.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 3.10.2005 ::. 
Incompetență sau nepăsare?
Indecizia ministerială privează sute de copii defavorizați de sprijinul ONG-urilor
•Dați-ne o hârtie, cum că... n-avem nevoie de hârtie! * Gri­pa­te pe toate căile, în acest "an al schimbării", organizațiile neguvernamentale sunt silite să facă demersuri dintre cele mai năstrușnice
     *Metodologia pentru acreditare s-a schimbat de patru ori în anul curent. Deși la modul declamativ actuala guvernare își arată disponibilitatea totală față de sectorul neguvernamental, în acest an 2005, definit de unii drept "anul schim­bării", ONG-urile își desfășoară activitatea cu chiu cu vai, într-un haos total. Ast­fel, și în anul curent organizațiile furnizoare de servicii sociale trebuie să fie acreditate de MMSSF (prin direcțiile de muncă și solidaritate socială), pentru a-și putea desfășura activitatea. Iată însă că în acest an metodologia de acreditare a fost schimbată de patru ori, iar ONG-urile, pe lângă alte probleme pe care le au cu proiectele și cu finanțatorii, au tot întocmit la dosare pentru a se acredita. Și, până ajungeau să depună aceste dosare (care conțin o documentație destul de stufoasă), metodologia se schimba, că așa vrea cineva de la nivelul Executivului, care n-are probabil altă treabă decât să "modifice schimbarea", ca să de­mon­streze că are activitate. Exemplificăm mai jos cu situația în care se află cea mai activă și mai puternică structură neguvernamentală furnizoare de servicii sociale din județul Alba: Asociația "Sprijiniți copiii".
    *Asociația "Sprijiniți copiii" are 15 miliarde de lei contractați, dar nu a mai pri­mit nici un ban din luna martie! Pe lângă acreditare, organizațiile precum "Spri­jiniți copiii", care oferă servicii minorilor, trebuie să mai obțină și o licențiere. (Asta de parcă copiii ar fi o categorie privilegiată față de bătrâni, de exemplu, sau față de persoanele cu disabilități.) Dar licențierea respectivă nu poate fi obținută decât în baza... acreditării. Și, cum "regula jocului" de acreditare s-a schimbat de patru ori în acest an, bineînțeles că asociația nu a putut să o obțină și, prin urmare, nici licențierea. În aceste condiții, "Sprijiniți copiii" s-a trezit că are contractate 15 miliarde de lei vechi, pe diferite proiecte (unele cu finanțare din bani publici), dar din luna martie a acestui an nu a mai putut dispune de nici un ban, pentru că nu are... acre­ditare. (Nu mai adăugăm aici faptul că sumele care au intrat în conturi, atunci când au intrat, au fost virate cu întârzieri de până la 90 de zile. Și este vorba atât de finanțările de la bugetul de stat, cât și de cele din fonduri externe nerambursabile!) Mai precis, iată cum devine chestia cu blestemata asta de acre­ditare: în dosarul pentru obținerea ei, organizația solicitantă trebuie să depună și o adeverință cum că nu are datorii la stat (taxe, impozite etc.). Adică un certificat fiscal. Dar problema este că finanțatorii de stat nu au virat sumele pentru pro­iec­tele care au fost selectate pentru a fi finanțate.
    *Statul cere banii ce i se cuvin, din banii pe care... nu i-a dat! Cu alte cuvinte, dumneata, statul, îmi ceri să-ți plătesc datoriile aferente unor proiecte pe care tot dumneata, statul, nu mi le-ai finanțat. Adică să-ți dau banii ce ți se cuvin, din banii pe care... nu mi i-ai dat! Păi cum vine asta? Cum se descurcă în această situație ONG-urile? Iată ce ne-a declarat Maria Ilea, directorul Asociației "Sprijiniți copiii": "Noi nu ne-am mai putut lua salariile din luna iulie a acestui an, pentru că nu am primit banii pe diferite pro­iecte. Dar, chiar fără bani, eu nu pot opri pro­iectele respective, pentru că sunt furnizor de servicii sociale pentru copii. Iar pe copii nu-i interesează dacă eu am primit banii sau ba. Ei știu că trebuie să beneficieze de serviciile pe care eu m-am angajat să le ofer. Din păcate ne aflăm în aceeași situație jenantă și față de furnizorii noștri. Eu sunt silită să merg mereu să mă rog de amânări la plata gazului, curentului, hranei etc. Mai mult decât atât, am împrumutat de pe unde am putut, împreună cu rudele și cu prietenii care m-au înțeles, pentru a-mi plăti datoriile la stat. În total vreo 450 de milioane de lei vechi. Dacă nu plăteam, nu puteam să-mi depun dosarul pentru acreditare și, pe de altă parte, dacă aveam datorii la stat asociația noastră nu mai era eligibilă pentru nici un proiect... În altă ordine de idei, asociația noastră are vreo 19 con­turi, pe diferite proiecte. Unele sunt goale, pentru că nu am primit banii, iar în altele avem bani dar nu ne putem folosi de ei, căci legea nu ne permite să-i transferăm de la un proiect la altul. Așadar, avem destul de mulți bani în bancă, dar nu ne putem folosi de ei. Îi ținem acolo, blocați, chiar dacă nu avem nevoie de ei în proiectele pentru care am deschis conturile respective."
    *Vreau dovadă cum că... nu-mi trebuie dovadă! Dar absurdul situației nu se în­cheie aici. Potrivit noilor prevederi legale, organizațiile precum "Sprijiniți copiii" nu mai au nevoie, pentru a funcționa, de autorizații de la mediu sau de la pompieri. Dar, în ciuda schimbărilor de metodologie, nimeni nu s-a gândit că ar trebui să se modifice și conținutul dosarului depus pentru acreditare. Și iată că organizațiile merg și cer în continuare autorizații (că așa trebuie la dosar), dar nu le primesc, pentru că legea nu mai prevede acest lucru. În aceste condiții, structurile ne­gu­vernamentale se prezintă la mediu, de pildă, cu următoarea solicitare: "Dați-mi o hârtie prin care să dovedesc că... n-am nevoie de hârtie!"
    Încheiem aici, în speranța că organizațiile din întreaga țară, care sunt afectate de haosul din "anul schimbării", vor face un demers public ale cărui ecouri vor ajunge până la nivelul Executivului. În caz contrar nu vor fi obținute acreditări, se vor bloca proiecte și se vor pierde bani, timp, energie...
Ioan HĂNȚULESCU

Accident mortal la Petrești
•Viteza și carosabilul umed au ucis doi tineri
     Înrăutățirea vremii a adus cu sine și înmulțirea și agravarea accidentelor de circulație. Un astfel de accident, foarte grav, s-a produs la sfârșitul săptămânii tre­cute pe DN 67C la ieșirea din municipiul Sebeș spre Petrești.. El s-a soldat cu moartea a doi tineri. Conducând autoturismul Dacia papuc aparținând firmei de preparate din carne la care lucra, Gheorghe Popa, de 23 de ani din Sebeșel, se deplasa spre sediul firmei alături de prietena sa Florentina Furdui de 29 de ani din Hațeg (Hunedoara). Grăbit, tânărul a intrat în depășirea unui autoturism Trabant. La revenirea pe banda sa de mers, din pricina vitezei neadaptate la carosabilul umed și a vizibilității reduse, nu a mai putut controla mașina care s-a îndreptat ca un bolid spre un autotren care circula regulamentar. Șoferul autotrenului, ce apar­ține firmei Elis Petrești, a declarat că a văzut autoturismul Dacia venind spre el pe contrasens, a semnalizat acustic și luminos, dar viteza mare cu care venea Dacia a făcut inutilă orice manevră de evitare. Dacia s-a zdrobit pur și simplu sub roțile autotrenului, Gheorghe Popa a murit pe loc, iar prietena sa Florentina Fur­dui a murit în drum spre spital.
Anca DINICĂ

Ministrul Mircea Miclea nu a uitat de unde a plecat
Dotări moderne la școala din Săliștea
     După ce anul trecut a fost racordată la rețeaua de apă potabilă, Școala generală "David Prodan" din Săliștea a fost dotată în acest an cu mobilier nou, ca de altfel și unitățile școlare din Tărtăria și Săliștea-Deal, a declarat primarul co­munei, Emil Aurel Stănilă, în conferința de presă a PNL Alba. El ne-a confirmat faptul că este vorba despre școala în care a învățat și actualul ministru al Educației și Cercetării, Mircea Miclea, cu care a fost coleg de școală. Faptul că ministrul Miclea nu a uitat unitatea de învățământ în care a descifrat tainele scrisului și cititului este confirmat și de suma de 300 de milioane de lei alocată pentru lucrări de reparații la această școală. Din acești bani, a spus primarul Stănilă, va fi amenajat un spălător gresiat și faianțat, cu 12 chiuvete, va fi montat un instant pe gaz pentru prepararea apei calde și două convectoare pentru încălzire. Totodată, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean și cu sprijinul MEdC, va fi înființat un laborator de informatică modern, realizarea acestuia in­cluzând și schimbarea instalației electrice și a dușumelei, dotarea cu mobilier pen­tru cele 10 calculatoare și instalarea de convectoare.
Robert GHERGU

110 milioane lei pentru "Timotei Cipariu și discipolii săi"
     Consiliul Județean Alba a încheiat cu Asociațiunea ASTRA Blaj un acord de asociere în vederea decontării costurilor pentru monumentul "Timotei Cipariu și discipolii săi". Acest acord a fost încheiat în conformitate cu prevederile art. 104 din Legea administrației publice locale potrivit căreia CJ asigură sprijin financiar pentru acțiuni culturale sau desfășurate de culte religioase, precum și pentru activități educativ-științifice și sportive. În această categorie se înscrie și omagiul pe care-l aduce Asociațiunea ASTRA memoriei "părintelui filologiei române", Ti­motei Cipariu, pentru tot ce a înfăptuit în numele idealului de înfrățire a românilor de pretutindeni. Prin încheierea acestui acord, CJ Alba alocă 110 milioane de lei din bugetul propriu, contribuind astfel la decontarea costurilor pentru monumentul "Timotei Cipariu și discipolii săi" ridicat în Blaj. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.