.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Pasiunea pentru ASTRA
     Desfășurate în perioada 18-21 august 2005, în Sala festivă a Bibliotecii Ju­dețene "ASTRA" Sibiu, dar și în Dumbrava Sibiului, la Filarmonica de Stat din Si­biu, Sala Thalia, manifestările culturale sub egida ASTREI Sibiu, a Complexului Na­țional Muzeal "ASTRA", Bibliotecii județene "ASTRA" și Revistei "Transil­va­nia", au omagiat Centenarul Casei Naționale a ASTREI și al Muzeului Asocia­țiu­nii, cel de-al II-lea Congres al ASTREI, a 101-a Adunare Generală a ASTREI, la ca­re au participat membri și invitați din aproape 50 de centre astriste din țară, Re­publica Moldova, Ucraina, Serbia Muntenegru, Austria etc. Din partea județului Alba au participat Despărțămintele din Alba Iulia (Pr. Ștefan Urdă, Ion Mărgi­nea­nu, Ileana Dinică, Ion Străjan), Blaj "Timotei Cipariu" (delegația cea mai nume­roasă: Silvia Pop, Ion Buzași, Ioan Popa etc.), Câmpeni-Abrud "Iosif Sterca Șu­luțiu" (Pr. Vasile Bora, Maria Ana Motora). Au adus salutul lor și au participat cu comunicări științifice scriitorul Ion Mărgineanu, Silvia Pop, Ion Buzași, Ion Popa (Ro­șia de Secaș), care au donat în același timp cărți proprii, periodice, alte în­semne ale pasiunii pentru spiritul ASTREI, acest arbore genealogic al înțelep­ciunii și patriotismului românesc, acest Dicționar fără sfârșit al Limbii Române. Vizita la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, concertul Filarmonicii din municipiu, cuvintele de întâmpinare, binecuvântare și omagiere, comunicările în plen și pe secțiuni au luminat un portret aparte al ASTREI, această Instituție Na­țională a Numelui și Prenumelui, deopotrivă individual și colectiv. (I.M.)
Dacă respectă numai normele românești,
Fermierii își vor putea vinde produsele doar în propriile magazine
     Unitățile producătoare de carne și lapte din categoria D vor fi revizuite, iar cele care nu îndeplinesc condițiile impuse de normele Uniunii Europene și nu au pla­nuri de modernizare vor trebui închise până la data de 30 iunie 2006, pentru că produsele lor nu pot circula pe piața europeană. Declarația a fost făcută de vice­președintele ANSVSA, Dan Marcu, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, care a confirmat practic în ultima conferință de pre­să a PNL Alba avertismentele de până acum ale veterinarilor. El a spus însă că unitățile respective vor putea accesa fonduri derulate de Ministerul Agriculturii și Sapard, în vederea îmbunătățirii condițiilor existente, pentru ca la reevaluare să poată fi transformate în unități cu vânzare directă către consumator. Altfel spus, unitățile respective vor putea să-și vândă produsele în magazinele proprii, în co­mună sau cel mult la nivel de oraș. În acest sens, ANSVSA va contribui, alături de MAPDR, la elaborarea legislației privind vânzările directe și în cursul lunii vi­itoare va transmite proiectul Comisiei Europene, odată cu situația monitorizării lu­nare a unităților. (R.G.)
Proba cu martori pentru drepturile deportaților
     Comisia județeană pentru aplicarea Legii 290/2003 a analizat până la această dată 100 din cele 160 de dosare depuse de petenți, a declarat președintele comisiei, subprefectul Clement Negruț. El a precizat că 4 dosare au fost trimise deja comisiei naționale pentru calculul despăgubirilor, iar 21 de dosare au fost res­pinse. Motivul: persoanele care își cer drepturile prevăzute de această lege nu mai pot argumenta cu acte calitatea de deportat sau că bunurile pe care le-au avut au fost sechestrate în Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța, ca ur­mare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947. În aceste condiții, sub­prefectul a spus că cei mai mulți dintre deportați au fost atenționați să-și com­pleteze dosarele, fiind anunțați încă o dată în scris despre acest lucru. În cazul în care nu vor putea dovedi cu acte cele pretinse, Clement Negruț va cere comisiei centrale să fie luată în considerare și proba cu martori, pentru ca oamenii să-și poată primi drepturile legale: despăgubiri în natură, cu terenuri și acordarea unor sume de bani actualizate. (R.G.)
Subprefectul are ucenici
     Patru absolvenți ai facultăților de administrație publică locală din Alba Iulia și Sibiu se află de ieri într-un stagiu de practică la Instituția Prefectului, a declarat sub­prefectul Clement Negruț. Timp de 3 săptămâni, cei 4 absolvenți vor încerca să aplice noțiunile învățate în timpul anilor de studiu, ei urmând să-și desfășoare activitatea practică la mai multe birouri. Prefectul Cosmin Covaciu se află în con­cediu de odihnă în perioada 22 august-5 septembrie, atribuțiile sale fiind preluate de subprefect.(R.G.)
"Sprijiniți copiii", pe internet
     Asociația "Sprijiniți copiii", din Alba Iulia, a lansat recent site-ul www.asc.lx.ro, pagină electronică unde pot fi vizualizate orice informații despre activitatea asociației. Pagina cuprinde informații generale referitoare la orga­ni­zație, structura orga­nizațională, obiectivele asociației pentru perioada următoare, lista instituțiilor private de asistență socială ale asociației, serviciile sociale fur­ni­zate, despre beneficiari, dar și despre principalele programe aflate în derulare. De asemenea, pagina electronică permite tuturor celor interesați să afle detalii des­pre campania "Frate pentru Frate", destinată copiilor din zonele sinistrate din ju­de­țele Bacău, Brăila, Galați și Vrancea. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.