.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Astăzi, de "Nașterea Maicii Domnului",
Deținuții se roagă în biserica ridicată de ei
     Biserica Ortodoxă "Sf. Petru și Pavel" din incinta Penitenciarului cu regim de maximă siguranță din Aiud a fost construită de deținuți în anul 1995, anul viitor îm­plinindu-se un deceniu de la sfințirea lăcașului de cult. Părintele Ilie Morar (pre­otul "Ilie de la pușcărie", sau părintele "Morar de la penitenciar" - cum îi place să se recomande) ne-a declarat că lucrările au durat aproximativ un an și ju­mă­tate de la turnarea fundației până la oficierea slujbei de sfințire. La Penitenciarul Aiud își ispășesc pedepsele infractori periculoși, cum sunt tâlharii sau criminalii, unii dintre ei fiind întemnițați de peste 10 ani, astfel că au participat la construirea bisericii. Numai pictura a fost realizată de o persoană calificată din Sighișoara, ajutată însă de 3 pușcăriași transferați special în acest scop la Aiud de la alte închisori din țară. Slujba religioasă este oficiată de 3 ori pe săptămână, în posturi și la marile sărbători creștine de peste an, cum este cea de astăzi - "Nașterea Maicii Domnului", participând chiar și deținuții periculoși, cărora li se scot cătu­șe­le pe perioada oficierii slujbei, fiind însă supravegheați de gardieni. (R.G.)
Comuna Horea a intrat deja în Europa
     Fundația PAEM Alba - Centrul de Informare Europa Alba în parteneriat cu Pri­măria Comunei Horea a amenajat la sediul autorității locale din comuna apu­sea­nă un punct de informare pentru locuitorii din zonă. Astfel, cetățenii din Horea și localitățile învecinate pot afla mai multe despre procesul de integrare euro­pea­nă a României, consultând materiale documentare cu impact asupra dezvoltării vii­toa­re a zonei: Cum se lucrează cu PHARE, ISPA și SAPARD, Uniunea Euro­peană, Asistența Externă a Uniunii Europene, 10+2 întrebări despre agricultură și dez­voltare rurală etc. Astfel de centre de informare ființează deja, în parteneriat cu PAEM Alba, în comunele Cut, Ciuruleasa, Mihalț, Stremț, Întregalde, Săliștea și Săsciori. Acțiunea din comuna Horea s-a materializat în cadrul Proiectului "Cam­panii Integrate de Promovare a Informației Europene în Viața Comunitară Lo­cală Ca­ravana ALBAstră", finanțat de UE prin Programul PHARE-Fondul Europa.(Ș.R.)
Județul Alba stă bine la străini
     Subcomisarul Alexandru Toma Negoiță, șeful Biroului județean pentru străini Alba, a precizat că numărul străinilor ce au călcat pe pământul județului Alba a crescut de la 439 în anul 2004 la 512 în anul 2005. Creșterea se datorează în principal investitorilor străini și diferitelor contracte încheiate cu firme străine, așa cum este contractul Primăriei municipiului Alba Iulia cu o firmă din Turcia pe ba­za căruia în județ vor ajunge aproximativ 60 de turci. Cei mai mulți străini aflați în județ sunt italienii și turcii, dar nu lipsesc nici cei din Noua Zeelandă, Canada, Israel, Irak, Iran, Siria, Coreea, China, Albania, Algeria. Din totalul acestora, 162 des­fășoară activități comerciale, 34 sunt elevi, 18 studenți, 27 au venit pentru în­tregirea familiei, iar 59 sunt căsătoriți aici. Cetățenii străini care vin în România trebuie să-și anunțe prezența în țară în termen de trei zile la organele pe raza de competență unde se află. Excepția de la această regulă o fac cei din UE și spațiul economic european. În cazul în care acest lucru nu este respectat, străinii sunt amendați contravențional cu sume de la 1 milion la 5 milioane de lei. În pri­mul semestru lucrătorii Biroului județean pentru străini Alba au sancționat 32 de cetățeni, au dat 5 dispoziții pentru părăsirea teri­toriului, 3 avize de părăsire a teritoriului și o interdicție de 10 ani unui cetățean turc care a intrat în țară cu pa­șaport fals. Pe țară, din punct de vedere al numărului de străini, județul Alba este la nivel mediu. (L.I.)
Cetățenii din Berghin vor fi mai informați
     Venind în sprijinul cetățenilor care au nevoie de informații prompte și la obiect, în incinta Căminului Cultural din Berghin funcționează, din august a.c. timp de 13 luni un Birou de Consiliere pentru Cetățeni. Acesta este un proiect finanțat de UE prin Programul Phare 2003 - Consolidarea Societății Civile în România și este im­plementat de Asociația "A.S. 2001 Alba Iulia" în parteneriat cu Primăria comunei Berghin. Locuitorii Berghinului vor primi astfel informații și consiliere în domeniile sănătate, asistență socială, asigurări sociale, relații de muncă, protecția consu­matorului, drepturi și obligații cetățenești, regimul proprietății, taxe, educație, pro­ceduri notariale, protecția copilului, servicii publice și informații referitoare la inte­grarea în UE, ne-a informat coordonatorul de proiect Angela Sereș. (Ș.R.)
Consfătuire pentru noul an școlar
     În zilele de 8 și 9 septembrie, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu, va participa la Poiana Brașov la consfătuirile șefilor inspectoratelor școlare din țară. La reuniune și-a anunțat prezența Paloma Petrescu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, nefiind însă exclusă și participarea mi­nistrului Mircea Miclea. Vor fi abordate probleme legate de pregătirea noului an șco­lar, vor fi prezentate noile acte normative din învățământ și modul în care va fi aplicat noul Regulament școlar, inclusiv semnarea contractelor de parteneriat școa­lă-familie.(R.G.)
Despre Timotei Cipariu - o scurtă erată
     Ziarul "Unirea" are în pagina a doua și un util calendar al evenimentelor. De cele mai multe ori informațiile sunt exacte și reîmprospătează memoria cititorilor, aducându-le aminte de aniversarea unor personalități istorice și culturale, eveni­men­te istorice etc.
    În numărul de sâmbătă ("Unirea, An XII, nr.4603) s-a strecurat însă o eroare: anume că Timotei Cipariu s-a născut la 3 septembrie 1805. Cunoscutul cărturar Timotei Cipariu s-a născut la 21 februarie 1805. Și în acest an, mai la începutul lui, a și fost aniversat printr-o sesiune solemnă la Academia Română, al cărui membru și fondator a fost, prin simpozioane organizate la Pănade, satul natal, la Blaj, la Brașov. Chiar ziarul "Unirea" s-a făcut ecoul acestor omagieri aniversare, consemnându-le cu aprecieri elogioase, iar în paginile culturale a publicat evocări ale marelui cărturar blăjean. Cu speranța că veți menționa această succintă erată, rămân un statornic cititor al "Unirii" bălgrădene. (Ion BUZAȘI)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.