.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Remaniere - da, restructurare - ba
     După tot scandalul și circul de câteva luni bune cu jocul de-a demisia al Gu­vernului Tăriceanu și amenințarea partenerilor de coaliție (PC și UDMR), precum și a Opoziției cu alegerile anticipate, iată că în prezent nici una dintre aceste variante nu mai este valabilă, alegându-se... a treia cale: remanierea guver­na­mentală. Aceasta a fost operată în sistem "fulger" luni, 22 august a.c., conform principiului enunțat doar cu câteva zile înainte de către președintele PD, Emil Boc - "remanierea se face, nu se anunță". Astfel, în urma a patru ședințe con­secutive (ale Biroului Permanent Central al PNL, Biroului Permanent Național al PD, Consiliului Național de Coordonare al Alianței și Consiliul Național de Con­ducere al Coaliției guvernamentale), a fost bătută în cuie lista remanierii Cabi­netului Tăriceanu. Deși presa anunța cu surle și trâmbițe că va fi o "remaniere scan­daloasă", cu bătălii crunte între partidele Alianței D.A. și PC și UDMR pe de-o parte, și chiar între PNL și PD, iată că operațiunea a decurs "ca la carte", pe principiul "doi de-ai noștri, doi de-ai voștri". Doar 4 miniștri au fost sacrificați, și aceștia aparținând Alianței D.A. (PNL - PD), astfel că PC-ul lui Dan Voiculescu și UDMR-ul lui Marko Bela pot răsufla (deocamdată) ușurate, rămânând încă la guvernare. Până când, nu se știe...
    După cele patru ședințe și o scurtă consultare cu președintele Traian Bă­ses­cu, premierul Tăriceanu a anunțat deja, pe la orele amiezii, lista miniștrilor re­maniați: Mircea Cinteză (Sănătate), Ionuț Popescu (Finanțe), Ene Dinga (In­te­grare) și vicepremierul Gheorghe Seculici. Noii miniștri, care de altfel au și depus jurământul tot "fulger", adică în cursul serii de luni, în fața președintelui României, Traian Băsescu, sunt: Eugen Nicolăescu (PNL) la Sănătate, Sebastian Vlădescu (PNL) la Finanțe, Anca Boagiu (PD) la Integrare și Gheorghe Pogea (PD) vice­premier - ministru de stat pentru coordonarea activităților economice. Chiar dacă, la prima vedere, algoritmul în interiorul Alianței pare a fi respectat, analiștii politici apreciază că PNL a suferit o ușoară pierdere, deoarece prin înlocuirea Monei Mus­că la Cultură cu Adrian Iorgulescu, a schimbat trei miniștri, spre deosebire de PD, care a schimbat doar doi. Dar aceasta este de fapt doar o problemă de formă, nu de fond. Alte probleme mult mai serioase ridică acum, potrivit ana­liștilor, semne de întrebare. De ce nu s-au făcut schimbări și la alte ministere, unde, în unele cazuri, rezultatele au fost mult mai slabe decât la Ministerul Fi­nanțelor, de exemplu? Cum de a rămas în continuare pe funcție ministrul Eco­nomiei, Codruț Șereș, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a tunat și a fulgerat că în domeniul economic, îndeosebi în ceea ce privește privatizările din sectorul energetic, s-au săvârșit acte serioase de corupție? La fel, la Mediu, un­de d-na Sulfina Barbu a avut unele poticneli, mai ales în ce privește inundațiile și cauzalitatea lor. Și ar mai fi și altele. Apoi, de ce numai remaniere și nu și re­structurare? De ce trebuie să menținem în continuare atâtea ministere mamut, dar și sutele de agenții naționale moștenite de pe vremea guvernării PSD? A­cestea sunt doar câteva din întrebările și problemele la care românii, societatea civilă, presa mai așteaptă încă un răspuns din partea guvernanților actuali.
    Oricum, cu ocazia investiturii de luni seara, de la Palatul Cotroceni, pre­șe­dintele Traian Băsescu i-a avertizat destul de serios pe noii miniștri, ca de altfel întreg Guvernul Tăriceanu, spunând: "Dacă Guvernul a avut șase luni de grație, de respiro, de acum înainte vă rog să nu mai mizați pe clemență din partea mea".
    Pe de altă parte, nici reacția Opoziției nu s-a lăsat așteptată. Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că "jocurile politice au fost cele ce au contat și nu eficiența miniștrilor și a Guvernului". Cine are dreptate rămâne de văzut.
Tinu MATEȘ