Pentru agenda parlamentarilor de Alba
Exportatorii din județ cer sprijinul aleșilor în elaborarea unei strategii fiscale stabile și protectoare
Oamenii de afaceri din județ de la marile firme exportatoare, cu peste 70 la sută din producție destinată piețelor externe, au înregistrat în cele 8 luni ale anului 2005 pierderi de peste 320 de miliarde de lei datorate în exclusivitate așa-zisei întăriri a monedei naționale față de principalele valute, euro și dolar. Multe firme au trecut deja la disponibilizări și închiderea unor capacități de producție, lucru extrem de grav în condițiile în care ele erau cam singurele unități de producție unde creșterea economică se realiza prin forțele proprii și în care de bine de rău, oamenii și capitalul sunt autohtone și nu străine. Toate necazurile exportatorilor se trag de la lipsa unei strategii fiscale clare și stabile care să încurajeze exportul și pe capitaliștii români. În esență este vorba de stabilirea unui curs valutar special, de referință, a leului în raport cu euro și dolar, în funcție de care exportatorii să-și poată derula afacerile, așa cum există în alte țări unde statul a intervenit ferm pentru a-și susține exporturile (Cehia și Polonia mai nou). Este anormal ca în timp ce importurile au ajuns la peste 30 miliarde de euro, exporturile pe acest an să fie doar de circa 20 de miliarde de euro, astfel ca deficitul comercial să ajungă la 10 miliarde de euro, adică 12-13 la sută din PIB, situație fără precedent și extrem de îngrijorătoare. La fel de grav este și faptul că în această perioadă vor începe contractările la export pentru anul viitor, dar nici un întreprinzător nu știe pe ce curs de schimb valutar să se bazeze, având în vedere fluctuațiile cursului și așa-zisa apreciere a monedei naționale. Este incredibil ce se întâmplă în economia noastră de piață, unde capitalul autohton nu este de fel protejat de statul român, și asta pentru că Banca Națională a României a întors spatele guvernului și firmelor românești, singura preocupare a domnului Mugur Isărescu fiind aceea de a anunța evoluția cursului valutar. Degeaba stau în tezaurul Băncii Naționale a României 17,5 miliarde de euro, o rezervă record, din moment ce ea a devenit un fel de talant, de mormânt, pe care se jertfește și moare economia românească, cele mai performante companii ale țării românești.
Având în vedere toate acestea, exportatorii din județ și Colegiul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba fac un apel către toți parlamentarii de Alba să intervină în Parlament, la Guvern și BNR, pentru elaborarea unei strategii fiscale care să încurajeze și să promoveze exporturile românești, produsele Made in Romania, prin stabilirea unui curs valutar special pentru exportatori, astfel încât să nu mai fie la cheremul speculațiilor valutare. Concret, pentru anul 2006 se dorește un curs de schimb de 38.500 lei pentru un euro și 33.000 lei pentru un dolar, pe care să-l susțină și să-l garanteze prin lege Guvernul și BNR, după modelul altor țări din Europa, preocupate de soarta economiei naționale!
(C.G.)
La Alba Iulia, sâmbătă și duminică
Târgul Național Apulum Agraria
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba *Primăria municipiului Alba Iulia *Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba și Centrul Județean de Consultanță Alba vă invită la Târgul Național pentru Agricultură și Industrie Alimentară APULUM AGRARIA 2005, 24 - 25 septembrie.
Deschiderea oficială a târgului va avea loc sâmbătă, 24 septembrie 2005, ora 10.00, în Șanțurile Cetății din Municipiul Alba Iulia.
Vor fi prezente 70 de firme din domeniul agriculturii și industriei alimentare care vor expune cele mai noi și reprezentative produse din domeniu. Pentru ca totul să fie perfect, puteți vizita nelipsita expoziție cu animale și păsări de rasă și, bineînțeles, vă puteți răsfăța cu mici și bere la discreție. Nu va lipsi tradiționala tombolă cu produse agricole.
Așteptăm cu plăcere participarea dvs. la APULUM AGRARIA 2005.
Licitație internațională pentru Arieșeni
Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că specialiștii din instituția pe care o conduce au început să lucreze la întocmirea caietului de sarcini în vederea organizării licitației pentru managementul înființării stațiunii turistice Arieșeni. Sunt așteptate să participe la această licitație firme de consultanță cu experiență internațională în domeniul administrării pârtiilor de schi. Firma câștigătoare va avea sarcina de a se ocupa însă și de atragerea investitorilor, documentația de urbanism, serviciile din zonă și tot ce ține de promovare. O parte din costuri vor fi suportate din bugetul CJ Alba, cheltuieli prinse în bugetul pentru 2006, iar o altă parte vor fi atrase de firma câștigătoare. Stațiunea Arieșeni a dobândit, în acest an, prin efortul specialiștilor din CJ Alba, statutul de stațiune turistică.
(I.P.)
Am fost feriți de inundații
Primăriile trebuie să asigure permanența pentru recepționarea unor eventuale avertizări meteo, în vederea înștiințării și alarmării publice, dacă se înregistrează fenomene meteo periculoase, se arată în Ordinul nr. 434/20.09.2005 al prefectului Cosmin Covaciu. Dacă primăriile nu dispun de fonduri pentru plata orelor suplimentare personalului care va fi implicat în acest gen de servicii, vor putea fi acordate zile libere în raport cu orele prestate. Reprezentanții Instituției Prefectului au anunțat că județul Alba a fost ferit, deocamdată, de inundații, deși debitele râurilor se află într-o ușoară creștere.
(R.G.)
Simpozion internațional
"Violența domestică"
Federația Internațională a Comunității Educative-România (FICE) în colaborare cu Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia - catedra de Sociologie și Asistență Socială organizează Simpozionul Internațional "Violența domestică și rele tratamente aplicate copiilor în familii, școli, instituții și societate". Manifestarea se va desfășura timp de două zile (22 și 23 septembrie), iar deschiderea oficială va avea loc astăzi începând cu ora 13.00 în amfiteatrul "Dumitru Stăniloaie" al Facultății de Teologie.
(L.I.)