.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Orbecăiala guvernamentală
     În acest an, ploaia nu ne-a mai bătut la geam cu degetele ei de picături, ca-n poeziile lui Bacovia, ci robinetele cerului s-au deschis complet, parcă nimic nu mai răspunde la rugămințile oamenilor. Și în politică, nu numai în meteorologie, au dispărut nuanțele. Excesul întunecă gândirea, datul cu bâta suplinește ju­de­cata molcomă, rațională. Vasile Blaga, inginerul devenit ministrul favorit al lui Tra­ian Băsescu, probează tot mai mult din pantalonii cu vipușcă a unei autorități militare. El împrumută exasperant din atitudinea unui alt ocupant al portofoliului de la Interne, pe care nu mi-l amintesc cu prea multă bucurie, Gavril Dejeu. Ace­eași privire ce sfredelește masa la care se uită, pentru că nu are puterea să pri­vească limpede în ochii interlocutorilor. Fostul șef al vămii de la Nădlac, în timpul celui pomenit mai sus, Blaga a decis, așa fără să anunțe pe nimeni, că cei care au zăbovit mai mult asupra câmpurilor de căpșuni din Spania trebuie musai de­posedați de documentele de intrare în patria lor. Poate că la urechile cerberului de la fruntarii n-a ajuns încă știrea că președintele Italiei în persoană a acordat unei badante din România cea mai înaltă distincție pe care țara sa o poate a­corda unei femei ce a acordat asistență socială unei familii de bătrâni scăpătați, rămași în imposibilitate de a o plăti. Nici că jumătate de milion de compatrioți ai domniei sale lucrează în țări occidentale fără a avea actele în regulă, dar pentru serviciile aduse populația și autoritățile le tolerează, tocmai pentru că nu au pro­bleme cu ei, nefiind implicați în fapte antisociale.
    Ei, taman pe aceștia i-a întâmpinat domnul Blaga cu pulanul milițienesc la graniță, veniți în iulie acasă, să-și petreacă în tihnă concediul, odată cu patronii lor din vest. Interesant că nu i-au căzut în plasă șuții, prostituatele și proxeneții dâmbovițeni, care bântuie occidentul, ci tocmai cei care au adus anual în Ro­mânia peste trei miliarde de dolari, valută ce a contribuit serios la fortificarea pârlitului de leu autohton. Poate o să vă întrebați și de ce? Păi aceștia sunt cei care contribuie la somnul liniștit al câinilor din punctele de trecere a frontierei, pe un așternut format din... euroi!
    Și pentru că tot au început "implementarea" unor măsuri anapoda, care dau frumos numai la simulările pe calculator, Executivul a mai anunțat prin vocea mi­nistrului de Finanțe încă o modificare, a câta?! a Codului Fiscal. Aflat într-o acută criză de resurse financiare, Ionuț Popescu a catadicsit să-i mulgă tot pe "bur­ghe­jii" apăruți după Revoluție. Se preconizează majorarea impozitelor, de vreo zece ori, pe locuințele mai mari de 100 mp și a autoturismelor ce depășesc 2000 cc. Adică a acelor case ori apartamente care după zeci de ani de trai în cutiile de chibrituri ridicate de Ceaușescu, mai mulți români au cutezat să și le permită după 1990, majoritatea dintre ei băgându-se datori pe zeci de ani la bănci.
    Mai țineți minte când înghițeam pe nerăsuflate 64 de kilograme de carne, pe an și pe hârtie, în rapoartele de la congresele partidului unic? Afurisite kilograme, afurisită realitate care se încăpățâna să se conformeze cu "indicațiili". Ei bine, domnii care s-au așezat acum în fruntea bucatelor par să reprezinte emanații în­târziate și păguboase ale aceluiași mecanism mincinos. Teoria lor nu se îm­bum­bă cu realitatea, dar ne este împroșcată, sus și tare în ochi. Și în această ne­sfârșită orbecăială și pripeală, dublată de un diletantism și suficiență arogantă în administrarea țării ar trebui alianța DA să-și caute explicația căderii lente, dar con­tinuă în sondajele de opinie.
Dumitru HENEGAR