.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 5.10.2005 ::. 
Japonezii investesc în sănătatea albaiulienilor
     japoneziIeri Excelența Sa Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japoniei la București și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava au tăiat panglica celei de-a doua investiții japoneze în municipiul reședință de județ. Este vorba despre Centrul de Recuperare din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice. Obiectivul se adresează deopotrivă locatarilor căminului, dar și persoanelor de vârsta a tre­ia din Alba Iulia și din localitățile din împre­jurimi. Centrul este dotat la cele mai înalte stan­darde și oferă tratamente în domeniul reu­matologiei, fizioterapiei și recuperării me­dicale. Realizarea centrului este rezultatul unui proiect pe care Primăria mu­ni­cipiului Alba Iulia l-a depus pentru programul de granturi (finanțări nerambursabile) pe care guvernul Japoniei îl derulează în România. Valoarea totală a proiectului este de 104.817 Euro din care contribuția guvernului japonez se ridică la 73.817 Euro, restul fiind contribuția Consiliului local Alba Iulia. Zilnic pot beneficia de serviciile centrului până la 55 de persoane. Spuneam că aceasta este cea de-a doua investiție japoneză în Alba Iulia, după cea a firmei Sumitomo. De data aceasta este vorba despre o investiție guvernamentală și nu de una privată, dar ambele, așa cum spunea ES Naotoshi Sugiuchi, sunt destinate să contribuie la strângerea legăturilor dintre Japonia și România, în general, dintre Japonia și județul Alba în special. Alături de Mircea Hava și echipa care a scris acest pro­iect (și căreia îi mulțumim!) au participat la eveniment prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, viceprimarul Paul Voicu, directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, numeroși consilieri locali și reprezentanți ai altor instituții.
Anca DINICĂ

"Dosarul Etichetelor" la Curtea de Apel Alba
     Curtea de Apel Alba Iulia a amânat ieri până la data de 10 octombrie 2005 pronunțarea asupra apelului declarat de către fostul șef al Complexului de Vinificație Jidvei, Toader Ignat și de către reprezentanții părții civile SC Jidvei SRL filiala Alba, împotriva unei hotărâri a Tribunalului Alba. Toader Ignat a primit la Tribunalul Alba o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru delapidare și de un an pentru însușirea fără drept a desenului sau modelului industrial. Magistrații au hotărât să contopească cele două sancțiuni în pedeapsa cea mai grea, de 10 ani închisoare, iar Ignat a fost obligat și la plata, către SC Jidvei, a sumei de 36 de miliarde de lei - daune civile. Toader Ignat a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia cu acuzația că a înregistrat pe nedrept, pe numele societății pe care o patrona, denumirile vinurilor "Gerwurtz­traminer" și "Romantine". Imediat după pronunțarea sentinței la Tribunalul Alba, atât avocatul lui Toader Ignat cât și reprezentanții S.C. Jidvei SRL Alba au de­clarat apel, a cărui judecată a fost tergiversată însă din cauza amânărilor, re­cuzărilor și a cererilor de strămutare ale inculpatului Toader Ignat, ajungându-se astfel ca de-abia ieri, 4 octombrie, să se judece ultimul termen din "Dosarul etichetelor". Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au amânat însă cu câteva zile pronunțarea sentinței, pentru a da posibilitatea celor implicați să depună con­cluziile scrise iar luni, 10 octombrie 2005, va fi făcută publică hotărârea ma­gistraților în privința apelului. Ultima cale de atac rămasă în acest dosar - recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție. (I.P.)
Pe traseul licitațiilor dâmbovițene
Firma Atlassib țepuită de un milion de euro
•Ieri, la Alba Iulia, manifestări de stradă ale reclamanților din "dosarul căpșunarilor"
     AtlasibMarți, 4 octombrie 2005, în fața sediului Curții de Apel Alba a avut loc una dintre manifestările cu care istoria post­de­cembristă ne-a obișnuit. Este vorba despre un miting de protest organizat de angajații Hol­dingului Atlassib, în frunte cu directorul Daniel Micu și juristul Rareș Popa, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra u­nui așa zis "tratament abuziv și tendențios al judecătorilor Curții de Apel Alba, aplicat în de­favoarea societăților din grupul de firme Atlas­sib". Mai exact, președintele holdingului respectiv, Ilie Carabulea, din Sibiu, a reușit să încheie un contract de exclu­si­vitate cu asociația cultivatorilor de căpșuni din Huelva (Spania), pentru trans­por­tarea căpșunarilor (cam 3.000 de persoane săptămânal), între România - Spania și retur. Iată însă că la licitația organizată de Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM) București în data de 8 septembrie, (care avea ca scop exter­nalizarea activității de întocmire a dosarelor de viză ale românilor cu contracte de muncă în străinătate) Holdingul Atlassib nu a putut participa, deoarece în caietul de sarcini s-a prevăzut ca firmele participante să aibă în obiectul de activitate și "alte activități juridice", pe motiv că întocmirea dosarelor de viză presupune ac­tivități de tip notarial, nu recrutare propriu-zisă. (Carabulea, care aflase anterior de licitația din 8 septembrie, adăugase la obiectul de activitate al firmei sale, în data de 31 august, "selecție și plasare forță de muncă", dar după cum se vede tot a fost exclus de la participarea la licitație. Și încă fără a se argumenta nicicum de către OMFM excluderea Atlassib).
    În aceste condiții, el a depus o plângere la Curtea de Apel Alba, prin care so­licita suspendarea caietului de sarcini, pe motiv că absența sa de la licitație i-ar fi adus însemnate prejudicii financiare. (Am arătat anterior, că Atlassib are de 3 ani un contract de exclusivitate cu cultivatorii de căpșuni din Huelva.) Cum era de așteptat, fiind vorba despre ordonanță președențială, la Curtea de Apel s-a ju­decat în regim de urgență și s-a dispus suspendarea caietului de sarcini, în urma unei sentințe pronunțate fără citarea martorilor, conform procedurii legale. În pa­ralel cu această plângere prealabilă, Atlassib a depus o acțiune la instanța de fond, împotriva aceleiași licitații. Din păcate pentru dl. Carabulea, Curtea de Apel a dat câștig de cauză holdingului sibian... doar până la comunicarea răspunsului la plângerea prealabilă și a motivației OMFM, nu până la pronunțarea instanței de fond asupra acțiunii. (Greșeala aparține probabil juristului de la Atlassib, care nu a înregistrat odată cu cererea de suspendare și o acțiune în contencios ad­ministrativ pentru anularea licitației.) Prin urmare, până la următorul termen la instanța de fond (peste 3 săptămâni), OMFM București are timp suficient să organizeze licitația și să lase Atlassib-ul cu buzele umflate și cu un contract cu partenerii spanioli, pe care nu-l poate onora! Prejudiciul, așa cum a fost estimat de directorul-protestatar Daniel Micu, se ridică la suma de un milion de euro...
    Concluzia? Acest "proces al căpșunarilor" este o bătălie între firme, având ca miză sume mari de bani. Dacă se suspendă licitația până la încheierea pro­cesului pe fond și câștigă Atlassib, avem o altă firmă care nu poate să-și des­fășoare activitatea, deși a câștigat o licitație. Deci se pierd bani. Dacă nu se suspendă, firma care a câștigat licitația își începe activitatea, dar Atlassib ră­mâne cu un contract pe care nu-l poate respecta. Deci se pierd bani. Însă Justiția română va pierde și într-un caz și în celălalt: va fi învinuită de atitudine dis­cri­minatorie și de favorizare a uneia dintre părți. Deci va pierde imagine. Va com­pensa, oare, pierderea imaginii cu... câștigarea banilor?
Ioan HĂNȚULESCU

Garda de Mediu nu iartă!
     Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Alba a efectuat, în cursul lunii septembrie, 142 controale la agenți economici din județ. În urma acestor con­troale au fost aplicate 31 de sancțiuni în valoare totală de 871 milioane lei vechi. (I.P.)
La Sântimbru
Accident mortal pe trecerea de pietoni
     Viața unui băiețel de trei anișori din localitatea Sântimbru a fost curmată tragic în urma unui accident rutier petrecut în seara zilei de 3 octombrie, în jurul orei 20.10, pe DN1, pe raza localității Sântimbru. Conform raportului poliției, Nicolae M., în vârstă de 44 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea autoturismul marca VW Passat pe direcția Teiuș-Alba Iulia în apropierea unei treceri de pietoni semnalizată prin indicator și marcaj nu a redus viteza de mers. Din această cauză șoferul l-a surprins și accidentat pe micuțul Radu Ioan P. (3 ani), din Sân­timbru. Băiețelul care era împreună cu bunica sa pe trotuar a alergat de pe partea din dreapta a drumului și a pătruns brusc pe partea carosabilă, astfel că impactul nu a mai putut fi evitat. Din nefericire în drum spre spital băiețelul a decedat. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Nicolae M. este cercetat pentru ucidere din culpă. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.