Contract secret pe bani publici
Cred că după mediatizarea cazului PETROM din ultimele zile nu mai există vreun țânc care să nu știe că acest contract este secret. Dar să vedem ce consemna presa vremii: "Modul în care s-a realizat privatizarea Petrom a devenit subiect de dispută politică în campania electorală, Alianța PNL-PD cerînd prezentarea publică a contractului și detalii despre un presupus comision, în timp ce ministrul Economiei a respins acuzațiile privind perceperea unui comision. Alianța PNL-PD a cerut prezentarea publică a contractului de privatizare a Petrom, după publicarea în presă a transcrierii unei casete audio în care premierul Adrian Năstase ar fi cerut detalii despre încasarea unui comision de 700 de milioane de dolari în urma acestei privatizări.
Alianța va depune, la PNA, o cerere de cercetare a acestui caz, la care va anexa, ca probă, înregistrarea prezentă pe site-ul unei publicații, a precizat Cozmin Gușă, reprezentant al Alianței PNL-PD. Ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, a respins acuzațiile aduse de Cozmin Gușă referitoare la perceperea unui comision de 700 milioane de dolari la privatizarea Petrom, arătând că această privatizare s-a făcut în mod "transparent și profesionist. [...]
Ministrul Economiei a arătat, referitor la cererea lui Cozmin Gușă de a face public contractul de privatizare a Petrom, că acest contract "nu a fost ascuns" și a putut fi consultat de parlamentari din toate partidele. El a precizat că, în calitate de președinte al Comisiei de privatizare a Petrom, i-a invitat la minister pe toți parlamentarii din comisiile de specialitate, consultanți, avocați, pentru a studia timp de două zile acest contract." Fragmentele sunt preluate din ziarul Ceahlăul (http://www.ziarulceahlaul.ro/061204/economie.htm).
"Ce înțelegem noi de-aici?", cum ar zice Mircea Badea. Păi ori Alianța minte, ori Năstase și ai lui. Ce s-o fi întâmplat cu dosarul respectiv? Dar să vedeți ce-am mai găsit! "Contractul de privatizare a Petrom lasă în seama statului obligația mai multor tipuri de despăgubiri. Pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despăgubiri de mediu solicitate Petromului pentru contaminarea istorică și operațiunile de închidere a exploatărilor petroliere, statul s-a angajat să includă în buget, într-un capitol separat, 50 milioane de euro anual, pe o perioadă de 14 ani. Berinde (n.r. președintele Consiliului Concurenței) a explicat că avizul favorabil acordat de Consiliul Concurenței certifică faptul că legea de privatizare a Petrom corespunde cu principiile concurențiale. În ceea ce privește facilitățile acordate, sunt necesare notificări separate." ("Lovitură de teatru în afacerea Petrom?", din Curentul, 13 noiembrie 2004)
Dacă acest contract, care pute a cu totul altceva decât a petrol, a trecut ca Intercity prin Sântimbru Haltă de Parlament (apropo, știați că numai deputații PRM s-au opus atunci, tocmai pe motivul că nu li s-au oferit suficiente date?) și de Iliescu (care a aprobat legea respectivă), poate va fi schimbat prin implicarea lui Băsescu, cu toată opoziția lui Tăriceanu. Eu sunt de acord să ne vindem țara, dar nu s-o dăm "pe de-a moaca"...
Florin SILEA
"Avem nevoie de Parlament unicameral"
Declarație politică prezentată de deputatul PC de Alba, Nicolae Popa, ieri, în plenul Camerei Deputaților
Avem nevoie de Parlament unicameral, pentru că România se confruntă cu un incredibil paradox. Suntem printre țările cu cei mai mulți parlamentari pe cap de locuitor. În această problemă sutem pe podium. Dacă Statele Unite au 8 parlamentari la milionul de locuitori, Rusia 12 la milionul de locuitori, Brazilia 4 la milionul de locuitori, în România un milion de locuitori este reprezentat de 21 de parlamentari.
Imaginea creată de mass-media nu o mai putem schimba, de aceea trebuie făcut ceva. Grav este însă faptul că, în condițiile actuale în care dominantă în viața parlamentară pare a fi gâlceava politică și nu rezolvarea problemelor vitale care preocupă țara și pe cetățenii ei, precum și în situația în care reforma multor sectoare importante cum ar fi justiția, sănătatea, administrația este încetinită, noi nu avem prea multe argumente morale pentru a explica electoratului de ce nu se dorește reformarea parlamentului.
Dar să trecem peste faptul că aceste critici au venit într-un moment nepotrivit și să ne uităm mai atent în ograda noastră și să regândim întreaga restructurare parlamentară, în perspectiva creșterii profesionalismului și eficienței actului politic, astfel încât Parlamentul, ca for legislativ suprem al țării să devină o instituție cu credibilitate înaltă. În acest sens, nu fac altceva decât să reiterez o propunere a Partidului Conservator cu privire la reforma parlamentară astfel:
Reiterăm nevoia modificării Constituției și promovării sistemului legislativ unicameral. Concret, avem în vedere reducerea numărului total al parlamentarilor de la aproximativ 468, câți sunt în prezent, la maximum 235, ceea ce ar reprezenta o normă de 10 parlamentari la milionul de locuitori, suficienți pentru desfășurarea unei activității parlamentare eficiente. Un calcul simplu arată că, ținând cont de volumul total al costurilor pe care le generează activitatea unui parlamentar, s-ar putea ajunge la o diminuare a bugetului anual aferent celor două Camere, cu aproximativ 1200 miliarde lei, luând în considerare că pentru un parlamentar totalitatea cheltuielilor se ridică la aproximativ 6 miliarde lei anual. Sumele respective ar putea fi folosite fără nici o rezervă pentru compensarea medicamentelor. Reiterăm propunerea de fond pentru o adevărată reformă parlamentară prin introducerea sistemului de vot uninominal. Este de prisos să mai insist asupra avantajelor acestei proceduri de vot.
Aș vrea să cred că această propunerea a mea va stârni o reacție promptă din partea colegilor. Sincer să fiu, aș vrea să-i incit atât de tare, atât pe cei de la putere, cât și pe cei din opoziție, astfel încât, în perioada următoare să putem declanșa împreună procedurile parlamentare pentru promovarea acestora. Trebuie să luăm acum aceste măsuri, pentru a lăsa timp suficient pregătirii și organizării viitoarelor alegeri, care, așa după cum se vede, sunt din ce în ce mai aproape. Numai așa vom stopa mototolirea imaginii mizerabile pe care o avem în fața opiniei publice, iar în perspectiva alegerilor din anul 2008 sau mai repede, numai așa vom reuși să convingem populația să vină la urne și să nu absenteze în proporție de masă.
Nicolae POPA, deputat PC de Alba
Săptămâna mobilității europene 2005
Campania "În oraș fără mașină"
Cetățenii Europei, inclusiv ai județului Alba, au oportunitatea de a participa la o săptămână de evenimente dedicate mobilității durabile. Evenimentul cel mai important este campania din ziua de 22 septembrie: "În oraș fără mașină!" Bazată pe succesul și experiența oferită de "Ziua Internațională fără mașini", eveniment inițiat în Franța în 1998, Săptămâna Mobilității Europene a fost lansată în aprilie 2002, la Bruxelles și este un proiect al Comisiei Europene, Departamentul de mediu.
Scopul este promovarea deplasărilor/călătoriilor durabile din punct de vedere ecologic, spre locurile de muncă sau școli, prin încurajarea unor alternative de transport cum ar fi: folosirea bicicletei, mersul pe jos, transportul public sau folosirea în comun (colegi, familie etc.) a mașinii personale. Această campanie urmărește să contribuie la reducerea aglomerărilor din trafic, a emisiilor de gaze de eșapament ce provoacă efectul de seră, la îmbunătățirea sănătății și calității vieții cetățenilor. Cantitatea emisilor de gaze din sectorul transporturilor, ce provoacă efectul de seră, crește cu un ritm mai rapid decât în orice alt sector și se datorează în special traficului rutier. Consecințele asupra sănătății afectează majoritatea populației în special grupurile vulnerabile, cum ar copiii, persoanele vârstnice iar în ce privește accidentele, cicliștii și pietonii. În ultimii ani au apărut dovezi ale efectelor directe ale poluării aerului asupra creșterii ratei mortalității, a incidenței bolilor respiratorii și cardiovasculare.
Deoarece s-a observat că populația încă nu este informată și conștientă de existența unor modalități alternative de transport, nepoluatoare care contribuie la o dezvoltare durabilă a societății, campania din acest an încearcă să remedieze această lipsă de informare, în speranța schimbării unor practici comportamentale ce privesc folosirea autovehiculelor. Comisia Europeană invită și încurajează toate autoritățile locale, instituțiile publice, mass-media, agenții economici, ONG-urile, școlile etc. să participe la această campanie de creștere a gradului de conștientizare a publicului în ce privește implicarea personală în lupta împotriva efectelor nocive ale transportului, pentru îmbunătățirea calității vieții în orașe. În prezent sunt înscrise 34 țări, 1238 orașe care participă direct la acțiuni, 739 orașe care sprijină evenimentul, implicându-se parțial, un total de 117 milioane locuitori.
ing. Vasile TODEA, director executiv
Accident de circulație la Alba Iulia
Patru dintr-o lovitură
În seara de 20 septembrie, în jurul orei 22.45, pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în apropiere de Colegiul HCC, a avut loc un accident rutier. Conform raportului poliției, Daniel B. de 30 de ani, din Alba Iulia, aflat la volanul unui autoturism Dacia nu a adaptat viteza de deplasare la un carosabil umed. Ca atare bărbatul a pierdut controlul mașinii, a intrat în coliziune cu trei autoturisme parcate, iar Dacia s-a răsturnat pe partea carosabilă. Daniel B. a părăsit pe jos locul accidentului, autoturismul rămânând răsturnat. Acesta a fost identificat de către polițiști în jurul orei 23.15. și testat cu fiola alcooltest a cărui rezultat a fost de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la Spitalul județean Alba unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Din fericire în urma accidentului nu a fost nimeni rănit, producându-se doar pagube materiale prin avarierea celor patru autoturisme. Bărbatul va fi cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și părăsirea locului accidentului. În cazul în care proprietarii mașinilor avariate vor depune plângere șoferul poate fi cercetat inclusiv pentru distrugere. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
(L.I.)
Sistem de încălzire nou la Colegiul "H.C.C."
Ieri, la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia au fost efectuate probele noului sistem de încălzire, instalat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei, care au alocat 12 miliarde de lei pentru realizarea acestei investiții."Le mulțumim și pe această cale consilierilor locali și primarului Mircea Hava, pentru că și-au adus contribuția la îmbunătățirea condițiilor de studiu, fiind vorba de un efort financiar imens. Într-un timp record, de numai 3 luni de zile, au fost schimbate centrala termică, toată instalația, caloriferele, canalul termic și pompele", a declarat directorul colegiului, prof. Valer Cerbu. El a menționat că noua instalație a fost calibrată pentru un consum raportat la spațiul fiecărei încăperi, exprimându-și speranța că va scădea și valoarea facturilor lunare, care este acum de aproximativ 500 de milioane de lei.
(R.G.)
Undă verde plății sporurilor la Spitalul Județean
Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a avizat favorabil solicitarea conducerii Spitalului Județean de Urgență Alba privind aprobarea plății sporurilor pentru condiții deosebite de muncă personalului unității sanitare, potrivit OUG 115/2004. Directorul spitalului, dr. Călin Potor, a declarat că singurii care nu vor putea beneficia deocamdată de drepturile prevăzute de Regulamentul de sporuri sunt angajații Laboratorului de anatomie patologică, fiind necesare noi demersuri în acest scop. El a precizat că efortul financiar al unității sanitare este de aproximativ 500 de milioane de lei pe lună, sporurile fiind acordate diferențiat, în funcție de sectorul medical în care-și desfășoară activitatea beneficiarii.
(R.G.)