Localitățile Gârda de Sus, Unirea și Horea sunt... "sate europene"!
În prezentarea Concursului "Satul românesc, sat european", Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România declara: "Acest concurs și-a propus să demitizeze Uniunea Europeană. Am vrut să demonstrăm că ceea ce face ca un sat să fie european nu sunt canalizarea sau termopanele, ci oamenii lui. Aveți o zicală care spune «Omul sfințește locul». Așa este! Oamenii care «europenizează» România sunt cei care aplică în mod firesc, în rezolvarea problemelor, valori europene precum solidaritatea, cooperarea, spiritul civic, respectul pentru tradiție, protecția mediului înconjurător. Dacă se înțelege acest lucru, aderarea poate deveni cu adevărat un proiect al întregii societăți românești, și nu doar al elitelor."
Și iată că, la încheierea concursului, putem constata cu satisfacție că în județul nostru există numeroși oameni care cunosc și aplică valorile europene în activitatea lor de zi cu zi și în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile din care fac parte. Rezultatul final al concursului demonstrează cu prisosință acest lucru. Dintre cele 228 de localități, din 39 de județe care au înscris în concurs acțiuni comunitare, Delegația Comisiei Europene în România a selectat 20 de acțiuni. Iar dintre aceste 20 de acțiuni câștigătoare, 3 sunt din județul Alba (cele mai multe, comparativ cu celelalte 39 de județe participante). Acțiunile comunitare din județul nostru, care s-au bucurat de aprecierea Delegației Comisiei Europene sunt:
*GÂRDA DE SUS - Lucrări de infrastructură, programe de promovare a turismului și acțiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Ghețarul Scărișoara, reabilitarea unor drumuri comunale și amenajarea unei gospodării tipic moțești (inițiatori- Marin Vârciu, primarul comunei, Livia Danciu, Aurel Dobra, Viorica Pașca, Ioan Ștefănuț );
*UNIREA - Construirea unui loc de joacă pentru copii (inițiatori- Vasilica Roată, Teodora Feneșan, Ildiko Takacs);
*HOREA - Promovarea agroturismului prin lucrări de infrastructură (inițiatori- Corneliu Olar, primarul comunei, Pavel Neag, Valeria Todea). Prin urmare, localitățile Gârda de Sus, Unirea și Horea au dobândit titlul de "sate europene".
Ioan HĂNȚULESCU
Trimis la cerșit de propria mamă
Lucrătorii Poliției municipiului Alba Iulia au organizat în cursul zilei de 6 septembrie o acțiune în piețe. Scopul urmărit a fost combaterea furturilor din buzunare și poșete, prevenirea faptelor de prostituție și cerșetorie, precum și depistarea neguțătorilor ce practică acte de comerț ilicit. Cu această ocazie au fost aplicate un număr de 37 de sancțiuni contravenționale în valoare de 2.305 lei RON. Cele mai multe amenzi, respectiv 25, au fost date conducătorilor auto care au încălcat regulile de circulație. De asemenea au scos bani din buzunar și scandalagiii (7), sancționați conform Legii 61/1991 privind tulburarea liniștii și ordinii publice, dar și comercianții iliciți (4). Au fost legitimate 53 de persoane, iar alte 17 au fost avertizate pentru diverse nereguli constatate de către organele de poliție. În cadrul acțiunii au fost identificați și Cornel B. (28 de ani) și Simona Z. (35 de ani), din Teiuș. Femeia, ajutată sau îndrumată de bărbat, și-a trimis copilul în vârstă de 12 ani la cerșit. Băiatul apela la mila albaiulienilor ce se perindau pe Bulevardul Transilvaniei din municipiu. În apropierea unei piețe a fost depistat și Daniel B de 33 de ani, din Alba Iulia, care oferea la colț de stradă produse de încălțăminte fără a deține actele necesare. Bunurile în valoare de 30 de lei RON găsite asupra sa au fost confiscate.
(L.I.)
Astenii de toamnă
Dintotdeauna toamna a indus în noi un sentiment de poezie, de melancolie, ne-a trimis pe ogoare și prin livezi să culegem roadele acestui anotimp bogat și să le conservăm pentru iarnă. Sezonul autumnal cu butoaiele sale pline de poame și nectaruri lichide a fost prin cromatica sa extrem de diversă, prin bemolii ce și-i cântă prin păduri și margini de ape, prin vii și livezi un aliat al poeților, muzicienilor și pictorilor, al celor însingurați gata să plonjeze prin bolgiile lor sufletești. O, desuetă melancolie... Ce bucurii, ce motive de fericire are omul nostru mioritic când casa i-a fost distrusă de viitura apelor, când doarme pe unde apucă și când privește cu deznădejde răcorosul vânt al toamnei și ca mâine al crivățului și nimeni nu sare în ajutorul lui decât pentru a ține o predică despre populism și retorică chioară. Și chiar dacă după ultimul val de inundații apele se retrag, lasă în urmă mortăciuni și un nămol pestilențial în casele oamenilor, acele rămase firește în picioare. Un miros de hoit și de mlaștină le reamintește obsedant nefericiților loviți de ape, de tragedia prin care au trecut. Se fac teledonuri cu apeluri dramatice, pentru a sări în ajutorul celor care nu mai au decât hainele de pe ei.
S-a discutat o vară întreagă despre remaniere, s-a auzit scârțâitul de car mortuar al Alianței, al anticipatelor, fercheșul Tăriceanu s-a jucat cu uite demisia, nu e demisia, posturile noastre de televiziune au dus-o dintr-un circ în altul, nu s-a încheiat bine un eveniment că s-a ivit altul. Ce ne așteaptă în acest debut de toamnă? E imposibil de descris valul nemulțumirilor amărășteanului care, bietul de el, trage targa pe uscat și când se duce la piață constată că leii grei i-au găurit buzunarele și i-a pierdut pe drum. Și totuși miorițele noastre carpatine deghizate în gospodine nu uită să-și pună murături pentru iarnă, să-și facă provizii pentru același devastator anotimp care a fost de-o vreme încoace tot timpul dramatic pentru român.
Toamna ne va prinde cu un guvern cosmetizat pentru că o câtime din miniștri neprofesioniști și lipsiți de fermitate fără prea mult fosfor pe creier, că de, alții nu erau, asta pentru a-și mai spăla din imagine, a-și mai șterge din păcate, au fost schimbați. De pe agenda Executivului sau mai bine zis a Cotroceniului urmează schimbarea sau hai să zicem ajustarea legii administrației, în sensul că președinții consiliilor județene să poată fi schimbați cu majoritatea plus unu pentru a vedea numai portocaliu în fața ochilor. Cei care au spus DA în campanie și-n actul de guvernare vor să-i debarce de la conducerea celor două camere pe reprezentanții PSD prin schimbarea regulamentului, motivând că există o altă configurație parlamentară. Băsescu știe, pe pielea lui că în politică nu se câștigă cu jumătăți de măsură. Dacă Tăriceanu pierde ca politician se întoarce liniștit la afacerile și motocicletele lui. Lui Băsescu ce i-ar mai rămâne de făcut? Să devină regele înghețatei din România după o ședere de numai cinci ani la Cotroceni? Să se întoarcă în PD cu coada între picioare? Băsescu nu a uitat cum i-a luat locul lui Roman la conducerea PD-ului și nici ce a pățit Iliescu la revenirea lui în PSD. De intuit că Băsescu nu va ceda atât de ușor, el are gustul puterii, a rămas cu el de pe vremea când era căpitan de vapor. El știe că un căpitan de navă slab nu-și mai stăpânește echipajul. Tăriceanu crede că premieratul său îi asigură forță și-o independență care îl pot ajuta să-și facă propriul său joc politic. Tehnic e adevărat, dar practic, Băsescu îi dovedește că îl poate transforma într-un sac de box ori de câte ori are chef.
Prin urmare, pentru toamna ce abia a dat peste noi cu incomensurabilele ei cortegii de suferințe, va trebui să ne facem temele și pentru aderarea la UE, mai cu seamă că avem la integrare un ministru nou. Fără a mai pune la socoteală că vor crește vertiginos facturile la încălzire, gaz, curent electric, că problema sănătății va deveni în curând o chestiune de euthanasie. Cri-cri-cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii!
Gheorghe JURCĂ
Găsită moartă de o vecină
Marți, 6 septembrie, o femeie în vârstă de 80 de ani a fost găsită decedată în locuință de către o vecină. Ioana Șilean locuia singură în municipiul Blaj și în momentul găsirii aceasta era întinsă pe pat. Decesul a survenit ca urmare a unui stop cardio-respirator, de altfel femeia figura în evidențele medicale cu probleme cardiace. Cadavrul nu prezenta urme de violență și nu există suspiciuni în privința morții.
(L.I.)
Românii nu uită biserica
Duminică, 4 septembrie 2005, la biserica ortodoxă din Pătrângeni (Zlatna) s-a oficiat o slujbă de sfințire a noii cupole (ale cărei lucrări de recondiționare și refacere a picturii s-au încheiat recent), precum și o slujbă de sfințire a unei troițe ce comemorează eroii localnici căzuți în cele două războaie mondiale. Interesant este faptul că atât lucrările la cupolă cât și realizarea troiței (și chiar și unele lucrări necesare la casa parohială), au fost susținute financiar exclusiv de credincioșii din parohie, unde păstorește părintele Fănel Scarlat, cărora li s-a alăturat consilierul județean (originar din Presaca Ampoiului), Traian Ursaleș. Iată numele celor ce au contribuit, printre care se află și români plecați de mai multă vreme în străinătate care nu au uitat biserica strămoșească, biserica în care au primit botezul la naștere: Alexandru Jittu (SUA), Ioan Olea (Spania), Claudiu Corogea (Alba Iulia), Răzvan Mădean (Pătrângeni) etc.
(I.H.)