.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Lupte fratricide
     Râsul lui Băsescu, uneori cu rost, alteori fără rost, își va fi găsit o îndreptățire deplină marți, 20 septembrie, când noul sediu al Senatului din Casa Poporului a fost inundat la propriu, obligându-i pe aleși să-și scoată umbrelele în chiar sala de ședințe a cărei cupolă aurită s-a fisurat. Unii ar putea spune că a fost un semn venit din cer pentru a grăbi desființarea unei Camere a Parlamentului în condițiile în care, de câteva zile, subiectul acesta a ocupat un loc de prim-plan în dezbaterile publice, imediat după lansarea lui în America de către președintele Traian Băsescu.
    În timpul ăsta, potrivit declarației făcute de mezina lui Băsescu, Elena, "toată familia stă și se uită la televizor ca să vadă cum sunt interpretate declarațiile lui tata". Pe lângă familia prezidențială, la televizor se mai uită câteva milioane bune de români care află, cu această ocazie, că problema cea mai însemnată a mo­mentului este reformarea unui Par­lament extrem de costisitor, (numai sediul nou al Senatului costând 800 de miliarde de lei sub domnia lui Nicolae Văcă­roiu), și format în mare parte din aleși slab pregătiți profesional, lipsiți de scrupule și de simțul răspunderii, chiulangii și devotați în totalitate propriilor interese cum ar fi îmbogățirea masivă și rapidă prin mijloace dubioase. Lansând ideea Parla­men­tului unicameral, Traian Băsescu a mers la sigur, căci electoratul pauper al Ro­mâniei s-a săturat până peste cap de luxul ostentativ al unor politicieni atât de îmbuibați încât nu mai înțeleg nimic din suferințele unei populații care se con­fruntă dureros cu creșterea permanentă a prețurilor la produsele vitale, cu în­fiin­țarea de noi impozite și taxe, cu subfinanțarea sistemului sanitar, cu degrin­golada din învățământ. Colac peste pupăză, oamenii au văzut că, de o bună bu­cată de vreme, cramponarea de scaune și privilegii a președinților celor două Camere, Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu, și indolența parlamentarilor Puterii au blocat, practic, procesul legislativ.
    În acest context, susținerea de către premierul Tăriceanu și de către liberali în general a menținerii actualului sistem bicameral "sună ca dracu", vorba lui Petre Roman, indiferent de soliditatea argumentelor care au fost și ar mai putea fi in­vocate. Mircea Geoană, liderul PSD, a dat dovadă de abilitate politică susținând propunerea lui Traian Băsescu, ba chiar revendicând pentru PSD paternitatea i­de­ii. Premierul Tăriceanu și prietenii lui liberali par a nu înțelege că deso­li­da­rizarea de Băsescu, mai ales în probleme cu impact major asupra populației, este la fel de perdantă ca și marginalizarea Monei Muscă. Îmi închipui că nu-i prea ușor să încasezi mereu critici din partea președintelui, dar când în ma­joritatea cazurilor el cam are sau în orice caz pare să aibă dreptate, ripostele nu au alt efect decât diminuarea dramatică a încrederii populației în Guvern și în clasa politică în general. Sigur că am putea discuta despre stilul lui Băsescu, sau mai degrabă despre lipsa lui de stil manifestată în diverse situații și în raporturile cu primul ministru sau cu PNL, dar în nici un caz nu poate fi ignorat faptul că în acest moment el este pentru români politicianul cel mai credibil, în pofida demagogiei și populismului la care apelează uneori pentru a-și atinge scopurile. PD știe bine, poate chiar prea bine, că brandul Băsescu încă este u­nul de mare succes și îl folosește din plin. Efectul se vede clar în sondaje, unde PD-ul a devansat serios PNL-ul. Marea problemă este faptul, pe care l-am de­plâns și altădată, că aceste două partide, în loc să se lupte cu PSD-ul și PRM-ul, se mănâncă între ele și se scuipă cu o energie demnă de o cauză mai bună. PNL și PD Alba nu fac excepție, iar într-un articol viitor mă voi ocupa de acest subiect.
Maria Lucia MUNTEANU