.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 20.8.2005 ::. 
Economia județului Alba, în pericol!
UPS Ocna Mureș și-a închis porțile
     "Tot mai multe societăți comerciale sunt pe punctul de a-și închide porțile, iar altele așteaptă disperate același deznodământ. Din nefericire, SC UPSOM SA (Combinatul Soda Ocna Mureș) și-a închis porțile joi, urmând Salina Ocna Mureș și bineînțeles sute de IMM-uri de pe orizontală.
    Liberalizarea cursului de schimb leu-dolar și neintervenția statului cu măsuri pro­tecționiste au creat probleme economice și financiare dintre cele mai grave la societăți care altădată erau mândria și fala județului Alba: SC Apulum, INCOV, Montana Câmpeni, Stratusmob Blaj, Metalurgica Aiud etc.
    Dacă d-l guvernator va mai strânge multă valută la rezervele Băncii Naționale, care sunt actualmente de 15 miliarde USD, s-ar putea să vorbim în curând de de­cesul economiei naționale, iar Banca Națională poate fi numită «gropar» al eco­nomiei naționale și al capitalului românesc care a pus «bomboana pe coliva in­dustriei românești».
    Trebuie să adoptăm modelul implementat de Polonia, Cehia, Slovacia și Cro­ația, care au acordat prime de 20% pentru exportatori, iar importatorii au plătit cu 20% mai mult față de cursul valutar.
    Este cât se poate de clar că greșelile se țin lanț și pornesc de la întocmirea bugetului de stat pe anul 2005, unde s-a stabilit un curs de schimb de 42.000 lei/euro, iar în momentul de față acesta este de 35.000 lei/euro.
    Toate aceste inadvertențe au creat pierderi imense exportatorilor, care sunt im­posibil de recuperat, conducând în mod inevitabil la închiderea capacităților de producție. De exemplu SC Apulum Alba Iulia - în primele șase luni ale acestui an a înregistrat pierderi de 36 de miliarde de lei, Stratusmob Blaj - 20 de miliarde de lei, INCOV Alba Iulia - 550 milioane de lei, Montana Câmpeni - 33 de miliarde de lei, Metalurgica Aiud - 4 miliarde de lei etc.
    Trebuie ca măcar în al doisprezecelea ceas să ne trezim, și solicit, în acest sens, organizarea unei întâlniri la Camera de Comerț și Industrie Alba cu toți cei aflați în această situație, la care să participe toți parlamentarii județului, indiferent de culoarea lor politică, Prefectura, Consiliul Județean și alte instituții abilitate pen­tru identificarea în regim de urgență a unor pârghii financiare, în vederea re­dresării economice a acestor unități", a declarat ieri, într-o conferință de presă, deputatul conservator de Alba Nicolae Popa.(Ș.R.)
Banii, ochiul dracului
     În noaptea de 12/13 mai 2005, Ioan Claudiu B., în vârstă de doar 16 ani, din Blaj, a pătruns în locuința Rodicăi Frățilă, din Blaj, cu gândul de a sustrage câte ceva. Băiatul a înșfăcat o geantă și mare i-a fost bucuria când a văzut cu ce s-a ales. Bunul furat conținea un telefon mobil, 50 de dolari, 50 de euro și 190 de lei RON, suma totală fiind de 1.600 de lei RON. Probabil că tânărului i-a mers bine până în data de 18 august când polițiștii blăjeni au reușit să îl identifice. Acum el este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Motorină de la Lukoil pentru zonele calamitate
     Subprefectul Clement Negruț a semnat ieri, la București, contractul de spon­sorizare cu firma Lukoil, pentru alocarea a 3.000 de litri de motorină, carburantul urmând să fie utilizat pentru utilajele care intervin la calamități. Negruț ne-a de­clarat telefonic că este vorba de bonuri valorice de 500.000 de lei fiecare, mo­torina urmând să fie ridicată din județul Alba și distribuită de luni, 22 august, în zonele calamitate, cum este Lunca Largă. El l-a invitat pe Victor Cernei, direc­torul de investiții al Lukoil, să viziteze săptămâna viitoare județul Alba, urmând ca peste 2-3 săptămâni să fie întocmit un act adițional la contract pentru supli­men­tarea cu 2.000 de litri a cantității de motorină acordate inițial.(R.G.)
Primarul Sohodolului - scos de sub urmărire penală
     Primarul comunei Sohodol, Lucian Andreica, nu a știut cum să primească ves­tea venită din partea Tribunalului Alba prin intermediul unui executor judecă­toresc, care-l anunța că a fost scos de sub urmărire penală în procesul pe care Șofron Pleșa i-l intentase pentru insultă și calomnie. Primarul a spus într-o con­ferință de presă a PNL Alba că deși a fost achitat pentru acuzațiile de comitere a celor două infracțiuni, el este nevoit totuși să plătească suma totală de 17 mi­lioane de lei, pe cale civilă. Liberalul susține că 5 milioane de lei trebuie să-i achi­te lui Șofron Pleșa, cu titlu de daune morale, 10 milioane de lei reprezintă ono­rariul pe care trebuie să-l plătească atât propriului avocat, cât și celui al acuzării (!!!), iar 2,5 milioane de lei reprezintă jumătate din contravaloarea cheltuielilor de judecată, 50 la sută urmând să le suporte Pleșa. Primarul Andreica a subliniat că actul emis de instanță este definitiv și irevocabil.(R.G.)
În atenția membrilor ANI - FNI
     Începând cu data de 24 august 2005, ședințele ANI - FNI vor avea loc la sediul PAEM Alba Iulia (lângă PRO TV, str. Ferdinand nr. 14) în fiecare miercuri, între orele 16.00 - 17.00. Următorul termen al procesului civil (APELUL) este la data de 13 septembrie 2005, la Curtea de Apel București. (Nicolae IORDACHE - reprezentantul ANI - FNI în județul Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.