.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Nu mai vrem pământ
Noi vrem... Parlament!
     Gata, nu mai vrem pământ, orice ar spune Coșbuc! Păi ce să facem cu el? Din pământ nu am văzut încă nici un țăran și nici un crescător de animale îm­bogățindu-se. Noi vrem... Parlament. Vrem politică, vrem să fim demnitari. Asta-i adevărata metodă de îmbogățire. Avem destule exemple de iluștri necunoscuți fă­ră avere moștenită de la părinți, care s-au căpătuit făcând politică. Au intrat în toate partidele posibile (ba au mai și înființat unele noi), au asudat zdravăn de la toate tribunele posibile, declamându-și grija pentru soarta amărâtului ăstuia de popor românesc, au făcut după aia curățenie "la locul de muncă" așa, cu dosul palmei (ștergându-se la gură), au depășit toate limitele doctrinare, au schimbat toate culorile politice și s-au înregimentat sub orice stindard, numai să se vadă aleși. Iar când s-au văzut în fruntea bucatelor au știut să-și însușească cele mai zdravene bucățele (case, terenuri, mașini, conturi bancare), de nici nu-i mai încap topurile bogaților... Averi care s-ar fi adunat, în mod normal, în câteva generații, au fost adunate de câte un singur individ, în numai câțiva ani de "activitate politică".
    Un exemplu în acest sens îl reprezintă fostul ministru al Economiei, actual­mente deputat PSD, Dan Ioan Popescu. Acesta este primul demnitar "greu" care ajunge să fie controlat la avere de către Comisia de Control a Averilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Și el și soția, deoarece acesta susține că mare parte din averea sa provine de la consoarta alături de care trăiește din anul 1995. În 15 ani de politică, DIP a reușit să strângă o avere echivalentă cu peste 11 mi­lioane de euro, adică aproximativ 400 de miliarde de lei. Drept com­parație, totalul veniturilor înregistrate la Consiliul Județean Alba pe anul în curs au fost de apro­ximativ 720 de miliarde de lei. Iar județul Alba, din punct de vedere al veniturilor, este un județ mediu. Sunt județe care înregistrează venituri anuale cifrate la mai puțin de 400 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, averea unui singur politician poate fi socotită mai mare decât veniturile unei întregi administrații județene pe un an de zile! Iată ce se află pe lista alesului care "luptă și luptă și dă-i și dă-i" pentru bi­nele poporului: *5 case în București și o casă de vacanță la Azuga; *2 terenuri agricole în județul Ialomița, în suprafață de 20 ha.; *un teren extravilan în comuna Pantelimon, în suprafață de 11.000 mp.; *6 terenuri intravilane în București, Brea­za, Azuga și Mogoșoaia, în suprafață totală de peste 47.000 mp.; *un autoturism de lux marca Audi, fabricat în 2002; *în conturi: 748.556.338 lei vechi, 102.248 dolari și 150.032 euro; *venituri din chirii în valoare de 41.800 de euro și 20 de milioane de lei vechi; bijuterii și obiecte de artă în valoare de 128.000 de euro și 200 de milioane de lei vechi etc. Toate acestea în câțiva ani de politică...
    În aceste condiții, propunem să ne îmbogățim cu toții prin aceeași metodă. Adică, să se dea o lege prin care fiecare român să ajungă la putere (ca demnitar: senator, deputat, ministru, secretar de stat etc.), cel puțin timp de patru ani, prin rotație. Astfel, în vreo 20-30 de ani vom fi trecut cu toții pe la "fruntea bucatelor" și vom scăpa definitiv de sărăcie. Prin urmare, nu mai vrem pământ. Ce să facem cu el? Noi vrem putere politică, vrem... Parlament!
Ioan HĂNȚULESCU

La Cugir
Hoții nu-și iau concediu niciodată!
     În general, în zilele de vacanță oamenii uită de cele lăsate în urmă acasă și își petrec timpul liber cât mai plăcut posibil. Însă, de multe ori revenirea la propriul cămin nu este tocmai plăcută, mai ales când observi că din camere, bucătărie sau baie îți lipsesc diferite bunuri și constați cu stupoare că acestea ți-au fost furate. Așa i s-a întâmplat și unui cugirean, care, reîntors acasă după ce a fost plecat în concediu, a rămas mai mult ca sigur surprins când a văzut că locuința i-a fost "călcată" de hoți. Ștefan Furdui, din Cugir, i-a anunțat pe polițiști că în pe­rioada 9-28 august, zile în care el a fost plecat de la domiciliu, autori necunoscuți i-au prădat casa. Hoții au spart unul dintre geamurile imobilului, au pătruns în interior de unde au sustras un televizor și două seturi de tacâmuri, valoarea totală a prejudiciului fiind estimată la suma de 600 de lei RON. Fapta nu dovedește altceva decât că hoții nu obosesc și, mai mult, nu-și iau concediu niciodată. În cau­ză, poliția continuă cercetările pentru a stabili identitatea autorilor furtului și a recupera bunurile furate. (L.I.)
La Lunca Largă
Vin americanii!
     Firma americană Bechtel, care lucrează la una dintre autostrăzile românești aflate în construcție având un punct de lucru la Ocolișel, va acorda în cele din urmă sprijinul în utilaje promis autorităților din comuna Ocoliș pentru realizarea drumului din satul Lunca Largă. Pentru scurt timp ajutorul firmei Bech­tel a fost pus sub semnul incertitudinii, din cauza unor restanțe în sumă de aproximativ 70 de milioane de dolari pe care societatea o avea de încasat din partea statului român. Subprefectul Clement Negruț a declarat că se pare că problemele au fost rezolvate, pentru că un excavator al firmei americane a fost deja pus în mișcare pentru a traversa dealul, îndreptându-se spre comuna Ocoliș. El a precizat că directorul Drew Slaton a promis că va mobiliza la Lunca Largă mai multe utilaje grele, astfel ca în cel mult două săptămâni circulația rutieră pe drumul afectat de inundații să poată fi reluată. Totodată, Clement Negruț a menționat că firma Bech­tel ar putea face și alte sponsorizări pentru ajutorarea sinistraților din comuna Ocoliș.(R.G.)
Mugurel mălai visează!
     Am semnalat în repetate cazuri, în acest an, ieșirile în decor ale colegului deputat PSD Mugurel Liviu Sârbu. De câteva ori, domnia sa a ocupat nejustificat paginile cotidianelor locale cu luări de poziție cel puțin năstrușnice, ca să nu le nu­mesc deplasate, așa cum ar trebui. Unul din recentele derapaje ale par­la­men­tarului de Alba (deși el este mai mult un parlamentar de Sebeș, că nu prea este văzut prin alte zone ale județului), se referă la pseudo-atribuirea denumirii de Co­legiu Tehnic Grupului Școlar Industrial din municipiul Sebeș. Domnul Sârbu s-a bătut cu cărămida în piept că, în urma demersurilor sale, la ministerul de resort s-a reușit schimbarea denumirii liceului respectiv, cu acte în regulă. Nu in­ten­ționez să-i dau peste nas mai entuziastului meu coleg. Vreau doar să-i atrag a­tenția că vorbește gura fără el și aruncă "perle" mincinoase înspre opinia publică din județul care l-a trimis să fie onest în Parlament. De altfel și șefii săi pe linie politică spun același lucru despre el ca și ceilalți parlamentari de Alba ai PSD. Mărturie stau declarațiile d-lui Miron Mitrea și Ioan Rus. Referitor strict la cazul de față, Mugurel Sârbu a indus în eroare, voit sau nu, atât populația municipiului Sebeș, cât și conducerea și elevii Grupului Școlar Industrial. Astfel, Direcția Ge­nerală de Evaluare, Prognoze, Strategii și Programe pentru Învățământul Pre­universitar, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a trimis Inspectoratului Școlar al județului Alba o adresă care-l contrazice flagrant și definitiv pe deputatul Mugurel Sârbu. "Referitor la solicitarea dvs. de schimbare a denumirii Grupului Școlar Industrial din orașul Sebeș în Colegiu Tehnic, vă comunicăm că, în urma consultării documentației înaintate, am constatat că nu sunt întrunite condițiile prevăzute de OMEN nr.3435/2000. Vă sugerăm să atribuiți unității de învățământ numele unei personalități a cărei activitate să aibă o legătură directă cu spe­cializările școlarizate", se arată în adresa respectivă. După cum se vede, docu­mentul dezminte în totalitate afirmațiile deputatului PSD. De aceea, îi recomand să nu mai vorbească nefondat și, dacă are vreun mesaj de comunicat opiniei pu­blice, să se documenteze în prealabil.
Deputat PD de Alba Ștefan BARDAN

În sfârșit,
Încep lucrările de reabilitare la drumul Șugag - Oașa
     Subprefectul Clement Negruț a declarat că, în urma discuțiilor purtate săp­tă­mâna trecută cu conducerea Direcției Regionale de Drumuri Naționale din Cluj-Napoca, în următoarele zile vor începe lucrările la DN 67 C Șugag-Oașa-limită jud. Vâlcea. El a precizat că, într-o primă fază, au fost alocate 10 miliarde de lei, dar speră ca suma să fie suplimentată în viitorul apropiat cu cel puțin 2-3 miliarde de lei, astfel ca până la sfârșitul anului șoseaua națională să fie accesibilă tra­ficului rutier. În timpul unor vizite efectuate în legislatura trecută în județul Alba, fosta conducere a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a pro­mis bani pentru reabilitarea acestui drum, dar fondurile nu au mai ajuns nici până în prezent în județul Alba, motiv pentru care execuția lucrărilor va putea începe abia acum.(R.G.)
Pentru cinci localități din județul nostru
Rețea medico-socială de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice
     La propunerea vicepreședintelui CJ Alba, Dan Simedru, consilierii județeni au aprobat un proiect de hotărâre privind sprijinul acordat Direcției de Asistență So­cială și Protecție a Copilului (DGASPC), în parteneriat cu Asociația "Filantropia Ortodoxă" Alba Iulia, pentru înființarea unei rețele medico-sociale de îngrijire la do­miciliu a persoanelor vârstnice. Astfel, printr-o convenție de parteneriat s-a sta­bilit ca, în județul nostru, în localitățile Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Zlatna și Va­lea Lungă să funcționeze punctele de lucru din cadrul rețelei, cu scopul de a sa­tisface nevoile a cel puțin 125 de persoane vârstnice, cu grad ridicat de de­pen­dență socială. Contribuția DGASPC (respectiv a Consiliului Județean Alba) la a­cest parteneriat se rezumă la finanțarea cheltuielilor de salarizare a 10 persoane ce urmează a fi angajate în rețea: 5 asistenți sociali și 5 asistenți medicali. Toate celelalte cheltuieli (salariile personalului administrativ, hrana asistaților, medi­ca­mente, întreținere, poștă, telefon, fax, transport etc.), vor fi asigurate de "Filan­tro­pia", respectiv de către Guvernul României și Biserica Ortodoxă Română. Su­me­le, prezentate de coordonatorul și inițiatorul proiectului, pr. Nicolae Ignat, pre­șe­dintele "Filantropiei Ortodoxe" Alba Iulia, se cifrează la 2,5 miliarde de lei, din ca­re 786 de milioane lei reprezintă contribuția CJ Alba. După cum se arată în ex­punerea de motive semnată de vicepreședintele Simedru, rețeaua va deveni ulte­rior un compartiment distinct în cadrul Serviciului protecție de tip familial și in­ter­venție în caz de urgență, al DGASPC Alba. (I.H.)
Ion Dumitrel - cetățean de onoare al comunei Horea
     Duminică, 28 august a.c., în cadrul Festivalului "Zilele lemnarilor din Munții Apu­seni" de la Mătișești - Horea, pe lângă alți câțiva fii ai satului și interpreți renumiți de muzică populară, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a fost declarat cetățean de onoare al comunei Horea. Pentru franchețea și co­rec­titudinea dovedite în conducerea CJ Alba, precum și pentru ajutorul substanțial în renovarea bisericuței din Mătișești, moții l-au îndrăgit destul de repede pe dl. Du­mitrel. De altfel, sâmbătă, în cadrul slujbei de sfințire a bisericii, ca o re­cu­noaș­tere a eforturilor depuse de domnia sa pe linia sprijinirii și ajutorării construcției și renovării lăcașurilor de cult din întreg județul, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei, i-a înmânat d-lui președinte Dumitrel Crucea Arhiepiscopiei, una dintre cele mai însemnate distincții ale Bisericii Ortodoxe Române. (T.M.)
23 de absenți la proba scrisă la limba română
     Aproape 6 la sută din cei 402 liceeni înscriși la proba scrisă a celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului au absentat, fiind vorba de 23 de elevi, a declarat prof. Alexandra Popa, inspector școlar în cadrul IȘJ Alba. Ea a precizat că nu au fost înregistrate incidente majore și nici unul din cei 379 de liceeni prezenți nu a fost eliminat, așa cum s-a întâmplat la prima probă scrisă de acum o lună. (R.G.)
Numai veteranii decorați pe front vor fi despăgubiți
     Doar veteranii de război care au primit decorații pe front vor primi des­păgubiri bănești, dacă nu au fost împroprietăriți cu pământ, potrivit legii, nefiind des­pă­gu­biți foștii luptători decorați pe timp de pace cu Crucea Comemorativă "Cel de-al Doilea Război Mondial" sau alte distincții. Precizarea a fost făcută de conducerea filialei "Mihai Viteazul" din Alba Iulia a Asociației Naționale a Veteranilor de Răz­boi, deoarece sediul asociației județene a fost luat cu asalt de diferite categorii de membri, după ce Instituția Prefectului a anunțat recent că a primit 1,7 miliarde de lei pentru despăgubiri. Potrivit Legii 44/1994, au spus sursele citate, veteranii de război ar fi avut dreptul la 0,5 hectare de teren în intravilan sau un hectar de teren în extravilan, acolo unde nu au putut fi puși în posesie cu suprafețele amintite urmând să fie despăgubiți, conform legii. Instituția Prefectului va distribui în cu­rând veteranilor decorați în război cele 1,7 miliarde de lei, urmând ca în luna oc­tombrie să primească alte aproximativ 1,4 miliarde pentru soluționarea tututor ce­rerilor depuse.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.