.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
La Noșlac: are balta pește!
     Marile probleme pe care decăderea industriei chimice și a Salinei din Ocna Mureș le-a generat în ultimii ani nu au ocolit nici comuna învecinată Noșlac. Mulți dintre localnicii de aici munceau "la oraș". Acum au revenit acasă, dar locurile de muncă pe care o comună de șes le poate oferi sunt destul de puține. De aceea principala preocupare a primarului Silviu Vințeler este crearea acestor locuri de muncă prin exploatarea oportunităților de afaceri pe care comuna Noșlac le oferă. În primul rând s-a gândit la concesionarea exploatării celor două lacuri, altfel des­tul de cunoscute printre pescari. La licitația care a avut loc recent, unul dintre ele, cu un luciu de apă de 27 de hectare a fost concesionat de societatea comercială ETI SRL din Ocna Mureș, care dorește repopularea lacului, dar și construirea unui motel cu 15 camere. Asta înseamnă că și la Noșlac ideea turismului este privită cu atenție. Primarul spune că materializarea acestui proiect (finanțat prin programul SAPARD) va crea cel puțin 15 locuri de muncă "ceea pe pentru noi înseamnă destul de mult". Și lucrurile nu se opresc aici, pentru că și celălalt lac (de 12 hectare luciu de apă) a fost concesionat unei asociații private de pescari din Alba Iulia, care și ei doresc amenajarea unei baze de agrement.
    Dar nu numai bălțile sunt atractive, ci și terenul agricol. Deja o societate co­mer­cială româno-spaniolă (ESSRUMA) a achiziționat la Noșlac circa 120 hectare de teren pe care dorește să practice tehnicile moderne în agricultură. Aceeași so­cietate a mai achiziționat brutăria din centrul de comună și acum vrea să cum­pere și moara. Desigur că și aici își vor găsi de lucru câțiva localnici. Poate părea puțin, dar pentru o comună ca Noșlacul orice investitor este mană cerească. Iar aici sunt nu unul, ci trei! Iar cel mai important fapt este acela că administrația lo­cală a înțeles că cel mai bine se ajută singură și nu stă numai cu mâna întinsă la mila Consiliului județean Alba.
Anca DINICĂ

Record de participare la Ziua Recoltei Blaj
     Cea de-a 3-a ediție a Zilei Recoltei desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute în principala piață agroalimentară din Blaj sub genericul "Bogățiile toamnei" a consemnat un record de producători agricoli participanți. Au expus legume, fructe și alte produse agricole din recolta acestui an un număr de 21 de participanți din 9 localități din zona municipiului Blaj, ei concurând și pentru premiile puse la bă­taie de CL Blaj. O comisie formată din primarul Simion Băcilă, viceprimarul Gheor­ghe Rotar și angajați ai Primăriei Blaj a acordat calificative, în calcul fiind luate frumusețea standului expozițional, calitatea produselor, suprafața cultivată și frecvența comercializării produselor în piața din Blaj. Iată laureații acestui con­curs: Locul I: Viorica Gaszi (Bucerdea Grânoasă) și Emil Ciufudean (Blaj) - câte 2 milioane de lei; Locul II: Nicolae Comșa (Șona) - 1,5 milioane de lei; Locul III: Maria Szekeli (Bucerdea Grânoasă) - 1 milion de lei; mențiuni: Maria Popa (Lun­ca Târnavei), Dorel Cristian (Crăciunelu de Jos) și Maria Zahan (Crăciunelul de Jos) - câte 500.000 de lei. Nu au lipsit muzica populară, mititeii și mustul, astfel că blăjenii s-au putut bucura de frumusețea acestei zile.(R.G.)
Băutura, bat-o vina!!!
     Iosif C. în vârstă de 59 de ani, din satul Brăzești, a fost găsit zăcând in­conștient pe DN1, pe raza satului. Polițiștii au fost sesizați de către un tânăr în vârstă de 17 ani, localnic, care l-a văzut pe bărbat întins pe șosea. Acesta a fost transportat cu ambulanța la Centrul de Sănătate Publică din Baia de Arieș unde a fost internat pentru supraveghere medicală. În urma verificărilor, polițiștii au sta­bilit că bărbatul de 59 de ani a consumat băuturi alcoolice în mai multe baruri de pe raza satului după care s-a urcat pe bicicletă. Datorită stării de ebrietate nu a putut să controleze prea bine vehiculul, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil. În urma căzăturii Iosif C. a suferit o plagă contuză regiune temporală stângă și con­tuzii forte la nivelul toracelui. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.