.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Deschiderea anului universitar 2005-2006
Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia și-a luat "buletinul"
     deschidereÎn Cetatea Marii Unirii, ziua de 3 octombrie 2005 a marcat începerea unui nou an universitar precum și împlinirea a 14 ani de când Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia și-a deschis porțile pentru primele generații de studenți. Momentul a fost unul solemn, manifestarea având loc la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia care a fost neîncăpătoare pentru studenții din anul I veniți la cea dintâi întâlnire cu viitorii profesori. Așa cum se cuvine, rectorul univer­sității albaiuliene, prof.univ.dr.ing. Achim Moi­se, a fost primul care le-a urat bun venit emoționaților bobocei și i-a introdus în mediul academic: "În fiecare toamnă pornim în lumea cunoașterii cu noi și noi generații pe care, ulterior, la finele unui ciclu le lansăm în viață. Astăzi începe un nou ciclu". La împlinirea celor 14 ani de existență a Universității, domnia sa a adresat mulțumiri prof. dr. Iuliu Paul, primul rector al Universității "1 Decembrie 1918", "cel care a clădit o școală de învățământ superior în Alba Iulia și a vegheat la buna funcționare a acesteia" cât și tuturor celor ce și-au adus contribuția la ridicarea instituției pe cele mai înalte trepte, respectiv printre cele mai valoroase universități din țară. La manifestare au luat cuvântul prefectul Cosmin Covaciu, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, ÎPS Andrei Andreicuț (decanul Facultății de Teologie), președinta Ligii Studenților din cadrul Universității albaiuliene Ana Maria Roman, fiecare dintre aceștia urându-le studenților spor la învățătură. Primarul municipiului Alba Iulia a fost și el alături de cei ce reprezintă peste 10 la sută din locuitorii orașului. Mircea Hava a înmânat primilor trei studenți de la fiecare din facultățile ce alcătuiesc universitatea premii constând în diplome și bani, pre­cizând că acest lucru trebuie să devină o tradiție. După momentul solemn de deschidere a anului universitar 2005-2006, la ora 12.00, la Catedrala Reîntregirii Neamului a fost oficiat un Te Deum, iar la ora 13.00 bobocii s-au întâlnit în sălile de studiu cu cei care le vor fi profesori timp de patru ani. Spor la învățătură și baf­tă la examene tuturor studenților!
Lavinia IONAȘ

Noi specializări universitare la Școala Română de Afaceri Alba Iulia
     În sala mare a Casei de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a avut loc, la 1 octombrie a.c., festivitatea de deschidere a anului universitar 2005/2006 a Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad, Filiala Alba Iulia, învățământ ce se desfășoară în parteneriat cu Școala Română de Afaceri. Pe lângă numeroși studenți și masteranzi, la festivitate au luat parte prefectul județului, d-l Cosmin Covaciu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Județului Alba, prof. Cornel Sandu, directorul Spitalului județean Alba, dr. Călin Potor și prof. univ. dr. Florin Dumescu, decanul Facultății de Științe Economice a Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad, ca reprezentant al Rectoratului și directorul Filialei Alba a Universității de Vest "Vasile Goldiș", domnul lect. univ. dr. Dorel Ursu. Vorbitorii au evocat preocupările Universității de Vest "Vasile Goldiș" Arad de a-și extinde activitatea educațională prin organizarea la Alba Iulia, începând cu acest an și a cursurilor de zi la Facultatea de Științe Economice, specializarea "Contabilitate și Informatică de Gestiune" și respectiv diversificarea specializărilor universitare prin deschiderea cursurilor la Facultatea de Medicină, cu specializarea "Asis­tență medicală". Ei și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini eforturile în direcția desfășurării unui învățământ de calitate și încrederea că aceste eforturi vor sus­ține consacrarea treptată a orașului nostru ca un oraș universitar modern.
lect. univ. dr. Dorel URSU, director filială

Accident rutier cu trei răniți la Unirea
     Șirul accidentelor rutiere pare să nu ia sfârșit niciodată. Astfel în după-amiaza zilei de duminică, 2 octombrie, pe DN1, pe raza comunei Unirea a avut loc un accident rutier în urma căruia au fost grav rănite trei persoane. Bogdan L. de 30 de ani, din Râmnicu Vâlcea, în timp ce conducea un autoturism Dacia pe direcția Turda-Aiud a încercat să ia dintre scaunele mașinii o sticlă cu suc. În momentul respectiv acesta nu a mai ținut direcția sa de mers și a intrat pe contrasens. La revenirea pe banda sa de circulație Dacia s-a lovit frontal cu autoturismul condus de Nicolae S. în vârstă de 30 de ani, din Alba Iulia. Momentul a fost cu siguranță unul neașteptat pentru ambii șoferi. Nicolae S. circula regulamentar când la un moment dat a observat că Dacia condusă de Bogdan L. a intrat pe banda sa și ca atare, pentru a evita coliziunea frontală acesta a intrat la rândul lui pe con­trasens. Din păcate inspirația și alegerea sa nu a fost bună, iar coliziunea parcă predestinată a avut loc. În urma impactului au suferit leziuni corporale trei per­soane. Astfel, Alina S. de 24 de ani, din Alba Iulia a fost diagnosticată cu tra­u­matism cranio-facial, plagă contuză nivelul sprâncenei drepte, contuzii toracice și la nivelul genunchiului drept; Claudia L. de 30 de ani, din Râmnicu Vâlcea, în­săr­cinată în luna a cincea a suferit un traumatism cranio-facial, plagă contuză fron­tală, plăgi contuze la nivelul genunchiului drept și traumatism toracic, iar Ele­na S. de 53 de ani s-a ales cu traumatism cranio-cerebral cu hematom frontal, contuzii nivelul buzei inferioare, contuzie șold drept și contuzie radio-carpiană dreaptă. Toate cele trei femei au fost transportate la Spitalul municipal din Turda unde de altfel au și rămas internate. Conducătorilor auto le-au fost recoltate pro­be biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Mâine, ultima zi pentru a cere subvențiile pentru plantațiile viticole
     Miercuri, 5 octombrie, este ultima zi în care deținătorii plantațiilor viticole cu soiuri nobile mai pot depune la primării cererile pentru aprobarea sprijinului fi­nanciar acordat în baza OUG nr. 125/2005, a anunțat directorul DADR Alba, Dorel Călian. El a precizat că ajutorul se acordă pentru vii mai mari de 0,1 hec­tare, iar cuantumul bonurilor valorice se ridică la 1.500.000 de lei/ha pentru viile nobile înscrise în Registrul viticol. (R.G.)
Deși la prima participare
Salvamont Alba a luat mențiune în "Raliul Salvamont"
     salvamontÎn perioada 26 septembrie - 2 octombrie, pe Valea Cernei, lângă Băile Herculane, s-a desfășurat a 35-a ediție a Ra­liului "Salvamont". Competiția a reunit la start 14 echipe din centrele de salvamont din țară, favorite fiind, ca de fiecare dată, formațiunile Salvamont din Sinaia, Brașov, Zărnești și Bușteni, care sunt mai antrenate pentru că acoperă o zonă "grea" din punct de vedere al intervențiilor și al afluxului de turiști. Cu toate acestea, echipajul Salvamont Alba a fost una dintre surprizele plăcute ale competiției, obținând, deși aflată la prima participare, locul patru pe țară la proba medicală. Concursul a avut ca principal scop testarea cunoștințelor teoretice, dar și prac­tice ale participanților. Competiția a cuprins probe speciale de concurs, cum ar fi deplasarea în teren variat și transportul unui accidentat pe o distanță de 5-6 kilometri și pe o diferență de nivel de aproximativ 400 de metri. De asemenea, printre probele de concurs s-au mai aflat un traseu de escaladă de lungimea a două corzi și o coborâre în rapel de 40 de metri, fiecare membru al echipei purtând toate materialele asupra lui. Șeful echipei Salvamont Alba, Lucian Forda, s-a declarat mulțumit de rezultatele obținute de echipajul condus de el și a de­clarat că, la viitoarele competiții, echipa Salvamont Alba va pune probleme se­rioase celorlalte echipe cu tradiție, dar asta numai dacă se va bucura de aceeași susținere din partea CJ Alba ca și până acum. (I.P.)
Anul Nou iudaic - 4 octombrie - Luah 5766 -
     Roș Hașana - Anul Nou Iudaic - este considerat Ziua Judecății, fiindcă în această zi ni se hotărăște soarta pentru anul ce vine. Sărbătoarea o numim și Iom Trua pentru că, pe parcursul ei, sunăm din Șofar. După Talmud, crearea lumii a avut loc la 1 Tișrei. Rabi Eliezer susține: crearea lumii a început cu șase zile înainte, iar în ziua de 1 Tișrei a fost creat omul. În Pirkei Avot apare o frumoasă idee-metaforă: cel ce face o faptă bună își creează un înger care are misiunea de a-l apăra în Ziua Judecății.
    Roș Hașana deschide o perioadă de zece zile, pe care le numim Aseret Iemei Teșuva. Cele zece zile de pocăință. Aceste zile ne oferă șansa de a face fapte bune, pentru a ne prezenta, în cea de-a zecea zi, de Iom Kipur, cu sufletul curat în nădejdea că vom primi semnătura finală în Cartea Vieții. Una dintre rugile de Roș Hașana este "Avinu Malkenu" ("Tatăl nostru, Regele nostru" și "Șma Ko­lei­nu" ("Ascultă vocea noastră").
    Să sperăm că noul an va împlini năzuințele noastre individuale și colective. Kti­va Vehatima Tova! (Comunitatea Evreilor Alba)
"Ziua Educației"
     Colegiul Tehnic "Dorin Pavel" din Alba Iulia va găzdui miercuri, 5 octombrie, de la ora 13.00, manifestările organizate de Asociația "Școala Albei" cu ocazia "Zilei Educației", a anunțat președintele asociației, prof. Oliviu Iacob. În program sunt incluse momente artistice, recitaluri de poezie și dezbateri pe diferite teme, cum sunt direcțiile de acțiune în anul școlar curent, preocupările Sindicatului Învățământ Alba, idealul educațional sau muzica în sprijinul educației. Au fost in­vitați să participe la acest eveniment prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba, liderul sindical Valeriu Șușman, prof. Ironim Munteanu, președinte al Societății pentru Învățătura Poporului Român, prof. Avram Cristea, preotul Doru Gheaja, poetul Ion Mărgineanu și alți membri ai Asociației "Școala Albei".(R.G.)
Hoții în vii
     Deoarece în această perioadă a anului roadele pământului încep să îi atragă pe hoți, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au efectuat sâmbătă, 2 octombrie, mai multe acțiuni de prevenire și combatere a furturilor de pe câmp. Cu ocazia acțiunilor într-o singură zi în municipiul Blaj, respectiv în zona fermelor viticole, au fost prinse în flagrant două grupuri mari de persoane care fără frică, în amiaza mare, au intrat în parcelele cultivate cu viță de vie și s-au pus pe treabă. Primul grup, format din 10 persoane a fost surprins, în jurul orei 11.45, la Ferma nr.5. La vederea patrulei de jandarmi doi dintre participanții la furt au luat-o la fugă însă au fost prinși imediat. Respectivul grup a reușit "să cu­lea­gă" cantitatea de 298 kg de struguri. Cel de-al doilea grup compus din 8 per­soane a fost prins în după-amiaza de 2 octombrie, în jurul orei 17.00, la Ferma nr.3. Cele 18 per­soane sunt cercetate pentru comiterea infracțiunii de furt calificat și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.