.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Corupție și persecuție
     După ce, timp de câteva zile, ex-ministrul pesedist al Justiției, Rodica Stă­noiu, a ținut prima pagină a cotidianului "Evenimentul Zilei" prin relatarea modului fraudulos în care a făcut-o notărășiță pe nevasta fostului ei coleg de cabinet, Mi­ron Mitrea, d-na Rodica a revenit ieri în forță în prim-planul ziarului citat dar și al "Cotidianului", grație felului neortodox în care și-ar fi fabricat pensia de magistrat, devenind o "pensionară căpușă". Matrapazlâcul a ieșit la iveală în momentul în care Rodica Stănoiu a fost dată în judecată de Ministerul Justiției pentru că ar fi obținut ilegal decizia de pensionare în urmă cu patru ani, la scurt timp după ce a devenit ministru în cabinetul Adrian Năstase. Concret, la numai două luni după ce a fost numită ministru, Stănoiu ar fi cerut Ministerului Justiției (adică propriilor subordonați) eliberarea unei adeverințe pentru a-și putea întocmi dosarul de pensionare. În cererea de chemare în judecată formulată de conducerea actuală a ministerului este reclamat faptul că fostul ministru PSD era magistrat de doar două luni, adică din momentul numirii sale în funcție, și nu de 25 de ani, așa cum prevede Legea 92/1992 pentru organizarea judecătorească. Din postura de proas­păt pensionar, plătit cu 20 de milioane de lei pe lună, Rodica Stănoiu a condus cu normă întreagă Justiția, încasând desigur și salariul aferent postului ocupat. Chestionată pe această temă, d-na Stănoiu a dat un răspuns cât se poa­te de previzibil: "Eu sunt cea care a dat aviz de cercetare în dosarul «Flota». De aceea sunt acum chemată în judecată. Totul are la bază o chestiune po­li­tică".
    Modul acesta de a vorbi nu este singular în PSD, reforma Justiției ca și acu­zele de corupție la adresa "peștilor mari" fiind prezentate, inclusiv la Bruxelles, drept acte antidemocratice, de persecuție politică. Slavă Domnului că de acolo ne vin semnale care indică faptul că lamentațiile liderilor PSD sunt privite mai degrabă ca niște mostre de tupeu. Săptămâna trecută, de exemplu, a fost la București Franco Frattini, comisarul Uniunii Europene pentru Justiție. Cu adresă directă la PSD, el a lăudat pachetul de legi adoptat în luna iulie întrucât acesta "a stabilit principiile independenței magistraților". De asemenea, pentru prima dată un oficial european a spus răspicat că introducerea clauzei de salvgardare în 2004 s-a datorat scepticismului față de performanțele Bucureștiului într-un moment în care PSD-ul se afla la putere: "La sfârșitul anului 2004, eram, mai degrabă, pesimiști în privința capacității României de a accelera reforma sis­temului juridic. Cu toate acestea, astăzi, sunt în măsură să vă împărtășesc satisfacția noastră deplină pentru ceea ce s-a realizat în ultimele nouă luni". Cu alte cuvinte, doamna Monica Macovei merită cu adevărat respectul și recu­noș­tința noastră pentru tenacitatea de care a dat dovadă în impunerea reformei Jus­tiției din România într-un mediu extrem de ostil din pricina rezistenței de oțel a "sistemului ticăloșit", dovedită în nenumărate feluri. Acestea au culminat cu în­cercarea de compromitere a ministrului Justiției prin intermediul unui scandal de presă de care întreaga breaslă a ajuns să se rușineze.
    Cine se mai întreabă dacă în acest moment Justiția din România a încăput pe mâini bune, dată fiind fragilitatea aparentă a d-nei Monica Macovei, n-are decât să citească următorul pasaj avându-l drept autor tot pe Franco Frattini: "Din martie 2005, România a adoptat o strategie de reformă ambițioasă, dar indis­pensabilă, și un plan de acțiune care conține garanțiile necesare pentru edificarea unui sistem juridic modern, dacă și numai dacă punerea în aplicare a acestora continuă conform termenelor stabilite". Cu alte cuvinte, jos pălăria în fața d-nei Macovei, dar ea nu trebuie lăsată singură în lupta pentru însănătoșirea Justiției din România.
Maria Lucia MUNTEANU