.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica a X-a după Rusalii
Vindecarea lunaticului
     Parcurgând cele două lecturi liturgice ale zilei - Apostolul și Evanghelia - vom fi întâmpinați de două soiuri de nebunie, atât de diferite unul de altul, pe cât este lumina de întuneric. Din textul Apostolului desprindem nebunia pentru Hristos și pentru misiunea apostolească, de care erau animați urmașii Mântuitorului și în special Sf. Ap. Pavel, iar în textul evanghelic este vorba de un lunatic- îndrăcit (ne­bun de legat) .
    Să parcurgem câteva rânduri din frumoasa epistolă I a Sf. Ap. Pavel către Co­rinteni, prin care-și arată atașamentul total față de Hristos, cu toate suferințele și batjocurile pe care le îndură: „mi se pare că Dumnezeu pe noi apostolii ne-a ară­tat ca pe cei din urmă oameni, ca pe niște osândiți la moarte, noi suntem nebuni pentru Hristos. Până în ceasul de acum flămânzim și însetăm, suntem goi, bă­tuți, pribegi și ne ostenim lucrând cu mâinile noastre. Ocărâți fiind binecuvântăm, prigoniți fiind răbdăm, huliți fiind mângâiem. Am ajuns gunoiul lumii, ca mă­tu­ră­tură tuturor până astăzi" (I Cor.IV, 9-13). Fiecare cuvânt de ocară, pe care l-au răbdat următorii lui Hristos, va fi preschimbat în final într-un briliant strălucitor ce va împodobi fruntea celor aleși. Toate încercările și înfrângerile, pe care Sf. Ap. Pavel le-a suferit, sunt socotite de către acesta niște datorii neplătite sau niște facturi restante de dinainte de Damasc: „ci îmi chinuiesc trupul meu și îl supun robiei; ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic" (I Cor IX, 27).
    În Evanghelia zilei (Mt.XVII,14-21) ne este înfățișată imaginea unui tânăr lunatic sau îndrăcit, singurul fiu al unui părinte (Lc.IX,38) care, fiind adus la Iisus, Domnul a certat demonul și „copilul s-a vindecat în ceasul acela" (Mt.XVII,18). Se știe că îndrăciții au accese de nebunie încât, pentru menținerea lor sub control, se ape­lează la mijloace de forță. La Sf. Ev. Marcu, este redată întâlnirea Mântuitorului în Gadara, cu un om ce avea duh necurat, care locuia prin morminte și nu putea fi ținut în frâu nicidecum „pentru că de multe ori fiind legat în obezi și în lanțuri, el rupea lanțurile și obezile le sfărâma și nimeni nu putea să-l potolească; și ne­încetat noaptea și ziua era prin morminte și prin munți, strigând și tăindu-se cu pietre" (Mc.V, 4-5).
    Demonizații acelor vremuri erau niște ființe defavorizate, posedate de duhuri necurate, cu mintea sfârtecată de nebunia și furia diavolului, care astfel exercita o formă violentă de protest la adresa creaturii lui Dumnezeu, Cel ce, în principiu l-a făcut pe om frumos, bun, blând, ascultător și iubitor, întocmai după chipul Său. În timp, natura umană s-a degenerat, lăsându-se din ce în ce mai mult năpădită de asalturile forțelor nefaste. Prin vrerea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu însă, patrimoniul credinței și spiritualității de înaltă ținută păstrează în tezaurul său de valori veșnice suficiente nestemate care, printr-o atitudine neclintită și printr-o trăire neștirbită, nu s-au lăsat ispitite de oferte otrăvite și n-au mâncat din jertfele închinate lui Baal.
    Trăim vremuri tulburi, într-o lume amestecată: nebunii după Hristos împreună cu nebunii de legat, în multe cazuri nu se cunosc unii din alții. E vremea de­ciziilor, când trebuie să-i separăm pe unii de alții, înainte ca nebunii de legat să ocupe tronurile și domniile. Unii stau deoparte, așteptând tulburarea apelor, apoi după limpezirea lor, se aciuează lângă luntrea ce stă să se scufunde din cauza pescuitului bogat. Să ne lumineze Dumnezeu mintea pentru a putea distinge pe nebunii frumoși dintre nebunii lunatici și să luăm cele mai înțelepte măsuri în momentele de mare importanță și responsabilitate pentru noi și pentru turma drept­măritoare.
Preot Petru PINCA - Blaj

Bătut pentru o drujbă
     Candin Lăcătuș, de 35 de ani, din comuna Ighiu, a ajuns joi seara la Spitalul Județean de Urgență, susținând că a fost bătut de un consătean cu 9 ani mai tânăr decât el. Din relatarea victimei a rezultat faptul că bătăușul îi împrumutase unui unchi de-al său o sumă de bani. În urmă cu mai bine de o săp­tămână, băr­batul s-a dus la locuința nepotului său pentru a-i restitui banii împrumutați, fiind însoțit de Candin Lăcătuș. Între timp, de la locuința nepotului a dispărut o drujbă, iar acesta a dat vina pe tânăr, pe care l-a luat la bătaie, rănindu-l în special la cap. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul a suferit poli­con­tuzii în urma unei agresiuni, un traumatism cranio-facial, cu monoclu stâng, ur­mat de pierderea cunoștinței, precum și echimoze faciale. Tânărul a fost trimis la secția neurologie pentru efectuarea unor investigații medicale suplimentare și pen­tru a primi îngrijiri de specialitate. Victima agresiunii a spus că după ce se va sim­ți mai bine se va gândi dacă va sesiza sau nu poliția pentru a lua măsuri.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.