.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 24.8.2005 ::. 
Bulibășeala legislativă a trimis Metalurgica Aiud sub ghilotina FMI
     Fondul Monetar Internațional monitorizează cu mare atenție șapte societăți comerciale, printre care se află și Metalurgica Aiud. Unitatea aiudeană, cândva "me­canicul șef" al siderurgiei românești, nu stă deloc pe roze. Până la 31 de­cembrie a.c. trebuie să fie privatizată complet. Posibilitatea ca Metalurgica Aiud să aibă un alt proprietar decât statul român a fost spulberată odată cu adoptarea OUG nr.26 din 31 martie 2005, privind abrogarea dispozițiilor legale referitoare la pla­ta obligațiilor bugetare restante. Acest act normativ a blocat privatizarea Me­ta­lurgicii aflată pe ultima sută de metri.
    La Metalurgica s-au vândut pachetele de acțiuni către investitori, dar transferul acțiunilor nu s-a încheiat. În aceste condiții nu este exclus să apară oricând unele încurcături în legătură cu nerespectarea unor condiții. Un eșec ar readuce statul din nou proprietar și tot procesul de privatizare trebuie luat de la capăt. Partea cea mai proastă este că unitatea a semnat contractul de privatizare înainte de a­pariția OUG nr.26, care anulează toate facilitățile de privatizare a firmei. Pe 16 mar­tie 2004, AVAS a lansat la privatizare pachetul de 2.659.472 de acțiuni repre­zentând 74,41% din capitalul social. În urma ședințelor de negociere cu ofertanții, contractul a fost încheiat pe 30 iunie 2004 cu Victor Ianusco, în asociere cu SC Contactoare SA Buzău și cu Asociația Metalurgica Aiud. Valoarea tranzacției a fost de 5.231.278 euro. Or, nemaibeneficiind de anularea "datoriilor istorice" la bu­getul de stat, investitorii nedumeriți așteaptă nemaiștiind ce să înțeleagă din bu­libășeala legislativă.
    Metalurgica Aiud bate pasul pe loc și se pare că sunt puține șanse de fina­li­zare a bunelor sale intenții până la împlinirea sorocului.
Sebastian TRUȚĂ

La Blaj
Broaștele dau concert în centrul orașului
     broașteOrice localitate urbană și-ar dori să aibă un parc cu iarbă verde, alei cu bănci, pomi seculari cu umbră deasă, teren de joa­că pentru copii și un bazin cu apă, așa cum Blajului i-a fost dat să aibă parcul "Avram Ian­cu". Aici se plimbă blăjenii în zilele de ca­niculă, împreună cu cei mici, fie pe jos, fie cu bicicletele, scuterele sau chiar cu autotu­ris­mele. Numai că mașinile se parchează în mij­locul aleilor, la umbră, "să nu facă in­so­la­ție", blocând practic accesul pietonilor. Pro­ble­ma cea mai gravă este însă cea a bazi­nului cu apă, nici una dintre administrațiile care s-au perindat la conducerea Pri­măriei Blaj nereușind să o rezolve. Bazinul este pe jumătate umplut cu apă și, pentru că nu este întreținut, broaștele se adună la "un concert pe lac" printre tres­tii sau alte plante de apă care cresc în voie, uneori chiar și la înălțimea de peste 2 metri. Despre mirosurile emanate, ce să mai vorbim? Îți mută nasul de la loc, mai ales în perioadele călduroase din zi. Ceea ce este îngrijorător este însă faptul că în apropierea acestui bazin, un adevărat focar de infecție, este amenajat un loc de joacă pentru copii. Când se va soluționa problema bazinului, care acum este o pată neagră într-o oază de liniște și verdeață? (V.I.B.)
1,7 miliarde de lei pentru despăgubirea veteranilor de război
     Subprefectul Clement Negruț ne-a declarat că județul Alba a primit ieri suma de 1,7 miliarde de lei pentru despăgubirea veteranilor de război care nu au fost îm­proprietăriți cu teren potrivit Legii 44/1994 privind acordarea unor drepturi aces­tei categorii de persoane. Diferența de bani până la 3,1 miliarde necesară achitării integrale a despăgubirilor pentru toți veteranii îndreptățiți din Alba urmează să a­jungă în județ în cursul lunii octombrie. Subprefectul Negruț a menționat că dis­tribuirea banilor va începe în zilele următoare, după ce vor fi stabilite criteriile de plată, pentru a fi evitată apariția unor eventuale stări conflictuale între beneficiarii de drept. Sumele vor fi împărțite în funcție de suprafața de teren de care ar fi tre­buit să beneficieze veteranii de război, iar dacă au fost parțial împroprietăriți, vor primi diferența de bani până la valoarea totală cuvenită, potrivit legii. Clement Ne­gruț a menționat că în evidența Instituției Prefectului au rămas nesoluționate 212 petiții ale veteranilor de război pentru acordarea acestor despăgubiri, alți peste 80 de veterani de război intrând de câteva luni în posesia banilor.(R.G.)
Închisoare sau amendă pentru infracțiuni cinegetice
     Un proiect de lege aflat în discuția Guvernului prevede pentru braconaj pe­deapsă cu închisoarea de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5000 la 25000 RON. Scoaterea ilegală din țară a trofeelor medaliabile de vânat sau a faunei vii de in­teres cinegetic se va pedepsi cu amendă intre 15000 și 30000 RON sau cu în­chisoare de la 1 la 5 ani. Conform noii legi, cetățenii români și cei din UE vor fi tra­tați egal, atât în ceea ce privește dobândirea permiselor de vânătoare, a drep­tului de a practica vânătoarea și a tarifelor de împușcare. (S.F.D.)
Lăsat fără bani și telefonul mobil
     Polițiștii din municipiul Alba Iulia au fost sesizați în seara zilei de 22 august, în jurul orei 21.30, de către Alexandru B. din Alba Iulia că a fost victima unui furt. Respectivul le-a declarat organelor de poliție că, în timp ce se deplasa dinspre Bulevardul Transilvaniei din municipiu spre strada Arnsberg, în momentul trecerii printr-un gang format de un imobil aflat în construcție și un bloc, a fost acostat de doi tineri cu vârste între 15 și 20 de ani. Cei doi i-au sustras din buzunarele pan­talonilor un telefon mobil și suma de 30 de lei RON, l-au îmbrâncit, bărbatul că­zând la pământ. Deplasați la fața locului, polițiștii au găsit picături de culoare brun roșcată ce ar putea fi pete de sânge și au constatat că Alexandru B. prezenta excoriații la nivelul feței. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili cu e­xactitate împrejurările în care s-a petrecut fapta și găsirea celor vinovați. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.