.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Președintele Dumitrel dă bice pe lucrătorii de la drumuri
•El a impus prelungirea programului săptămânal de lucru și a eliminat restricția de circulație pe două sectoare de drum național din județul nostru
     În data de 28 iulie 2005, președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, a înaintat Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului un referat de apro­bare a modificării HG 1777/2004, privind introducerea restricției de circulație pe unele sectoare de drumuri naționale europene (E) pentru vehicule rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătoare legală. În referatul respectiv se arăta că drumurile de acces, precum și alte elemente ale infrastructurii au avut de suferit în urma ca­lamităților naturale și că în localitățile afectate se efectuează lucrări (prin proiecte aflate în derulare), care, pentru a beneficia în continuare de liniile de credit ex­ter­ne, trebuie să se desfășoare conform graficelor contractuale aprobate. În calitate de beneficiar, sublinia președintele Dumitrel, Consiliul Județean Alba este direct interesat de realizarea investițiilor strategice, de care depinde însăși credibilitatea administrației județene în fața cetățenilor, precum și în fața creditorilor.
    Pentru ca lucrările să se încadreze în grafice, președintele CJ propunea pre­lungirea programului din cadrul unei săptămâni de lucru, precum și eliminarea restricțiilor de circulație impuse prin HG 1777/2004, pentru "transporturi de materii prime și materiale în scopul refacerii infrastructurii, a imobilelor calamitate ca ur­mare a inundațiilor și alunecărilor de teren, precum și pentru continuarea pro­ce­sului investițional demarat prin finanțare externă". Și iată că în data de 15 au­gust 2005, ministerul a remis Consiliului Județean o adresă prin care se anunța că se află în curs de avizare un proiect de Ordin care va include modificarea res­pectivă. Astfel, "sectoarele de drum DN 1 Sibiu- Sebeș- Alba Iulia- Cluj Napoca și DN 7 Sebeș- Deva nu vor mai fi supuse restricției", activitatea drumarilor (și a altor lucrători în infrastructură) putând de-acum să se desfășoare în flux continuu, in­clusiv în week-end. (I.H.)
Conturi blocate ale debitorilor din Alba
     Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a blocat conturile a 1094 de debitori cu datorii la curent și gaz care însumează 269.916.129 RON. Ca urmare a acestei măsuri nu vor mai putea fi plătite decât salariile, orice alte plăți fiind blocate până la recuperarea sumelor. Președintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, a pre­cizat: „Blocarea conturilor este, cred, singura care poate da cu adevărat re­zul­tate, pentru că sunt societăți care nu au plătit, cu toate notificările care au fost făcute. Acum ele sunt nevoite să plătească, pentru că au toate conturile blocate și nu pot face nici un fel de plăți, în afară de plata salariilor".
    Printre debitorii aflați sub incidența Ordinului nr. 1013/17.08.2005 meționați în Anexa acestuia sunt și 11 persoane juridice din Alba, după cum urmează: RE­SIAL Alba Iulia - 6.443.889.,49; U.M. Cugir SA - 1.108.931,70; Edil trans SA Aiud - 838.283,29; Urbana SA BLAJ - 692.419,83; PREGO SA Ocna Mureș - 211.170,33; Cugireana SA - 103.387,26; MOBIS SA Sebeș - 34.091,97; F.A.M.O. Blaj - 18.107,43; Fundația pentru tineret Alba - 11.312,25; Europrint SRL Alba Iulia - 4.563,76; Iezerul SRL Alba Iulia - 2.225,63. Toate sumele sunt în RON.
Florin SILEA

Stomatologii își cumpără cabinetele
     Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Alba, dr. Gheorghe Mureșan, a d­eclarat că personalul medical care își desfășoară activitatea în cadrul Policlinicii Stomatologice din Alba Iulia a primit cu bucurie vestea privind adoptarea actului normativ care permite cumpărarea spațiilor. El a precizat că este vorba despre 16 medici dentiști și 9-10 tehnicieni stomatologi, care practică medicina dentară po­trivit legii. Conform ordonanței de urgență, vânzarea spațiilor medicale se poate face cu plata în rate pe cel mult 5 ani, cu termen de grație de un an, avans de 25 la sută din prețul de vânzare și dobândă anuală de 10 la sută. Consiliul Județean Alba a elaborat deja un proiect de hotărâre privind trecerea imobilului din dome­niul public în domeniul privat al statului, lucru care va permite vânzarea acestuia, ședința urmând să aibă loc joi, 25 august.(R.G.)
La două licee din Sebeș,
Directorii pensionari au fost înlocuiți
     Două unități liceale din municipiul Sebeș vor începe noul an de învățământ cu alți directori, după ce profesorii care au condus aceste instituții au ieșit la pensie, a declarat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct la IȘJ Alba. Astfel, la conducerea Colegiului Național "Lucian Blaga", în locul prof. Ionel Cârcoană va fi numit un fost inspector școlar general adjunct, profesorul de educație fizică Ma­rin Bașa. Noul director al Grupului Școlar Industrial va fi Gabriel Deceanu, pro­fesor de fizică, acesta preluând funcția de la prof. Vasile Bența. Pe de altă par­te, d-na Ignat ne-a informat că în această perioadă se desfășoară evaluarea anuală a directorilor unităților de învățământ, inspectorii școlari teritoriali verificând dacă di­rectorii și-au întocmit corect autoevaluarea. Rezultatele controalelor în teren vor fi supuse validării Consiliului de Administrație al IȘJ Alba în cadrul ședinței pro­gra­mate la finele acestei luni, care va decide calificativul fiecărui director în parte. (R.G.)
Bicicliști și căruțași sancționați de poliție
     Având în vedere că în multe dintre accidentele rutiere sunt implicați bicicliști și căruțași, în perioada 19-21 august, lucrători din cadrul Serviciului Poliției Rutiere au organizat o acțiune a cărei scop principal a fost tocmai prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați respectivii participanți la trafic. Uneori, atât bicicliștii cât și căruțașii circulă pe drumurile județului fără a-și echipa și semnaliza cores­punzător autovehicolele. În cazul primilor, mulți dintre ei nu știu care este partea carosabilului pe care trebuie să se deplaseze (este vorba de partea dreaptă a șoselei) și de multe ori uită să semnalizeze atunci când își schimbă direcția de mers. Cel mai periculos este noaptea când autovehicolele nesemnalizate sunt vă­zute de conducătorii auto prea târziu, iar impactul este greu de evitat. Acestea sunt doar câteva motive pentru care acțiunile polițiștilor trebuie să fie cât mai de­se. Cu ocazia acțiunii din perioada 19-21 august au fost aplicate 466 de sancțiuni contravenționale în valoare de 32 de mii lei RON. Au fost amendați nici mai mult nici mai puțin decât 47 de bicicliști și 22 de căruțași ce nu au respectat regimul circulației. De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării și 9 permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare. (L.I.)
Inspecții prefecturale la școli
     Prefectul Cosmin Covaciu a dispus ca începând din această săptămână o parte din personalul de specialitate al Instituției Prefectului să verifice modul în care sunt pregătite unitățile de învățământ din județ pentru începerea anului școlar 2005-2006, se arată într-un comunicat al instituției. Zilnic sunt monitorizate si­tua­ția școlilor care nu au încă autorizații sanitare de funcționare și modul de realizare a lucrărilor necesare obținerii autorizațiilor amintite. Sunt vizate în special școlile din mediu rural, urmărindu-se realizarea lucrărilor necesare, în așa fel încât data de 12 septembrie să găsească toate școlile județului pregătite să-și primească e­levii în condiții normale.(R.G.)
Audiențe parlamentare la Blaj
     Joi, 25 august a.c., deputatul conservator Nicolae Popa va fi prezent în mu­nicipiul Blaj, unde va acorda audiențe. Toți cei interesați sunt așteptați la Biroul Par­lamentar aflat în incinta Casei de Cultură din Blaj, începând cu ora 16.00. (Bi­roul de presă PC Alba)
Economia județului Alba prezentată la WTC
     În data de 13 septembrie, la World Trade Center București va avea loc o ma­nifestare sub deviza "Județul Alba se prezintă", se arată într-un comunicat de pre­să al Instituției Prefectului. În acest sens, ieri a avut loc o întâlnire a orga­ni­za­to­rilor manifestării expoziționale cu agenții economici invitați să-și expună pro­du­sele reprezentative în cadrul acestei acțiuni. La întâlnire a fost prezent un re­prezentant al WTC București cu care s-au discutat detalii referitoare la modul de desfășurare a acțiunii. Organizatorii evenimentului sunt Instituția Prefectului, Consiliul Jude­țean Alba, Primăria Alba Iulia, primăriile localităților din județ, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba și World Trade Center București. Manifestarea se do­rește a fi o pre­zentare a economiei județului, dar mai ales a proiectelor de dez­voltare a acestuia, a oportunităților de investiții în diverse domenii de activitate. În același timp, se vor prezenta obiceiuri și tradiții populare din localitățile județului Alba. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.