.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Sfârșit de săptămână aglomerat pentru polițiștii din Alba
Nouă răniți în șase accidente rutiere
     Week-end activ pentru polițiștii județului, dar "negru" pentru persoanele im­plicate în cele 6 accidente rutiere produse în zilele de vineri și sâmbătă pe raza județului Alba. Neatenția în conducere, depășiri făcute în grabă, neadaptarea vite­zei sunt câteva din cauzele ce au dus la rănirea a 9 persoane. Din fericire nici o persoană nu și-a pierdut viața.
    accident*În data de 9 septembrie, la ora 11.40, pe raza satului Balomiru de Câmp a avut loc un accident rutier între un autoturism marca Ford Scorpio și o Dacie 1310. În timp ce se deplasa pe DN7, pe direcția Sebeș-Orăștie, conducătorul Daciei, Vasile Varan de 57 de ani, din Cluj Napoca a intrat în de­pășirea unui camion. Ajuns pe contrasens a­cesta a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu Fordul Scorpio condus de că­tre un cetățean german. În urma impactului a rezultat rănirea a două persoane, respectiv a lui Vasile și Ana Varan. Ambii au fost transportați la Spitalul județean Alba pentru acordarea de îngrijiri medicale. Bărbatul a suferit o fractură deschisă femur stâng, plagă contuză frontală, traumatism toraco-abdominal și traumatism genunchi stâng, iar Varan Ana (53 de ani) o luxație coxo-femur stâng. Ambii au rămas in­ter­nați la secția Ortopedie.
    * În 10 septembrie, Alfred Gabriel Imling (26 de ani), din Aninoasa, județul Hu­nedoara, șofer de meserie, în timp ce conducea autoturismul mixt Dacia, pe di­recția Alba Iulia-Teiuș, din cauza neatenției a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu autoutilitara cu remorcă MAN, proprietatea unei societăți de trans­port din Curtici, condusă de Dănuț Socorodan (32 de ani), din Curtici. În urma co­liziunii Alfred Gabriel Imling s-a ales cu o fractură la gamba stângă.
    *Un al treilea accident a avut loc în noaptea de 9/10 septembrie, în jurul orei 5.00, pe raza satului Izvorul Ampoiului, în urmă căruia au fost rănite ușor două persoane. Sorin Oneț (39 de ani), din Alba Iulia, conducătorul Daciei Solenza, pro­prietatea I.T.M. Alba nu a adaptat viteza într-o curbă, motiv pentru care ma­șina a derapat și s-a izbit de un stâlp. Conducătorul a fost diagnosticat de către medici cu traumatism col femural drept, traumatism coxo-femural stâng. În urma impactului a rezultat și rănirea pasagerului Dorel Fiț (52 de ani), acesta suferind un traumatism abdominal poli-contuzional, plagă excoriată braț drept și plagă supraclaviculară dreaptă.
    *Pentru un băiețel de 9 ani din Teiuș, școala nu va începe în cel mai plăcut mod, acesta alegându-se cu fractură treime claviculă stângă după ce a fost vic­tima unui accident rutier. Mihai T. în timp ce se deplasa cu bicicleta pe strada Progresului din Teiuș, la intersecția cu strada Clujului nu s-a asigurat cores­pun­zător și nu a ținut cont de regulile privind prioritatea. Pe direcția Teiuș-Aiud circula Dacia condusă regulamentar de către levente Karoly Vass (25 de ani), din Ora­dea, care pentru a evita impactul frontal cu biciclistul a virat și a trecut pe banda de circulație opusă. Cu toate acestea minorul a intrat în partea laterală dreapta a autoturismului și a căzut pe șosea. A fost transportat la Spitalul județean Alba unde a primit ajutorul medical necesar.
    * O fetiță de doar doi ani a fost internată la secția ATI a Spitalului județean Alba cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, plagă contuză buză inferioară și traumatism toraco-abdominal. În seara de 10 septembrie Nicole M. se afla împreună cu mama sa pe strada regina Maria din municipiul Alba Iulia. O singură clipă de nesupraveghere a fost suficientă pentru ca aceasta să pătrundă pe carosabil și să fie accidentată de către autotrismul Dacia condus de Sergiu Hăbian (29 de ani), din Cugir. Minora a fost dusă la spital unde a rămas internată pentru investigații.
    *Ultimul accident, cel cu numărul șase, s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 1.50 pe drumul sătesc Gâmbaș-Aiud. Vasile Vlăsan (51 de ani), din Aiud, taximetrist la o firmă din Aiud, în timp ce se deplasa pe drumul respectiv la volanul unei Dacii Solenza, într-o curbă la dreapta și pe un drum cu denivelări nu a redus viteza. Șoferul pierde controlul volanului, iar mașina se răs­toarnă în afara părții carosabile, în partea stângă a drumului. În urma accidentului a rezultat rănirea a doi pasageri, ambii suferind fracturi de claviculă. Autoturismul a fost avariat în proporție de 50-60 la sută.
    Tuturor conducătorilor auto implicați în accidentele enumerate le-au fost re­coltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-au produs accidentele și a persoanelor ce se fac vinovate. (L.I.)
Profesori albaiulieni în Grecia
     Recent, pe Insula Syros din Grecia a avut loc Conferința de încheiere a pro­iectului Minerva "Dialoguri educaționale interculturale: ce ne unește, ce ne se­pară?", finanțat din fonduri europene prin intermediul Agenției Socrates. Parterneri au fost instituții de învățământ din Grecia, Anglia, Franța, Canada și România, de­rularea proiectului în țara noastră, începută în anul 2001, fiind coordonată de Uni­versitatea "Transilvania" din Brașov, reprezentată de prof. Doru Talabă. Din județul Alba s-au implicat în proiect Colegiul Economic "D.P. Marțian" și Școala gene­rală "Vasile Goldiș", din Alba Iulia. Din partea Colegiului Economic au participat profesorii Simona Himcinschi, Simona Cacovean și Teofil Florea, fost director al instituției în momentul începerii derulării proiectului, iar de la școala generală albaiuliană au asistat Marta Szabo și Aurelia Florea, directorul unității. Proiectul a vizat aplicarea jocurilor didactice pe calculator pentru educația elevilor și in­te­grarea acestei metode în programa școlară.
Robert GHERGU

Copiii din Abrud vor avea un spațiu de joacă de peste 42.000 USD
     Asociația ECOABRUD în parteneriat cu Asociația "Sprijiniți Copii" Alba Iulia și Primăria orașului Abrud derulează în prezent proiectul "Zâmbet de copil", proiect având ca scop amenajarea unui spațiu public de joacă în orașul Abrud. proiectul este finanțat în cadrul Programului Schema de dezvoltare Socială a Comunităților Miniere din România, program gestionat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere și implementat de către Fondul Român de Dezvoltare Socială 4. Bugetul proiectului este de 42.045 USD, din care 37.100 USD- grant FRDS și 4.945 USD contribuție locală. Proiectul se derulează între 27.06.2005 și 27.06.2006. Până în prezent a fost selectată firma care realizează și verifică pro­iectul tehnic, a început selecția pentru furnizorul de mobilier - spațiu de joacă și selecția pentru materialele consumabile. Urmează identificarea unui număr de 30 de voluntari care vor participa la cursul de instruire în domeniul animației socio-educative, curs susținut de specialiștii Asociației Sprijiniți Copii la sediul Aso­cia­ției ECOABRUD. (Ș.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.