.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Mariana Dahinten la "Săptămâna Internațională a Profesorilor"
     În perioada 18-25 septembrie, la Goteborg, în Suedia, s-au desfășurat mani­festările reunite sub genericul "Săptămâna Internațională a Profesorilor", au anun­țat surse oficiale. Au participat 70 de cadre didactice din Europa, China și Irak, Ro­mânia fiind reprezentată de 7 dascăli, printre care s-a aflat și prof. Mariana Da­hinten de la Grupul Școlar Industrial Sebeș. În cadrul reuniunii internaționale, d-na Dahinten a prezentat o incitantă temă de proiect: "Dezvoltarea competențelor pro­fesionale la nivel european". Acțiunile derulate în cadrul manifestărilor s-au con­stituit într-un util schimb de experiență, oferind posibilitatea stabilirii unor con­tac­te internaționale pentru viitoare parteneriate și proiecte școlare.(R.G.)
Cei patru "Pro Oriente" la Alba Iulia
     Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a găzduit în perioada 22-23 sep­tembrie lucrările Comisiei celor 4 "Pro Oriente" (Viena), ne-a informat prof. univ. dr. Iacob Mârza, decanul Facultății de Istorie și Filologie. La lucrări au participat prof. univ dr. Ernst Suttner de la Universitatea din Viena, prof. univ. dr. Viorel Io­niță de la Geneva, prof. univ dr. Iacob Mârza și cercet. șt. dr. Laura Stanciu Trif de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Participanții au discutat pro­iectul de tipărire pe anul 2006 a publicației Annales Universitatis Apulensis (Se­ries Historica) ce va cuprinde textele comunicărilor sesiunii științifice consacrate Unirii religioase a românilor ardeleni (iunie-iulie 2005 Alba Iulia), raportul asupra întâlnirii "Pro Oriente" cu grupa de lucru (30-iunie-6 iulie 2005 Alba Iulia). S-a dez­bătut și problematica sesiunii științifice pe aceeași temă care se va desfășura la Viena în anul 2007 și schița volumului pe care comisia dorește să-l editeze des­pre acest subiect. (A.D.)
Copiii din satul Iclod și-au găsit "nașii"
     Numărul copiilor defavorizați din județul Alba nu este cunoscut cu exactitate. Se fac studii sociologice, se identifică cazuri, se furnizează servicii sociale, se mo­nitorizează rezultate, și totuși numărul copiilor defavorizați crește și este n­evoie să crească și numărul celor care-i susțin să depășească această situație.
    Un astfel de exemplu este parteneriatul dintre Inspectoratul Județean de Poliție Alba și Asociația "Sprijiniți Copiii" care au ales să susțină 102 copii din satul I­clod, comuna Sâncel, să frecventeze grădinița și școala. Dintre aceștia 45 sunt preșcolari și 47 școlari în clasele I-IV. Împreună cu conducerea școlii din loca­litate s-au evaluat nevoile acestor copii și cei 2 parteneri vor asigura seturi de re­chizite școlare, ghiozdane, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte. Până la sfâr­șitul acestei săptămâni vor fi distribuite rechizitele, iar în luna octombrie se vor duce restul produselor. (M.D.)
"Zilele Școlilor Blajului"
     În perioada 8-15 octombrie, se vor desfășura manifestările cultural-artistice reunite sub genericul "Zilele Școlilor Blajului'', au anunțat organizatorii. În program sunt incluse simpozioane, concerte de muzică clasică, concursuri de creație literară și inaugurarea unui salon de carte. Concursul de creație pentru tineri de până la 30 de ani, intitulat "Fântâni ale darurilor", se va desfășura pe două sec­țiuni: creație poetică și eseuri despre lirica actuală. Textele premiate vor fi publi­cate într-o plachetă a festivalului.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.