.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Nici o zi fără dispute
     Vorbele zboară din gura politicienilor "de rasă" născând adevărate perle valabile pentru bâlciul deșertăciunilor. Aproape nu trece o zi fără răfuieli cu sau fără temei. O șicanare continuă cu fast și conferințe de presă, cu interviuri și declarații, de te întrebi, pe bună dreptate: pe ce se duc banii contribuabililor? Pe vorbe, vorbe goale, multe și fără rezultate pozitive.
    Ce să spui în fața unei asemenea agresiuni de tachinare împotriva capacității noastre de înțelegere? Disponibilitate neostoită la dispută are chiar șeful statului care-și aruncă săgeata în războiul rozelor autohtone. Nimic nu pare să-l mul­țumească pe președintele națiunii: nici Executivul, nici Opoziția, nici președinții acesteia din Legislativ, nici stabilopozii digurilor în fața puhoaielor și infinite alte aspecte. Dacă Guvernul mai are, din când în când, parte de clemență Opoziția nu scapă din cleștii feroce ai președintelui. Recentul atac-surpriză, în ajunul consultărilor programate la Palatul Cotroceni, i-a lăsat mască pe pesediști, ne­voiți să se echipeze în grabă de un contraatac pe măsură. Adrian Năstase a pus mâna pe arma discursului violent atacând... la baionetă, fără menajamente: "Toa­tă cariera politică a lui Traian Băsescu este o colecție de crize și de declarații impertinente" neezitând să-l apropie prin comparație de Mussolini.
    Nu a fost singurul șah la rege, penelistul Ludovic Orban mărturisind sincopat că ai lui nu-l mai iubesc pe președinte. Poate au pe altcineva în alcovul ascuns privirilor indiscrete. Zvonuri circulă cu duiumul, dar acestea trebuie infirmate de președintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, dintr-o ipostază nu prea comodă: "Nici un lider PNL nu se va lăsa sedus de avansurile făcute de PSD... Nimeni din conducerea centrală a PNL și nici din teritoriu nu va fi dispus să dea crezare unor asemenea avansuri făcute de PSD...". Și pentru o mai bună apărare ur­mează și un sfat părintesc adresat celor două partide ale Alianței D.A. care se înțeleg de dragul înțelegerii: "Vă recomand tuturor membrilor PNL - punctează vocea premierului - să lăsați animozitățile la o parte și să găsiți calea de în­țelegere cu membrii PD".
    De un tătuc împăciuitor au nevoie, mai mult ca oricând și cei doi lideri ai PSD - Geoană și Năstase, care vin în contradictoriu cu fiecare apariție. Războiul stelelor pesediste nu poate fi mascat nici cu autoapărarea emoționantă a lui Năstase: "Nu cred că trebuie să căutăm răspunsuri la întrebări care nu se pun în acest moment...", drept replică la intenția exprimată de Geoană de a-l pune la naftalină pe fostul prim-ministru pesedist. Actualul lider al PSD consideră, deloc voalat, că epoca lui Năstase a apus, că partidul trebuie să ia modelul lui Băsescu și "să vină cu o echipă nouă la guvernare" sau ca președintele PSD să fie ales o dată la patru ani, ceea ce ar însemna adio, mărire pentru puternicii săi contracandidați. O asemenea sugestie pare a fi agreată îndeajuns de "colegii" din eșaloanele secunde.
    Dacă am trece în revistă și interminabilele tatonări din Justiție cu PNA-ul ei cu tot, din Sănătate cu Legea spitalelor, care va transforma doctorii în pacienți docili, din Agricultura lui Flutur, Învățământul de mântuială, Coridorul IV și ce­lelalte ar ieși în relief un uragan de ilaritate infernală care ne-ar tăia răsuflarea lăsându-ne fără replică. Pentru că replica le stă bine gâlcevitorilor suspuși, ei știu să o mânuiască și, adesea, să o măsluiască în veșnicele dispute pe care ni le servesc de pomană.
Mariana IONAȘ