.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Un albaiulian are un hobby util comunității: vânătoarea de ciori!
     În fiecare seară, prin parcul Casei de cultură a studenților din Alba Iulia se plimbă un om cu o pușcă în bandulieră. Este Artur D., 55 de ani, de profesie electrician, care lucrează ca mecanic de întreținere la un liceu din municipiul nos­tru. Acesta nu face tir de performanță, nu este nici vânător, ci are un hobby cât se poate de util comunității albaiuliene: vânătoarea de ciori. De fapt s-ar putea spune că este și vânător și face și tir de performanță, căci cu o armă cu aer com­primat ciorile sunt foarte greu de doborât. De pildă, cu un plumb cât unghia de­getului mic al unui copil este foarte greu de doborât o cioară grivă, care ajunge de dimensiunile unei găini. (Stăncuțele au o talie mai mică, aproximativ cât porum­beii, și sunt mai ușor de doborât.) "Am vârât odată, într-o cioară grivă, opt plumbi până am ucis-o, ne-a declarat Artur D. Sunt atât de rezistente încât nu mor decât dacă sunt lovite direct în cap sau în inimă..." Bineînțeles, vânătoarea din parc se desfășoară cu aprobarea Primăriei din Alba Iulia, la nivelul căreia au ajuns mai multe sesizări cu privire la mizeria pe care o lasă stolurile de ciori în urma lor. (Ca să nu mai vorbim de zgomotul insuportabil pe care-l fac miile de zburătoare în tot orașul.) Dar vânătorul nostru trebuie să se mute în fiecare seară prin urbe, căci ciorile migrează dintr-un loc în altul, după cum le taie capul. Bătălia este, în­să, inegală. Într-un singur stol imortalizat de fotoreporterul nostru am apreciat că se aflau peste 5.000 de păsări. "Salvamontiștii lui Zamfir Pușcaș le-au doborât de mai multe ori cuiburile din tot orașul, pompierii la fel, dar degeaba, afirmă Artur D. Alte cuiburi apar peste noapte, în cel mai scurt timp..." Prin urmare, până la gă­sirea altor soluții, sunt doborâte una câte una, mai mult ca sigur într-un ritm mai mic decât cel în care proliferează ele. Oricum, Artur D. se distrează de minune și, totodată, este util municipalității.
Ioan HĂNȚULESCU

Amenzi pentru depășiri neregulamentare
     În perioada 26-28 august, cadre ale Poliției Rutiere au efectuat acțiuni al căror scop a fost prevenirea accidentelor rutiere grave datorate depășirilor neregula­men­tare și neacordării priorității în trafic. Au fost aplicate 316 sancțiuni con­tra­venționale în valoare de 6.311 de lei RON. Dintre acestea 15 au fost date con­du­cătorilor auto care au efectuat depășiri neregulamentare, 7 celor care nu au acor­dat prioritate autoturismelor și una celui care nu a dat prioritate pietonilor. De a­se­menea au fost ridicate în vederea suspendării 12 permise de conducere și re­ținute 5 certificate de înmatriculare. (L.I.)
Seară cultural-distractivă pentru tineri, la Câmpeni
     Se vede că tinerii moți încep să înțeleagă sensul ascuns al versurilor imnului nostru național: "Deșteaptă-te române!" Pentru că au început, pe de-o parte, să scoa­tă cu mândrie costumele naționale ale moșilor și strămoșilor din ladă, iar pe de altă parte, să intre în atmosfera europeană, participând cultural și artistic la viața comunității. O astfel de manifestare va avea loc joi, 1 septembrie 2005, la ini­țiativa lui Uțu Vâjdea, manifestare găzduită de Hanul Moților, din localitate. A­ceasta va cuprinde un spectacol ce-l va avea ca invitat special pe solistul de mu­zică populară Puiu Codreanu, acompaniat de trupa "Papen": Ghiță Todor (sax), Ionel Man (orgă), Călin Albu (sax) și Călin Muntean- Papen (voce). Oaspeților le sunt rezervate numeroase surprize. (I.H.)
Accident rutier la Aiud
     În cursul zilei de luni, 29 august, în jurul orei 14.10, pe DN1, în dreptul pe­pi­nierei din municipiul Aiud, a avut loc un accident rutier. Bogdan R. în vârstă de 27 de ani, din Oradea, în timp ce se deplasa cu autoturismul marca Skoda Octavia pe direcția Teiuș-Aiud, ca urmare a neatenției în conducere a pierdut controlul vo­lanului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. Șoferul a fost transportat la Spi­talul municipal Aiud pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Având în ve­dere că autoturismul a fost avariat în proporție de 60-70 la sută atât Bogdan R., cât și pasagera Viorica R. de 25 de ani, care nu a suferit leziuni corporale, au scă­pat ca prin urechile acului. (L.I.)
"60 Plus" și lecția de tinerețe
     La sfârșitul săptămânii trecute, Câmpeniul a fost gazda Zilelor Bergenbier, manifestare la care au participat formațiile Hi Q, Activ, Bere Gratis etc. Nu mi-am închipuit niciodată că în "Capitala Țării Moților" se află atâta lume bună: bărbați straș­nici, femei frumoase, copii veseli... Spațiul pus la dispoziție de către Pri­mă­ria orașului s-a dovedit neîncăpător pentru cei ce au ținut să fie prezenți la a­ceas­tă manifestare. Dar cel mai mult m-au impresionat veteranii de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, componenții Ansamblului "60 plus". Aceștia au demonstrat că vigoarea, buna dispoziție, bucuria de a trăi și de a-i bu­cura pe alții nu au nimic comun cu numărul anilor. Vârstnicii au deschis spec­tacolul, îmbrăcați în costume naționale, au alternat muzica și dansurile populare cu momentele vesele (interpretate magistral de actorul Dan Purceleanu, de la Teatrul de păpuși "Prichindel", din Alba Iulia), într-un cuvânt au arătat că fac față pe orice scenă, oricât de pretențioasă ar fi ea. "Noi nu avem pretenția că suntem cine știe ce mari talente, a declarat în final coordonatorul grupului, Aurel Luca. Vrem doar să arătăm că și persoanele de vârsta a treia se pot implica în actul dăruirii artistice cu tot sufletul..." (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.