.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Majoritatea cadeților de la școlile de ofițeri - selectați la Alba Iulia
     Centrul Zonal de Selecție și Orientare Alba a repurtat un succes răsunător la examenele de admitere la academiile militare, cei mai mulți tineri admiși fiind se­lectați la Alba Iulia. Șeful CZSO Alba, col. Ioan Chițu, a declarat că 16 din cele 22 de locuri de la profilul științe militare și informatică din cadrul Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu au fost ocupate de tineri selectați la Alba Iulia, ceea ce re­pre­zintă un procent de 72 la sută. Mai mult, cea mai mare medie a obținut-o Sorin Răzvan Cojocaru, absolvent al Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, care fost primul pe listă cu 9,05. La specializarea științe administrative, 60 la sută din locurile pentru băieți și jumătate din locurile rezervate fetelor au fost ocupate de candidați selectați la CZSO Alba, fiind vorba de 6 băieți, respectiv 5 fete. Un lucru deosebit de important este faptul că la Academia Forțelor Aeriene de la Brașov, 8 din cei 10 tineri admiși care vor să devină piloți au trecut probele eliminatorii organizate la Alba Iulia, întrucât numărul candidaților selectați la CZSO Alba și admiși la școlile de piloți a fost până acum aproape nesemnificativ. Și la facultățile de medicină au fost înregistrate rezultate excepționale, cei mai mulți dintre candidați optând însă pentru Institutul Medico-Militar din Târgu Mureș, unde 70 la sută dintre băieții și fetele admise au trecut de selecția susținută la Alba Iulia, în total intrând în rândul cadeților 7 candidați. La București, numai do­uă din cele 15 locuri vor fi ocupate de tineri verificați la CZSO Alba, dar și numărul celor care au susținut examenul la acest institut medico-militar a fost mai redus. Având în vedere specificul de relief înalt al zonei, prea puțini tineri au vrut să îm­brățișeze cariera de ofițer de marină. Cu toate acestea, 9 din cei 16 tineri sele­ctați la CZSO Alba au fost admiși la Academia Forțelor Navale din Constanța, ei urmând să ocupe aproape un sfert din cele 40 de locuri scoase la concurs. Co­lonelul Ioan Chițu a declarat că numărul candidaților admiși la școlile de ofițeri și selectați la Alba Iulia a fost aproape dublu față de cel de anul trecut, când fusese înregistrat un record. În opinia lui, acest lucru se datorează, pe de o parte, se­lecției riguroase care se face la CZSO Alba, pregătirii școlare de care au bene­ficiat în special absolvenții Colegiului Militar "Mihai Viteazul" și, nu în ultimul rând, seriozității fiecăruia dintre candidați.
Robert GHERGU

În prima zi a celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului,
Promovabilitate maximă la limba română
     Toți cei 92 de elevi care au susținut luni, 22 august, proba orală la limba ro­mână a celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului au promovat examenul, pentru a doua zi rămânând de testat 21 de candidați, a declarat prof. Elena Ignat, in­spector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Ea a precizat că nu au fost înre­gistrate incidente. Astăzi are loc proba orală la limbi moderne, urmând să fie exa­minați 52 de liceeni la limba engleză, 46 de elevi la franceză și 6 candidați la lim­ba germană.(R.G.)
Tinerii liberali au colectat 18 milioane de lei pentru sinistrați
     Membrii organizației Tineretului Național Liberal Alba au organizat o campanie stradală de strângere de fonduri pentru întrajutorarea familiilor sinistrate, fiind co­lectată suma totală de 18 milioane de lei, cu tot cu contribuția personală a ti­nerilor liberali. Vicepreședintele TNL Alba, Cosmina Horvath, a declarat că au mai fost colectate articole de îmbrăcăminte și alimente de primă necesitate (ulei, zahăr etc.), care împreună cu o mașină de spălat vor fi donate unor familii afec­ta­te de inundații din zona Aiud, nominalizate de primarul municipiului, liberalul Ho­rațiu Josan. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.