.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 30.8.2005 ::. 
Deși mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea noului an școlar,
Unele școli zac într-o mizerie cruntă, cu lacătele pe uși
•Din cauza stării deplorabile a clădirilor, securitatea elevilor este pusă sub semnul întrebării în multe dintre unitățile de învățământ
     Săli de clasă neigienizate, grupuri sanitare într-o stare deplorabilă, tavane și tencuieli care stau să cadă în orice moment de pe pereți. Asta au găsit re­prezentanții Instituției Prefectului în timpul controalelor efectuate recent la unele dintre unitățile de învățământ din județ. Starea actuală a acestor școli pune sub semnul întrebării deschiderea anului școlar în condiții care să asigure securitatea elevilor, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului. În toate localitățile în care s-au constatat situații negative în pregătirea școlilor pentru deschiderea anului școlar au fost contactate și autoritățile locale. La Școala generală din centrul comunei Unirea, de exemplu, tencuiala de la unul dintre pereții exteriori este în pericol să se prăbușească, deși fațada clădirii arată bine. Totodată, unitatea școlară din satul Ciugudu de Sus, aparținător aceleiași comune, are pereții fisurați. Surse oficiale susțin că primarul comunei pretinde că au fost alocate fonduri pentru reparații, dar directorul școlii ar fi plecat din localitate, lăsând clădirea în starea actuală. În satul Vingard, comuna Șpring, apa de ploaie se infiltrează prin tavan, deoarece numai acoperișul a fost reparat, însă primarul comunei, care a recunoscut că aflase abia acum despre această situație, a promis că va rezolva problema. Reprezentanții Instituției Prefectului atenționează că răspunderea pentru sănătatea și integritatea elevilor o poartă autoritățile locale, directorii de școli și cadrele didactice. "Nimic nu justifică menținerea școlilor într-o stare de degradare uneori greu de imaginat. Permanent invocata lipsă de fonduri nu poate acoperi dezinteresul pentru reparații mici care se pot face cu oamenii încadrați la întreținere. Autoritățile locale au la dispoziție și forța de muncă a celor care beneficiază de ajutoare conform unor reglementări legale, care trebuie să presteze muncă în interesul comunității și care pot fi utilizați la efectuarea unora din lucrările specifice igienizării școlilor", atenți­o­nea­ză Instituția Prefectului.
    Există însă și unități școlare în care atât autoritățile locale (primari, consilieri), cât și dascălii, în special directorii de școli, acordă atenția cuvenită acestor instituții și lucrurile stau bine (starea de curățenie și reparațiile făcute permit deschiderea anului școlar în bune condiții). Este cazul școlilor generale din Mi­răslău, Berghin și Sântimbru, iar prezența la ore diferite a directoarelor în școlile menționate explică în mare măsură rezultatele bune obținute. La multe din școlile vizitate nu s-au putut face însă constatări decât din afară, pentru că nu era nimeni prezent, cu toate că acțiunile de control au avut loc în intervalul orar 8.00-14.00. În concluzie, "omul sfințește locul"...
Robert GHERGU

La S.C. U.M. Cugir se montează pistoale Walther!
     S.C. U.M. Cugir S.A. continuă colaborarea cu firma Walther, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute firme de armament din Germania. În urmă cu câteva săptămâni, au fost livrate 700 de pistoale cu gaz și cu bilă de cauciuc montate la Cugir, urmând ca în decurs de două săptămâni să fie montat un alt lot de 800 de pistoale.
    În luna octombrie va avea loc lansarea pistolului Walther P99, calibru 9 mm, montat la Cugir, eveniment la care vor fi invitați reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor, Jandarmeriei Româ­ne, S.R.I. și ai altor instituții interesate, producătorii dorind să trezească inte­resul acestor potențiali beneficiari, prin calitatea, tradiția și performanțele acestor pistoale. Directorul general al S.C. U.M. Cugir S.A., ing. Toader Ulise, dorește extinderea pe viitor a colaborării cu firma Walther, prin fabricarea la Cugir a tu­turor părților metalice de la pistoalele germane și montarea lor la Cugir. (A.C.)
Studiu de mediu pentru zona turistică Vârtop
     Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și lucrări publice din cadrul Consiliului Județean Alba a avizat realizarea studiului de impact asupra mediului în zona turistică Bumbești-Poiana Vârtop, a anunțat vicepreședintele CJ Alba, liberalul Florin Mărginean. El a precizat că studiul este necesar pentru ela­bo­rarea Planului Urbanistic Zonal, urmând ca apoi să fie realizate parcelarea te­renurilor și concesionarea lor pentru dezvoltarea turismului.(R.G.)
La Sântimbru
Poliția ia urma scandalagiilor
     Duminică, 28 august, în jurul orei 3.30, lucrătorii Postului de Poliție Sân­timbru au fost sesizați de către Vasile Iacșa, administratorul unui bar din co­muna Sântimbru, că în local a avut loc un scandal. Bărbatul le-a declarat po­lițiștilor că cei puși pe fapte mari au fost mai mulți tineri din municipiul Alba Iulia și Sântimbru ce au venit să se distreze la discoteca organizată în barul cu pri­cina. Scandalagiii au spart două geamuri și au aruncat cu pietre în autoturismul lui Vasile Iacșa, provocându-i avarii. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a-i identifica pe autori și a-i trage la răspundere. Aceștia ar putea fi cercetați pen­tru distrugere și sancționați contravențional pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. (L.I.)
Proiect de 500.000 de euro în învățământ
"Împreună pentru o educație de calitate"
     Lansarea oficială a proiectului "Împreună pentru o educație de calitate", rea­lizat de specialiștii Inspectoratului Școlar Județean și ai Consiliului Județean Alba, va avea loc astăzi, de la ora 11.00, la Palatul Administrativ. Prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba, a declarat că valoarea totală a pro­iectului se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Acțiunile prevăzute în acest proiect se vor derula în 10 școli din județul Alba, fiind finanțate prin proiectul PHARE-Acces la educație pentru grupuri dezavantajate (90 la sută), Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Blaj urmând să aloce în total 10 la sută. De­rularea proiectului (n.r.-voluminos cât un tratat de medicină) vizează asigurarea de șanse egale în educație pentru copiii și tinerii care provin din grupuri dez­avantajate (copii de etnie rromă, copii cu cerințe educative speciale, copii din comunități dezavantajate socio-economic), indiferent de origine socială, etnie sau religie.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.