.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica a IX-a după Rusalii
Umblarea pe mare și potolirea furtunii
     După săvârșirea unei minuni Iisus Hristos nu-și îngăduia momente de respiro ci, își refăcea energiile rugându-se în munte. Așa s-au petrecut faptele și după săturarea mulțimilor în pustie cu pâine și cu pește, când îi lasă pe cei cinci mii plus... cu bucătura în gură, sună adunarea "și îndată a silit pe ucenici să intre în corabie, să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mul­ți­milor" (Mt. XIV, 22). De cu seară până spre ziuă, s-au luptat ucenicii cu valurile și vânturile, care erau în cazul de față exponentele răului. Ca un submarin ce se ascunde sub valuri, umflă și răstoarnă vasele ce alunecă pe orizontala apei, așa a intrat stăpânul întunericului în pântecele mării, punând pe jar echipajul Învă­ță­torului. Iisus îngăduie provocarea (furtuna), deoarece prin ea testează capacitatea de rezistență în fața încercărilor și totodată nivelul credinței la care au ajuns acei pe care dorea să-i trimită până la marginile pământului ca să cucerească lumea. La această probă ucenicii au picat cu brio, pentru că s-au înfricoșat de moarte și chiar Petru, liderul lor, sau comandantul vasului, când apare Hristos pe valuri, ca să scape mai repede de primejdia scufundării cere foarte grăbit: "Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine, pe apă" (Mt. XIV, 28). Hristos știe că Petru se grăbește de frică și nu din credință, motiv pentru care îl mai taxează o dată, lă­sându-l să se scufunde, apoi mustrându-l îi dovedește slăbiciunea spunându-i: "Pu­țin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit" (v. 31), după care-l ia de mână, îl a­șa­ză în corabie și vântul se liniștește.
    Marea este lumea cu toate capcanele și necunoscutele, pe spinarea căreia ne purtăm pașii din straja dimineții și până-n noapte, de la naștere și până la moar­te, amestecându-ne întreolaltă, buni și răi, credincioși și necredincioși. Ca să nu ne scufundăm și să nu ne înecăm sub valuri, Hristos ne-a pus la îndemână Bi­serica, asemenea corăbiei lui Noe din vremea potopului, care conținea animale curate și necurate. La fel sunt și oamenii, unii foarte credincioși, alții foarte puțin credincioși. Apostolii erau stâlpii Bisericii și chiar dacă stâlpii uneori se clatină ca și Petru, Biserica nu se va dărâma, pentru că temelia ei este Hristos (I Cor. III, 11), care vine călcând valurile în picioare și netezind drumul Bisericii. Din fața lui Hristos forțele răului au pierit aruncându-se în valuri și înecându-se ca porcii din Ga­dara (Mt. VIII, 32).
    Hristos, apostolii și Biserica "pe care nici porțile iadului nu o vor birui" (Mt. XVI, 18) sunt cele trei elemente de mare turație care au scos lumea din valuri și au așezat-o pe linia de plutire. Mai mare decât toate este Hristos "stâlp și temelie a adevărului. Iar de zidește cineva pe această temelie să zidească aur, argint și pie­tre scumpe", și nicidecum paie, pleavă și vreascuri, pentru că lucrătura fiecă­ruia se va vădi în ziua Domnului.
Preot Petru PINCA, Blaj

Rudă de gradul unu cu Limba Română
     Dacă l-am plasa pe Ștefan Dinică sub aripa lui Marin Preda nu am comite nici o nelegiuire pentru că localitatea Siliștea - Gumești în care au văzut lumina zilei este ochiul Teleormanului rostogolit prin lume ca întindere de lanuri fremătând de gustul autoritar al Dunării prelungit prin actele de identitate ale țăranilor, buni gos­podari, șugubăți, păstrători de obiceiuri și datini, cu frica lui Dumnezeu în sânge, împrăștiați, încet, încet de "ifosele" colectivizării, luând calea Capitalei, alții a Tran­silvaniei. Prozatorul Ștefan Dinică, născut la 20 august 1940, absolvent al Facultății de Filosofie - Universitatea București, secțiile Filosofie generală și Teo­ria și Practica Presei (1959 - 1964), repartizat la ziarul "Scânteia" (1964-1990), ca reporter în redacția centrală, apoi corespondent pentru județul Alba cu sediul la Alba Iulia, din 1968 este albaiulian, căsătorit cu Ileana, are două admirabile fi­ice. Aici, după 1990 fondează ziarul "Ardealul", fiind redactor-șef adjunct al aces­tuia, apoi îl întâlnim la "Curierul Național", redactor șef la săptămânalul "West Magazin", iar între 1995 - 2000 este corespondent special al Agenției Naționale de Presă Rompres, apoi redactor-șef, director-editor la cotidianul "Informația de Alba" (astăzi săptămânal condus de N. Mărginean, un tânăr pașnic și ambițios). Debutează în ziarul "Drum Nou" (Brașov, 1963), iar editorial în vol. "Țara dintre cetăți și râuri" (1984), fiind și în colectivul redacțional "Alba Iulia", revistă de cul­tură și literatură, colaborând și la Radio București, Cluj, revista "Apulum", "Cu­rentul", "Monitorul de Alba", "Unirea" dar și la "România literară", "Tribuna", ob­ținând în 1985 premiul revistei "Cântarea României" la concursul de proză "Marin Preda". În 2001 i se acordă premiul "Cel mai bun jurnalist din Alba", iar în 2004 "Premiul pentru întreaga activitate jurnalistică", "Diploma de excelență în domeniul culturii" în 2002 și 2003 din partea autorităților județene. Ceea ce i-a adus titlul de "Membru al Uniunii Scriitorilor din România" (Filiala Cluj, 2000) sunt volumele de proză: "Rude de gradul unu" (Dacia, 1984), "Linia de sosire" (1987, Ed. Dacia), "Musafirul" (Ed. Eminescu , 1989), "Unda de șoc" (1997) și "Singur la masa tăcerii" (Ed. Bălgrad, 1998), despre care au scris printre alții Aureliu Goci, Mircea Cenușă, Emil Vasilescu, Sorin Preda, Ioan Adam, Titu Popescu, Constant Călinescu, Ioana Boat, Aurel Pantea, Ion Brad, Radu Constantinescu, Pe­tru Anghel, Mihai Pascaru etc., inclus de scriitorul Ion Mărginean în Dicțio­na­rele: "Biografia unor destine, Alba Iulia, întâiul dicționar fără sfârșit" (2004), de a­se­menea în "Dicționar bibliografic" (jud. Teleorman), "Teleormanul liber", "Ghidul personalităților din județul Alba" (2003).
    Retras, cum pare, înalt la propriu, cu un surâs zgârcit, cu ochiul pătrunzător du­blat anume de ochelari, prezent la manifestări de cultură și literatură în special, Ștefan Dinică s-a trezit "singur la masa tăcerii" ca jurnalist de "temut", capabil oricând "să dea lecții" generațiilor mai tinere de jurnaliști, rămânând un observator fin al vieții cotidiene, readusă în verb cu neîntreruptele ei conflicte s-a desprins cuvântul bine meșteșugit să facă din pagină o albie binecuvântată. A fi "singur la masa tăcerii", cum "singur printre poeți" se simțea și Marin Sorescu, înseamnă tocmai felul în care nu ești singur pentru că ți-ai croit o lume ce este mereu la porțile altei lumi: a cititorului ca respirație a unei inimi fără de sfârșit. La mulți ani, Ște­fan Dinică!
Ion MĂRGINEAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.