale de arbori din cantonul său și nu a supravegheat în mod cores­punzător cantonul din gestiune. Fapta lui David Nicolae ar putea întruni ele­men­tele constitutive ale infracțiunii de neglijență în serviciu, faptă prevăzută și de art. 249 din Codul Penal. Nu dorim să facem din pădurarul David Nicolae o victimă. Autoritățile competente își vor spune ultimul cuvânt în legătură cu numeroasele a­bateri săvârșite de angajatul silvic", menționează comunicatul Instituției Prefec­tului. În încheiere, prefectul Cosmin Covaciu cere cetățenilor onești să semnaleze autoritățile în legătură cu eventualele nereguli sau abuzuri de care se lovesc în vi­ața cotidiană, asigurându-i că Instituția Prefectului va lua măsuri.
Robert GHERGU

Bani pentru calamități
     Subprefectul Clement Negruț s-a întâlnit, la București, cu Laszlo Borbely, se­cre­tar de stat la MTCT, cu scopul obținerii de fonduri pentru reparații la drumurile comunale calamitate din zona localităților Aiud, Hopârta și Lopadea Nouă. Ofi­cialul MTCT a promis că va sprijini autoritățile județene, pe baza situațiilor cu dru­murile calamitate care urmează să fie întocmite de primarii localităților afectate de inundații.
    De asemenea, ministrul Mediului și Gospodăririi Apelor, Sulfina Barbu, a pro­mis că va aloca bani pentru regularizarea albiei unor râuri și refacerea unor ziduri de sprijin, întrucât județul Alba nu a primit până acum nici un leu din partea mi­nisterului, probabil, susține Negruț, "pentru că cineva nu și-a făcut treaba". Sub­prefectul a menționat că, împreună cu președintele Consiliului Județean, Ion Du­mitrel, va trebui întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru finanțarea cu câteva miliarde de lei a lucrărilor la zidurile de sprijin de la Ighiel și Galda de Jos, astfel încât documentul să poată fi supus aprobării Executivului în ședința de joi, 25 august.(R.G.)
La Aiud și Blaj
Ploaie de... amenzi
     Depistarea infracțiunilor cu violență, a furturilor din buzunare, a infracțiunilor e­co­nomico-financiare și silvice, a actelor de corupție și de braconaj a fost prin­cipalul scop urmărit de polițiștii aiudeni și blăjeni. Astfel, cei din Aiud au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale în valoare de 2.905 lei RON. Dintre acestea, 17 au fost date pentru încălcarea regulilor de circulație, 14 comercianților iliciți și 6 pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. A fost constatată și o infracțiune de na­tură economică, respectiv o delapidare. Polițiștii blăjeni au dat 13 amenzi, ma­joritatea fiind la regimul circulației. Au fost constatate și două infracțiuni: o înșe­lă­ciune și un fals. Valoarea sancțiunilor a fost de 595 de lei RON. (L.I.)
Hoț păcălit
     Augustin Varga, în vârstă de 18 ani, din Cetatea de Baltă, un personaj bine cunoscut de către organele de poliție, a fost identificat ca fiind autorul unui furt co­mis dintr-un autoturism marca Opel Vectra. Prin extinderea cercetărilor s-a stabilit că tânărul este și autorul furtului comis în 26-27 iulie dintr-un Volvo. În cel de-al doilea caz, Augustin Varga a sustras un portmoneu găsit în interiorul mași­nii. Tânărul a luat însă țeapă pentru că acesta nu conținea decât acte, respectiv 2 certificate de înmatriculare, un buletin și un permis de conducere, și nicidecum banii mult doriți. Pe numele făptașului a fost emisă o ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore, el fiind depus în arestul IPJ Alba. (L.I.)
Caravana trece, necazurile rămân
     În perioada 15-18 august s-a derulat "Caravana ocupării în comunitățile de romi", organizată de AJOFM Alba, în localitățile Berghin, Blaj, Cetatea de Baltă, Jidvei. În comunitățile de romi s-au deplasat pentru consiliere reprezentanți ai Di­recției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială, ai Centrului de pregătire vo­cațională pentru comunitatea de romi de la Primăria Alba Iulia, ai Asociației AS 2001, autorități locale. La finalul acțiunii se va întocmi un pachet de măsuri ce se va concretiza în cursuri de calificare și recalificare profesională, mediere, consi­li­ere, consultanță pentru începerea unei activități, dezvoltarea unor activități de pro­ducție accesibile și pretabile zonelor respective și pregătirii romilor. Deloc negli­jabilă este situația femeii de etnie romă, vulnerabilă și din cauza organizării co­mu­nităților de romi. Atractive pentru primării sunt locurile de muncă subvenționate din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale. Mai lipsesc doar inițiativa și dorința de a face ce­va util. (M.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.