.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 4.10.2005 ::. 
Referendum cu "Igen" pentru cea de-a 67-a comună a județului
•Două voturi au decis înființarea comunei Bucerdea Grâ­noasă
     Instituția Prefectului va demara demersurile legale pentru înființarea comunei Burcerdea Grânoasă, a anunțat subprefectul Clement Negruț, care a asistat du­mi­nică la referendumul organizat în comuna Crăciunelu de Jos prin implicarea primăriței Lenuța Bubur. Bucerzenii au solicitat transformarea satului lor în co­mună pentru că sunt nemulțumiți de faptul că taxele și impozitele locale plătite de ei până acum au fost utilizate mai mult pentru dezvoltarea satului Crăciunelu de Jos, satul Bucerdea Grânoasă fiind dezavantajat la repartizarea de fonduri. Cle­ment Negruț a precizat că la referendum au participat 1.360 din cei 1.700 de cetățeni cu drept de vot din satul Bucerdea Grânoasă, ceea ce a demonstrat dorința clară a acestora de a se desprinde de comuna din care fac parte, dar și 416 locuitori din Crăciunelu de Jos. Subprefectul crede că absenteismul de la referendum al localnicilor din Crăciunelu de Jos a fost cauzat de unele zvonuri care s-au vehiculat prin comună referitoare la desființarea acesteia în cazul în care satul Bucerdea Grânoasă se va desprinde transformându-se în comună de sine stătătoare.
    Pentru ca satul să fie ridicat la rangul de comună era necesar acordul ma­jorității simple a locuitorilor cu drept de vot, întrunindu-se cu două voturi în plus față de necesar. De asemenea, lo­calitatea trebuie să aibă peste 1.500 de lo­cuitori, să existe acces la căile rutiere sau calea ferată și să se poată susține din punct de vedere economic. Subprefectul a menționat că Bucerdea Grânoasă este un sat bogat, iar aleșii locali care reprezintă satul în Consiliul Local Crăciunelu de Jos și-au declarat susținerea pentru înființarea noii comune. Urmează ca Instituția Prefectului să elaboreze un proiect de act normativ prin care să fie consființită dorința cetățenilor din Bucerdea Grânoasă și, după adoptarea acestuia, să fie a­leși primarul și Consiliul Local al noii comune. Precizăm că în Bucerdea Grâ­noasă trăiește o importantă comunitate maghiară, fapt pentru care UDMR-ul a susținut public înființarea noii comune.
Robert GHERGU

Exporturile românești - promovate după modelul american sau lichidate după modelul BNR
     Statele Unite ale Americii, mai precis Rezerva federală americană, un fel de Bancă Națională a României, au devalorizat în ultima vreme dolarul cu intenția vădită de a promova exporturile, domeniu prioritar și esențial al oricărei economii sănătoase care, vorba aceea, vrea să duduie. La noi în țară Guvernul și Banca Națională, guvernatorul Mugur Isărescu, deși se plimbă toată ziua - bună ziua prin America, pe culoarele FMI și ale Băncii Mondiale, sunt preocupați de aprecierea leului în raport cu euro și dolarul, adică procedează exact pe dos, conform tra­diției postdecembriste având ca început revoluția, când în loc să închidem gra­nițele, le deschideam. Așa se face că exporturile românești au cunoscut un recul nemaiîntâlnit, anul 2005 fiind probabil cel mai prost din acest punct de vedere, astfel că vom înregistra un deficit record în balanța comercială care se va încheia cu importuri de circa 30 de miliarde de euro și exporturi de 20 de miliarde de euro. Dezastrul din sfera exporturilor a afectat și firmele din județul Alba, mai ales cele cu capital autohton, care au fost nevoite fie să-și reducă drastic activitatea, disponibilizând mii de lucrători (480 de oameni numai de la Apulum Alba Iulia și 350 de la Stratusmob Blaj), iar altele se află în pragul închiderii, înregistrând pier­deri de peste 320 miliarde de lei numai în acest an. În fața acestei situații îngri­jorătoare, Colegiul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, conducerea executivă și oamenii de afaceri de la marile firme de export din județ au solicitat o întrevedere cu parlamentarii de Alba pentru a le prezenta situația reală și a le cere să intervină, mai ales la dezbaterea Proiectului de buget pentru anul 2006, pentru ca exporturile românești să nu mai fie lăsate de izbeliște de către Guvern și Banca Națională a României.
    Cea mai gravă problemă cu care se confruntă exportatorii este lipsa unei stra­tegii fiscale care să încurajeze exporturile, altădată obiectivul numărul unu al țării, așa cum este și în alte state europene. Din păcate, nimeni nu este preocupat de haosul fiscal bancar și legislativ ce domnește în economia românească. Iată de exemplu ce se întâmplă în industria mobilei, care valorifică cel mai bine lemnul, una dintre marile bogății ale județului Alba. La "Montana" Câmpeni, care exportă aproape întreaga producție și are o tehnologie de ultimă oră, se înregistrează mari greutăți datorită, pe de o parte, creșterii aberante a prețurilor la bușteni (cu 198% față de ianuarie 2004), energie electrică (125%) dar și datorită aprecierii leului cu 18%, astfel că prețurile, sau mai corect spus, prețul pe care trebuie să-l suporte firma a crescut în 8 luni, cu circa 40%! Ce rată a profitului trebuie să înregistreze firma, ca să poată face față unei asemenea escaladări? Practic ar trebui ca din cei 1.000 de muncitori să reducă câteva sute, cum s-a întâmplat la alte firme. Ceea ce este și mai grav este faptul că produsele fabricii riscă să piar­dă piețele externe, care odată pierdute, rămân așa pentru totdeauna.
    La altă firmă cu export masiv, Apulum Alba Iulia, s-a înregistrat în anul 2004 un profit de aproape 18 miliarde de lei, dar în anul acesta pierderile se ridică la aproape un milion de euro, firma revenindu-și abia acum pe linia de plutire. Mi­crobul care a îmbolnăvit exportatorii provine de la BNR, mai exact de la cursul valutar și fluctuațiile lui, cât și de la faptul că prețul gazelor și energiei a crescut continuu. În mod normal, dacă leul s-a apreciat ar fi trebuit să scadă prețul uti­lităților și să crească salariile, dar la noi se întâmplă exact invers, se apreciază leul, dar salariile nu cresc și ele, iar firmele nu simt, ci din contră, resimt dureros și păgubos creșterea economică. Situații similare se găsesc și la UPSOM, Stra­tusmob, Ciserom, în cooperație și în construcții, unde mai nou ne fac canalizările și alimentările cu apă tocmai turcii, ei care nu au nici closete ca lumea! Și a­ceas­ta pentru că nici Guvernul și nici BNR-ul nu au o strategie clară de pro­mo­vare a capitalului românesc, a exporturilor, prin aplicarea unor politici și a unor dobânzi care să stimuleze exporturile și exportatorii și nu să le dea în cap. Pen­tru că nu este posibil ca în 7 luni de zile, din 2005, leul să se aprecieze cu 18%, iar BNR-ul să lase de izbeliște economia. Iar dacă nu a intervenit, avea măcar datoria de a preveni mediul de afaceri asupra evoluției cursului. Din păcate, nu s-a întreprins nimic și ceea ce este și mai grav este că nici pentru anul 2006 nu se întrevede ceva concret pe linia stabilirii unui curs de referință special pentru ex­portatori care să fie susținut, dacă nu garantat, de stat, căci degeaba ne lăudăm cu 17 miliarde de euro în rezerva BNR dacă acești bani nu circulă în eco­nomia re­ală. Se pare însă că domnul Mugur Isărescu nu se poate dezlipi de ve­chea men­talitate cu pusul banilor la saltea!
    Să sperăm că parlamentarii de Alba prezenți (Alexandru Pereș, Ștefan Bar­dan, Nicolae Popa și Liviu Mugurel Sârbu) au receptat doleanțele celor mai buni oameni de afaceri din județ, care conduc cele mai atractive și performante firme, cele de export, le-au înțeles mesajul și vor trage un semnal de alarmă pentru ca să nu devenim o țară numai de importuri! Ei nu vor nici subvenții, nici pomană de la Guvern sau BNR, ci o politică fiscală și monetară clară și stabilă, prietenoasă cu întreprinzătorii și nu una care să-i spolieze prin tot felul de modificări fiscale care taxează și împovărează agenții economici în loc să-i stimuleze. Dar cine să o facă, căci Mugur Isărescu "conduce" de 15 ani falimentul economiei românești. Până când, că nici chiar Iliescu nu a avut atâtea mandate!
Gheorghe CIUL

Două unități de asistență socială inaugurate la Ocna Mureș
     La sfârșitul săptămânii trecute au fost inaugurate, la Ocna Mureș, Centrul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice și Centrul de pre­venire și combatere a exploatării prin muncă a copilului. Cele două unități func­ționează în cadrul Așezământului Sfântul Ciprian deschis de Arhiepiscopia Orto­doxă de Alba Iulia și Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Centrul pentru persoane vâr­st­nice își desfășoară activitatea printr-un parteneriat cu Consiliul Județean Alba. (I.P.)
Ambasadorul Japoniei vine la Alba Iulia
     În cursul zilei de astăzi Excelența Sa Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japo­niei la București se va afla în vizită în municipiul Alba Iulia. Vizita, care va începe la ora 15.00 când Excelența Sa se va întâlni cu primarul Mircea Hava, este pri­lejuită de inaugurarea Centrului de Recuperare din cadrul Căminului pentru Per­soane Vârstnice din Alba Iulia, investiție care a fost realizată cu sprijinul con­sistent al guvernului Japoniei. (A.D.)
Poliția Blaj are un nou comandant
     Poliția Blaj are un nou comandant în persoana subcomisarului Ioan Oneț, după ce comisarul șef Silviu Sinea a ieșit la pensie cu data de 1 octombrie a.c., au anunțat surse autorizate. Subcomisarul Oneț va deține interimatul până la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post. În perioada în care Silviu Sinea a condus Poliția Blaj, acesta a întreținut o strânsă relație de colaborare cu presa de pe urma căreia au avut de câștigat cetățenii, ofițerul demonstrând trans­parență totală cu privire la activitatea instituției.(R.G.)
1,5 miliarde de lei pentru 4 drumuri calamitate
     Comitetul județean pentru situații de urgență a repartizat în ultima ședință suma de peste 1,5 miliarde de lei primită din partea Guvernului pentru efectuarea lucrărilor de reparații la drumurile calamitate în urma inundațiilor din vara acestui an. Cei mai mulți bani au fost alocați pentru drumul sătesc din Livezile, pentru care au fost repartizate 526 de milioane de lei. Pentru reparații la drumul din Cioara de Sus, Baia de Arieș au fost alocate 500 de milioane de lei, iar pentru DC 81 Mirăslău-Lopadea Veche și DC 82 Mirăslău-Cicău au fost repartizate în total 500 de milioane de lei.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.