.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
"Perfectul" simplu!
     În antichitate, istoricul Cato spunea despre Cezar că a fost singurul dictator al Romei care "a îndrăznit să răstoarne un guvern fără să fie beat turtă". Nici lui Traian Băsescu nu i se poate imputa faptul că ar avea pasiuni bahice, chiar dacă se simte bine, ca orice muritor de rând, în compania unei femei frumoase și a unui păhărel de whisky, însă aidoma lui Cezar, îi place teribil să-și subordoneze executivul, doar de dragul satisfacerii orgoliilor personale. Unii l-au asemuit cu un vampir care mușcă mereu, simțind o plăcere diabolică să sugă sângele clasei politice, care-l stimulează. Alții au văzut în el un gladiator ce-și poate crea imu­nitate, blindându-se excesiv, sulițele nemaiputându-i străpunge cămașa de zale. El știe cel mai bine că un turnir fără sânge plictisește spectatorii, care dispre­țu­iesc perfecțiunea. Cu o ușurință remarcabilă fabrică motive, culpabilizează pe toată lumea, fără să aducă și probe incriminatorii, pentru ca în cele din urmă să revină spectaculos asupra celor afirmate, atunci când nici nu bănuiești.
    Așa s-au petrecut lucrurile acum câteva zile, atunci când locatarul de la Co­troceni s-a hotărât brusc: nu mai vrea alegeri anticipate! Cel puțin până la 1 ianuarie 2007, motivând: Anticipatele au fost ratate, pentru că acum nu mai există momentul optim. S-ar putea ca el să revină"... O întoarce însă ca la Ploiești, revenind la o chestiune dragă domniei sale: schimbarea lui Adrian Năs­tase și Nicolae Văcăroiu din fruntea celor două Camere ale Parlamentului. De­clarația sa a luat prin surprindere până și actuala Putere, aceasta ducând lupte grele cu PSD și PRM pentru modificarea Regulamentului, astfel încât să se poa­tă realiza dezideratul.
    Și pentru ca meniul să fie complet, înainte cu câteva zile de întâlnirea cu re­prezentanții partidelor parlamentare, menită se deblocheze criza, același Traian Băsescu lansează un atac virulent împotriva PSD: "Vă asigur că există do­cu­mente din care reiese că PSD desfășoară o campanie pentru un eșec al Ro­mâ­niei la intrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Interesul lor este să atace guvernul și nu îi interesează cele 23 de milioane de români. Ei au nevoie de numerele doi și trei din stat să fie oameni ai PSD, de aceea cred că este necesară schimbarea președinților celor două Camere, iar PSD să treacă acolo unde îi este locul, adică total în Opoziție, nu doar parțial". Suntem curioși să ve­dem dacă și când va scoate pe masă șeful statului aceste acte incriminatoare. Ori le va păstra pentru posteritate, așa cum a procedat și în cazul fraudelor elec­torale din toamna lui 2004?
    Până atunci constatăm cu surprindere că Traian Băsescu se meta­mor­fo­zează, încet dar sigur, într-un atotștiutor "tătuc" al națiunii, care "știe ce spune și ce face, mai ales în politica externă". Altfel nu ne putem explica propria-i ca­rac­terizare făcută vineri la Craiova: "Sunt perfect!" Poate și-o fi zărit chipul în unda cris­talină a "lacului rusesc", așa cum s-a întâmplat cu miticul Narcis...
Dumitru HENEGAR