.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 23.8.2005 ::. 
Copiii celebri ai Sebeșului
Isabelle Susan - cetățean de onoare la numai 9 ani!
     IsabelleIsabelle Susan, o fetiță de numai nouă ani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Consilierii municipali au de­cis să-i ofere acest prestigios titlu după ce micuța, care pictează de la vârsta de trei ani, a avut mai multe expoziții reușite în țară și stră­inătate ducând faima orașului natal. "Des­pre Isabelle vă pot spune că a început de la aproximativ trei ani să deseneze apoi să picteze, iar acum, după șase ani de mun­că, iată a devenit cetățean de onoare al mu­nicipiului Sebeș. A realizat nenumărate ex­po­ziții, șapte expoziții personale, 14 de grup, dintre care unele în Franța, în Ger­mania și în România", ne-a declarat Dorin Susan, tatăl micuței pictorițe.
    Peste o săptămână, Isabelle urmează să expună la Linz, în Austria și la Ne­veres și Paris, în Franța. Special pentru aceste expoziții, ea a pregătit 45 de ta­blouri pe pânză. (vezi foto) (R.G.)
"Drumul Iancului" mai rău ca pe vremea Iancului!
     Drumul de la Câmpeni, spre Vidra și Avram Iancu a făcut, acum un an, obi­ectul unor intense mediatizări, șefii de la județ și primarii din zonă, atât din Alba cât și din Hunedoara angajându-se să modernizeze acest drum istoric, până la Țebea, la mormântul marelui erou. Totul a fost însă o chestiune pur electorală, pentru că, în afară de promisiuni și chefuri interjudețene, nu s-a făcut absolut ni­mic concret, adică nu s-a astupat nici măcar o groapă astfel că drumul a ajuns acum într-o stare execrabilă, chiar mai rău decât pe vremea lui Avram Iancu.
    Cetățenii din zonă sunt pe bună dreptate foarte supărați pentru că au fost min­țiți atât de ordinar iar primarii dau și ei din... groapă în groapă căci primăriile nu au bani. (Ceva inițiativă ar putea însă avea, pentru că, de exemplu, primarul din So­hodol și-a amenajat cu utilajele primăriei drumul, iar piatră există din belșug.) Cei mai afectați sunt însă cetățenii din această zonă istorică, care ar putea beneficia de numele și renumele lui Avram Iancu, profilându-se pe agroturism. Dar în zonă lipsesc complet pensiunile pentru că nici un străin nu se încumetă să intre cu mașina în gropile tot mai adânci și mai multe de pe acest așa-zis drum. Curată bătaie de joc pentru localnici care, acum, nu mai pot merge nici în țară cu donițe și cu ciubară, și nici cu lemne, fiincă s-au înăsprit regulile după care se comer­cializează masa lemnoasă. Și atunci, din ce să mai trăiască moții lui Avram Iancu? Poate doar din creșterea animalelor, dar când un litru de lapte este achi­ziționat cu 6.500 de lei, cam cât lapte trebuie să dea o vacă, ca să-și cumpere moțul un sac de făină! Așa că preferă să-l dea la porci. Sau, mă rog, la alți porci, căci ce porcărie mai mare a fost în zonă decât tam-tam-ul și bairamul electoral care s-a făcut cu modernizarea și asfaltarea drumului lui Iancu! (G.C.)
În cazul tragicului accident de la Câmpeni
Polițistul vinovat a fost destituit și introdus în arest preventiv
     În cursul zilei de duminică, 21 august, consiliul de disciplină al Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, constituit din dispoziția șefului inspectoratului, co­mi­sar de poliție Tudor Grindean, a hotărât destituirea din poliție a agentului de si­guranță publică Vasile Marius Bendea, polițistul care în urma unui accident rutier a omorât la Câmpeni un băiat de 15 ani. Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propunerea de arestare preventivă, propunere însușită de către Judecătoria Alba care a emis pe numele său un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile. Vasile Marius Bendea este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de fugă de la locul accidentului, conducerea pe drumurile publice a u­nui autoturism sub influența băuturilor alcoolice (în urma probelor biologice re­zultatul alcoolemiei a fost de peste 0,80) și ucidere din culpă. În urma efectuării necropsiei cadavrului minorului C.D. medicii legiști au stabilit că moartea a fost una violentă și s-a datorat hemoragiei, contuziei și dilacerării cerebrale conse­cutiv unui traumatism cranian cu fractură de boltă și bază de craniu. Din anul 2001 și până în prezent respectivul accident rutier este cel mai grav eveniment în care a fost implicat un polițist de pe raza județului Alba. Inconștiența fostului a­gent de poliție a distrus trei familii. Pentru fapta săvârșită acesta va sta ani buni la închisoare, dar oare este suficient? (L.I.)
Enoriași amenințați cu cuțitul
     Supărat că nu a fost lăsat să cerșească în fața Catedralei Reîntregirii Nea­mului din municipiul Alba Iulia un bărbat a scos cuțitul și a început să amenințe în stânga și în dreapta persoanele ce intrau sau ieșeau din lăcașul de cult. Sesizați, lucrători din cadrul Biroului Ordine Publică s-au deplasat la locul cu pricina pentru a-l calma pe bărbat. Acesta a fost identificat în persoana numitului Constantin C. în vârstă de 36 de ani, din Olt. Tânărul se afla sub influența băuturilor alcoolice și avea asupra sa un cuțit cu care îi amenința pe cei veniți la catedrală pentru as­cultarea slujbei. Constantin C. a adresat cuvinte jignitoare inclusiv la adresa per­sonalului lăcașului sfânt, respectiv măicuțelor și preoților. Pe numele său a fost întocmit dosar de urmărire penală pentru comiterea infracțiunii de port fără drept al cuțitului în locuri și împrejurări în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea unor persoane. (L.I.)
Iar plouă "cu găleata"
     Potrivit unei avertizări meteo primite de Instituția Prefectului din partea ANM, până miercuri, 24 august, în jurul orei 12.00, se vor înregistra ploi abundente în centrul și sudul țării. Cantitățile de apă căzute în 24 de ore în Oltenia, Muntenia, Transilvania, precum și în zonele deluroase și montane vor depăși local 30 - 40 l/mp și, izolat, chiar 60 - 70 l/mp. Alba se numără printre cele 21 de județe aver­tizate din regiunile amintite.(R.G.)
Un albaiulian la "Vocea Turciei"
     Domnul Vasile Voicu Bora este câștigătorul Concursului de Compoziție or­ga­nizat de Direcția Radio-Televiziunii turce - Postul de radio "Vocea Turciei". Astfel, dl. Bora va fi găzduit, pe spesele Radio-televiziunii turcești, la Consursul din pe­rioada 4-17 septembrie 2005, cu tema compoziției "Avantajele aderării Turciei la UE, pentru Turcia și Uniunea Europeană". Succes! (M.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.