"Agentul dublu" Sofron Pleșa din Câmpeni: polițist și... ciubucar!
În urmă cu câteva zile a intrat în posesia noastră o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, încheiată de SC Asigurare Reasigurare ARDAF SA, printr-un oarecare domn Sofron Pleșa, din Câmpeni. Până aici nimic ieșit din comun, dar numele respectiv mi se părea cunoscut. Căutând în arhiva cotidianului nostru am aflat de unde cunoșteam numele: este vorba despre fostul șef al postului de poliție din Sohodol, care a fost mutat la Câmpeni în urma implicării sale într-o stare conflictuală cu primarul comunei, Victor Andreica. Pentru a avea certitudinea că este vorba despre una și aceeași persoană, ne-am adresat comisarului șef Tudor Grindean, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Alba, care a verificat identitatea semnatarului poliței cu pricina și ne-a confirmat că este vorba despre agentul șef adjunct Sofron Pleșa, din cadrul Poliției de proximitate Câmpeni. Este adevărat că, în calitate de polițist de proximitate, agentul șef adjunct Sofron Pleșa nu are atribuții pe linie operativă, nu se implică în constatarea unor infracțiuni și nici nu are vreo legătură directă cu Serviciul de poliție rutieră (acesta are atribuții doar în munca de prevenire), dar activitatea sa prestată ca agent de asigurări pentru SC ARDAF SA nu este compatibilă cu statutul de polițist. Potrivit art.45 , alin.1, lit.g, din Legea nr.360/2002, privind Statutul polițistului, oricărui polițist (indiferent de serviciul în cadrul căruia funcționează), îi este interezis "să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț". De asemenea, la alin.1, lit.i, din același articol al legii se prevede că polițistului îi este interzis "să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ".
În legătură cu acest subiect, comisarul șef Gheorghe Staicu, șeful Serviciului management organizațional și comunicare publică din cadrul IPJ Alba ne-a declarat că, în conformitate cu Codul Comercial, activitatea de asigurări este considerată activitate comercială, este remunerată ca atare, așadar e incompatibilă cu statutul de polițist. Și, în acest context, dânsul ne-a dezvăluit că a discutat personal cu agentul Pleșa, care a recunoscut că a desfășurat activitate ca agent de asigurări, pretextând că "...mai câștiga și el un ban în plus". Cu alte cuvinte, polițistul de proximitate Sofron Pleșa (ipotetic, desigur), își folosea uniforma de polițist pentru a exercita anumite presiuni asupra viitorului beneficiar (vrând-nevrând) al poliței de asigurare, dacă nu cumva mai promitea asiguratului și cine știe ce "pile" la colegul său de la "circulație". Pe de altă parte, șeful IPJ Alba și-a afirmat fără nici un echivoc poziția față de cazul de față: "Am declanșat deja o anchetă prealabilă (una pe linie administrativă, internă), urmând să luăm măsurile ce se impun, în funcție de cele constatate. Vreau să fie clar că nu vom tolera astfel de abateri și vom cerceta fiecare caz ce ni se va aduce la cunoștință. Nu vom tăia capete, dar sancțiunile vor fi exact pe măsura abaterilor constatate. Avem polițiști foarte bine pregătiți și ar fi păcat ca greșelile unora (poate determinate de neștiință, nu de rea intenție), să se răsfrângă asupra tuturor și asupra instituției, pe ansamblu..." De acord, dar așteptăm să fim informați cu privire la măsurile ce vor fi luate pentru sancționarea lui Sofron Pleșa. Tocmai pentru ca cetățenii să dobândească o mai mare încredere în polițiști și în Poliție, ca instituție!
Ioan HĂNȚULESCU
Descoperire arheologică de maximă importanță la Alba Iulia
Cel mai modern sistem de încălzire centrală este vechi de pe vremea romanilor!

Una dintre cele mai importante descoperiri ale acestui sezon de săpături arheologice în municipiul Alba Iulia a fost făcută zilele trecute într-o locație, am putea spune, "din buricul târgului". Este vorba despre punerea în evidență a unei clădiri urbane romane și a unui sistem de încălzire roman (hipocaust). Pe strada Decebal la numărul 25 firma Team Bau SRL Alba Iulia dorește realizarea unui complex de locuințe și, respectând legea, a cerut Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba avizul de descărcare de sarcină istorică. Pentru obținerea lui firma a angajat lucrările de specialitate cu o echipă de arheologi condusă de arheolog. dr. Marius Ciută. Cu acest prilej a fost pusă în evidență clădirea la care am făcut referire, dar cel mai important lucru este descoperirea sistemului de încălzire, astfel de descoperiri fiind foarte rare. Trebuie spus că acest sistem, vechi de mii de ani, este acum foarte modern. El constă în încălzirea încăperilor prin pardoseală și pereți, cu aer cald. Deci un fel de încălzire centrală acum în mare vogă, dar al cărui principiu romanii îl cunoșteau și îl foloseau cu succes. În fotografie se pot vedea pilele de susținere a pardoselii. Printre aceste pile circula aerul cald. Pilele sunt construite din cărămizi lipite cu mortar, iar pardoseala era și ea din plăci ceramice groase de 4-5 cm. De asemenea a fost pus în evidență zidul exterior al clădirii, costruit din piatră legată cu mortar. Trebuie spus că săpăturile continuă, arheologii sperând să găsească chiar zona în care se producea aerul cald, ceea ce va permite și o mai precisă datare a clădirii despre care se apreciază acum că este ori o locuință, ori o clădire urbană civilă datând de la sfârșitul secolului II - începutul secolului III e.n. Un alt aspect important este descoperirea în sine, care se datorează doar încăpățânării arh. Marius Ciută. Să explicăm: locuința a fost descoperită sub un strat de nisip aluvionar de peste un metru grosime, care i-a indus de destule ori în eroare pe alți cercetători, care întâlnindu-l s-au oprit crezând că sub acest "steril" nu se mai află nimic, deși la doar câteva sute de metri distanță de află pe de o parte castrul roman și pe de altă parte situl Palatului guvernatoruui provinciei Dacia. Ei bine, se află destul de multe. Săpătura de acum a pus în evidență doar un colț al clădirii, care continuă pe alte proprietăți din zonă. Fiind o săpătură de salvare, cercetarea se va opri la limita acestor proprietăți, dar "se confirmă rezultatele mai vechilor cercetări ale lui Adalbert Cserni (primul director al muzeului de istorie din Alba Iulia și primul care a făcut cercetări în perimetrul actualelor străzi Decebal și Octavian Goga) conform cărora imediat sub Castrul Legiunii a XIII-a Gemina s-au aflat clădiri cu destinație administrativă civilă sau edilitară, care indică complexitatea capitalei provinciei imperiale romane Dacia - Apulum", spune Marius Ciută.
Pentru că descoperirea este foarte importantă, directorul DCCPCN Alba, Gabriel Rustoiu a declarat că va pune beneficiarului condiția modificării proiectului de construcție în vederea conservării "in situ" a descoperirii. Din informațiile pe care le avem, se pare că SC Team Bau SRL este de acord. Astfel vom avea o nouă premieră la Alba Iulia.
Anca DINICĂ
Ion Dumitrel, mulțumit și nu prea de stadiul lucrărilor contractate de CJ Alba
Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a făcut ieri o vizită în câteva zone din județ unde au loc lucrări contractate de CJ Alba, pentru a vedea stadiul de execuție și felul în care se muncește. Dacă la refacerea infrastructurii drumului județean de la Ighiel distrus de ape în iunie lucrurile merg "ca unse", acestea găsindu-se în grafic, la podul de la Galtiu se lucra cu doar doi oameni, în condițiile în care începând cu 1 septembrie CJ Alba percepe penalizări pentru nefinalizarea la timp a acestuia. Partea bună este aceea că atunci când va fi gata, podul care scurtează mult drumul între Alba și Blaj, nu va mai putea fi luat chiar așa ușor de ape având în vedere trăinicia lui. Și "drumul vinului" dintre Blaj și Jidvei a fost refăcut în mare măsură, vremea bună permițând finalizarea lui în următoarea perioadă.
(I.P.)
Apă potabilă la Mănărade
Până la sfârșitul acestei luni lucrările de introducere a apei potabile în Mănărade vor ajunge până la intrarea în sat urmând ca la sfârșitul lui octombrie primele gospodării să beneficieze de această utilitate, dă asigurări viceprimarul Blajului, Gheorghe Rotar (PD). Din cei 7,5 km de conductă au fost montați până acum 2,8 km, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la aproximativ 7 miliarde lei din care 3 miliarde din partea Consiliului Județean Alba. Până la sfârșitul acestei luni vor fi montați alți 3,5 km de conductă urmând ca din primăvara anului viitor să fie reluate lucrările, astfel încât să fie racordate la rețea toate cele 400 de locuințe din Mănărade. Lucrările sunt executate în regie proprie de primărie, cu utilaje aparținând S.C. Apa C.T.T. Alba.
(I.P.)
Audiențe senatoriale
Senatorul PSD de Alba, George Cristian Maior, va acorda vineri 9 septembrie audiențe la Alba Iulia. Acestea se vor ține între orele 10.00 și 12.00 la sediul Biroului Senatorial din municipiu, situat în incinta sediului PSD Alba. Ulterior, senatorul Maior se va deplasa la Cugir unde, va face o serie de donații constând în calculatoare școlilor din localitate.
(R.J.)
Comisarul Ioan Popa - adjunctul șefului IPJ Alba
Ieri a sosit la Inspectoratul Județean de Poliție Alba numirea comisarului Ioan Popa în funcția de adjunct al șefului IPJ Alba. Ioan Popa va ocupa astfel locul rămas liber în urma demisiei comisarului Mircea Crișan. Numirea este valabilă cu data de 1 septembrie. Ultima funcție deținută de Ioan Popa este cea de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.
(A.D.)
Deprecierea euro în atenția sindicatelor din Alba
Astăzi de la ora 11.00, la sediul CNSLR Frăția din Alba Iulia va avea loc o importantă întâlnire a reprezentanților sindicatelor din domeniile de activitate, grav afectate de către deprecierea monedei unice europene, euro. Liderul Marius Sepi ne-a declarat că această problemă este una deosebit de serioasă, care va aduce grave prejudicii economiei județului și este nevoie de intervenția grabnică a autorităților. Cu acest prilej se va întocmi un material ce va fi remis ulterior Executivului.
(R.J.)