.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Inspectorul școlar general - amenințat cu instanța de conducerea PSD Alba
•Prof. Cornel Sandu (PD) este acuzat că face presiuni asu­pra directorilor de școli să demisioneze din PSD pentru a-și menține funcțiile *Inspectorul școlar general neagă acuza­țiile, argumentând că majoritatea conducătorilor de școli puși în funcții de PSD Alba vor rămâne pe posturi
     În cadrul ultimei conferințe de presă a organizației județene, liderul PSD Alba, av. Ioan Rus, l-a atenționat pe inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu (PD), să nu mai facă presiuni asupra directorilor de școli numiți în funcții de PSD, mai ales că nu a expirat încă valabilitatea contractelor manageriale. Rus susține că șeful IȘJ Alba îi îndeamnă pe directori să demisioneze, amenințându-i că în caz contrar vor fi supuși unor controale "pentru a-i scoate necorespunzători din punct de vedere profesional". El a menționat că deține informații despre "așa-zise controale" efectuate la Sebeș, Aiud și în Apuseni. În schimb, dacă directorii respectivi demisionează din PSD, atunci aceștia își vor putea păstra funcțiile. Liderul PSD Alba consideră că Alianța D.A. recurge la aceste acțiuni pentru că nu dispune de oameni pregătiți să preia funcțiile respective, PSD Alba devenind astfel "pepinieră de cadre" pentru celelalte partide. Avocatul Rus a spus însă că exercitarea acestor presiuni constituie infracțiunea de șantaj, faptă pedepsită cu închisoarea, amenințându-l pe Cornel Sandu că PSD Alba îl va da în judecată, dacă acțiunile de acest gen vor continua.
    Pe de altă parte, prof. Cornel Sandu a negat existența unor presiuni politice asupra directorilor, susținând că schimbările efectuate până acum au fost făcute pe criterii de competență profesională. El a menționat că din cele 701 unități de învățământ din județ, unde directorii au fost instalați în funcții de PSD Alba, numai la aproximativ 10 la sută au fost schimbați conducătorii acestora, între care chiar și directori ai Alianței D.A. Motivul înlocuirii îl reprezintă pensionarea profesorilor care au deținut această funcție, iar valabilitatea contractului de management nu a mai fost prelungită pentru directorii care au împlinit vârsta de pensionare sau fap­tul că unii directori au demisionat, iar demisia este un act unilateral, a spus prof. Cornel Sandu. "Mi se pare o chestiune de onoare să demisionezi din rațiuni poli­tice, dacă ai fost numit în funcție tot pe criterii politice", a ținut să sublinieze șeful IȘJ Alba. În locul acestor directori vor fi numiți profesori care nu sunt membri de partid. În schimb, majoritatea directorilor de școli vor rămâne în funcții, chiar dacă au fost numiți de PSD Alba. Prof. Cornel Sandu a oferit câteva exemple de direc­tori ai unor unități școlare subordonate IȘJ Alba care își vor păstra funcțiile, deși sunt membri activi ai organizațiilor locale ale PSD Alba. La nivelul IȘJ Alba, este vorba de prof. Rodica Andronescu, consilier județean PSD, care va fi în conti­nu­are inspector școlar de specialitate, cu normă întreagă. De asemenea, Ana Râș­tei va conduce și în noul an de învățământ Școala generală Abrud, iar Nicolae Gaiță va fi directorul Centrului Școlar de Recuperare Abrud, chiar dacă ambii sunt consilieri locali PSD. Profesorii Ioan Brad de la Grupul Școlar Forestier Blaj și Livia Mureșan de la Școala generală nr. 4 Blaj sunt alți doi directori care își vor păstra posturile, în ciuda faptului că sunt membri PSD, a mai exemplificat demo­cratul Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba.
Robert GHERGU

Consiliul Județean Alba a alocat Poliției județului 300.000.000 lei
•Propunerea a stârnit o dispută politică de proporții între consilierii Alianței DA și cei ai PSD *Proiectul de hotărâre a fost aprobat, așa că, de acum, polițiștii îi vor trata pe cetă­țeni cu mănuși... chirurgicale!
     Unul dintre proiectele de hotărâre inițiate de președintele Ion Dumitrel în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Județean Alba este cel referitor la sprijinirea financiară a activității Inspectoratului de Poliție al Județului Alba, prin Proiectul de interes public județean "Siguranță pentru comunitate". În expunerea de motive a președintelui se arată că obiectivele strategice ale IGP, de a căror realizare este legat succesul reformei, depund într-o mare măsură de îmbu­nă­tă­țirea imaginii poliției, ce poate fi realizată atât prin profesionalism cât și prin ati­tudine, uniformă și comportament. (Cu atât mai mult cu cât a apărut, recent, și un cod etic destinat polițiștilor.) Prin proiectul menționat anterior se propunea alocarea sumei de 30.000 lei RON (300 de milioane de lei vechi) în contul IPJ Alba, pentru acoperirea unor materiale specifice activității cadrelor de ordine pu­blică și poliție rutieră. Propunerea a stârnit dispute în rândurile consilierilor, unii considerând total deplasat acest demers. Astfel, consilierul PSD Marius Sepi a declarat că IPJ-ului i s-a mai alocat anterior suma de 1 milion de lei RON (1 mi­liard de lei vechi), în condițiile în care sunt primari în județ care ar avea mult mai mare nevoie de acești bani. El a adăugat că IPJ este o instituție care aparține de un minister, care are un buget. Așa că banii de care are nevoie ar trebui obținuți în baza unei note de fundamentare înaintată acestuia. La cele de mai sus, co­legul său, Doru Victor Cetean, le-a atras atenția consilierilor asupra articolelor propuse a fi achiziționate din banii alocați: cameră video digitală, mănuși chirur­gicale, cearșafuri, pături, lanterne etc. și că nu s-a primit încă un raport cu privire la modul în care s-au cheltuit fondurile alocate ulterior.
    Pe de altă parte, consilierul liberal Georgel Tudose a sprijinit proiectul, afir­mând că, oricum, Poliția este de 15 ani subfinanțată și că nu-i momentul să se facă opoziție cu iz electoral, atunci când este vorba despre viața și siguranța ce­tățenilor. El a adăugat, malițios, că Marius Sepi se crede la un miting sindical, nu la o ședință de consiliu... Și de-aici a început "bâlciul", cu acuzații de-o parte și de alta (consilierii PSD și cei ai Alianței DA), disputa extinzându-se și la pro­iectele deja aprobate. De pildă, referitor la cele ale DGASPC, împreună cu Fi­lantropia, pe care CJ le sprijină, Marius Sepi a afirmat că sunt inclusiv metode de răsplătire (cu posturi de asistenți sociali) a "lipitorilor de afișe" aflați în solda Ali­anței DA. (Recunoscând, desigur, că și PSD-ul a avut "lipitori de afișe" răsplătiți la vremea lor.) În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost aprobat, cu o ma­joritate fragilă.
    În acest context, ar trebui făcute câteva precizări cu privire la materialele ce urmează a fi achiziționate de polițiști: *camere video clasice nu se mai produc nicăieri, decât camere digitale; *de mănuși chirurgicale are nevoie orice polițist care are de-a face cu decedați în accidente și care au contact cu persoane cu plăgi deschise *cearșafurile și păturile sunt necesare celor ce intervin la acci­dente, în cazul răniților etc. Așadar, solicitarea este legală și justificată.
Ioan HĂNȚULESCU

Deputatul Nicolae Popa atacă dur mafia grâului
     În cadrul unei conferințe de presă, deputatul conservator de Alba, Nicolae Po­pa a atacat în termeni duri starea de fapt existentă în acest moment în agri­cultura românească. Plecând de la nemulțumirea producătorilor de grâu, care reclamă bătaia de joc și umilința la care sunt supuși din pricina diferențelor dintre costurile de producție (4000-4200 lei/kg), respectiv prețul fixat de intreprinderile de morărit și panificație (2500-2700/kg), Nicolae Popa și-a îndreptat tirul acuzațiilor către ministrul Flutur. "Producătorii de grâu sunt într-o situație delicată, câtă vre­me Guvernul nu a reacționat în vederea stopării importurilor de grâu. Mai mult, peste 50 la sută din producția de grâu vândută anul acesta circulă fără acte, după legile impuse de mafia grâului. Pentru înlăturarea acestei evidente evaziuni fis­cale, pe lângă hoții de lemne, ministrul Flutur ar fi bine să-i prindă și pe hoții de grâu", a declarat deputatul Partidului Conservator. În acest sens, în calitate de vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România, Nicolae Popa va solicita mi­nistrului de resort să rezolve rapid situația de criză. "Pentru a nu se pune în pe­ricol pâinea anului 2006, e nevoie să se introducă prețul de intervenție de 4500 lei/kg, să se achiziționeze la rezervele statului aproximativ un milion de tone de grâu și automat să se dispună stoparea imediată a importurilor de grâu", a mai spus Nicolae Popa. (M.N.)
Autoutilitară răsturnată în Valea Arăzii
     Pe DJ 108 , în 24 august, în jurul orei 19.30 a avut loc un accident rutier sol­dat cu avarierea unui autoturism și rănirea unei persoane. În timp ce conducea o autoutilitară marca Roman pe direcția Horea-Albac, Gheorghe R. (53 de ani), din Neamț, într-o curbă cu viraj la dreapta, a încercat să evite coliziunea cu un Mer­cedes ce tracta o semiremorcă. Mercedesul era condus de către Gabriel P. de 35 de ani, din Vâlcea și venea din sens opus. În urma acestui incident auto­utilitara s-a răsturnat și a ajuns în albia Văii Arăzii. Singura persoană rănită a fost pasagerul Pavel A. în vârstă de 42 de ani, din Neamț care a fost transportat la Spitalul orășenesc Câmpeni unde a fost diagnosticat cu plagă tăiată la nivelul gleznei stângi și traumatism prin accident rutier. Ambilor conducători auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a avut loc accidentul. (L.I.)
Avansați în grad
     Recent, 9 ofițeri și subofițeri din cadrul Brigăzii 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia au fost înaintați la gradul următor, potrivit regulamentelor mi­litare în vigoare, a declarat mr. Constantin Marica, purtătorul de cuvânt al brigăzii. La gradul de locotenent-colonel au fost avansați Dorin Olteanu și soția acestuia, Marilena, precum și medicul unității, dr. Gheorghe Dobrei, iar locotenentul Sorin Florea a devenit căpitan. De asemenea, 5 subofițeri au fost avansați la gradul mi­litar superior.(R.G.)
Era să moară de la o aspirină
     Ildico I., o albaiuliancă în vârstă de 34 de ani, a ajuns joi după-amiază la Spitalul Județean de Urgență, cu tensiunea scăzută și fața tumefiată, după ce a luat o aspirină. Dr. Călin Gheorghiu, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pa­cienta a fost diagnosticată cu alergodermie postmedicamentoasă și sindrom Quinke. El a precizat că tânăra nu prezenta dificultăți de respirație, una dintre simptomele șocului anafilactic, afecțiune care poate fi letală, dacă nu este tratată la timp. Pe lângă tratamentul specific împotriva șocului anafilactic, pacienta a fost monitorizată câteva ore, pentru a nu se instala sindromul Reye, o com­pli­cație care duce la deces în cazul alergiei provocate de tratamentul cu aspirină. După 4-5 ore de tratament sub supraveghere medicală, pacienta și-a revenit și a fost lăsată să plece acasă.(R.G.)
Tren atacat cu pietre
     În după-amiaza zilei de 25 august, în jurul orei 17.00, polițiștii T.F. Vințu de Jos au fost sesizați telefonic de către impiegatul de mișcare din stația C.F.R. Sebeș că între Vințu de Jos și Sebeș s-a aruncat cu pietre în garnitura trenului personal ce circulă pe relația Vințu de Jos-Sibiu. La fața locului s-a constatat că geamul lateral al unuia dintre vagoanele de călători a fost spart. În compar­ti­mentul cu pricina se aflau o femeie și o fetiță de doar patru ani ce a fost lovită de una dintre pietrele "zburătoare". Din fericire aceasta nu a suferit leziuni corporale. În urma cercetărilor, în zona respectivă au fost depistați doi minori ce se depla­sau de-a lungul căii ferate. (L.I.)
Hoții iubesc ferestrele deschise
     În noaptea de 24/25 august, în municipiul Alba Iulia a avut loc un nou furt din locuință, al treilea pe săptămâna aceasta. Modul de operare este același: hoțul a intrat pe un geam lăsat deschis de către proprietar pentru a se aerisi locuința. Păgubita este Liliana G. (36 de ani) și locuiește la parter pe strada Margaretelor din municipiu. Făptașul a pătruns în interior prin escaladarea geamului de la bu­cătărie și a sustras din hol o vestă, suma de 115 lei RON și o legătură de 9 chei. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a-i găsi pe vinovați și pentru a recu­pera bunuruile furate. Atenție mare atunci când lăsați geamurile deschise pentru a nu deveni chiar dumneavoastră unul dintre păgubiți. (L.I.)
Supradoză de somnifere
     Mihai F., de 23 de ani, din Baia de Arieș, a ajuns joi noaptea la Spitalul Ju­dețean de Urgență, după ce a luat o supradoză de medicamente în scop sinu­cigaș. Tânărul a fost diagnosticat cu intoxicație voluntară medicamentoasă și sta­re precomatoasă. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul sus­ține că a ingerat 60 de pastile de Diazepam, fără să precizeze însă motivele care l-au determinat să facă acest gest. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.