.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 6.10.2005 ::. 
În 10 orașe ale județului
O firmă turco-grecească a băgat la apă Programul SAMTID
•Lucrările au început cu o întârziere de două luni *La ora actuală se "lucrează" în doar 6 din cele 10 orașe ale jude­țului incluse în proiect *Factorii de decizie județeni așteaptă răspunsul oficialităților de la București privind motivele a­ces­tei întârzieri
     Alba beneficiază, alături de alte 4 județe din România, de reabilitarea rețelelor de apă în toate orașele județului (mai puțin Sebeș care a ales să reabiliteze rețelele de apă în regim de parteneriat public privat) prin intermediul programului SAMTID. Licitația pentru atribuirea execuției a fost realizată de Ministerul In­te­grării în noiembrie 2004 iar câștigătoare, pe principiul celui mai mic preț oferit, a ieșit firma turco-grecească Eser Empedos Joint-Venture Ankara. Aceeași firmă a câștigat licitația și pentru lucrările din județele Hunedoara și Botoșani. Valoarea lucrărilor în județul nostru se ridică, conform contractului semnat, la 7,7 milioane euro iar finanțarea se face din mai multe surse: 37,5% fonduri PHARE neram­bursabile, 12,5% fonduri de la Guvernul României de asemenea nerambursabile și 50% contribuție proprie a beneficiarului, în speță a celor 10 Consilii Locale: Alba Iulia, Abrud, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Blaj, Cugir, Teiuș, Aiud, Zlatna și Câmpeni. Ca să înțelegem mai bine situația trebuie făcute însă unele precizări importante. Pentru asigurarea contribuției proprii Ministerul de Finanțe a angajat un împrumut pe 25 de ani cu o perioadă de grație de 5 ani de la Banca Eu­ro­peană de Investiții iar consiliile locale au calitatea de subîmprumutați având obli­gația să ramburseze îm­prumutul. Una dintre condițiile acordării acestui împrumut a fost înființarea unui operator unic de apă care în cazul județului Alba este S.C. Apa CTTA și care a încheiat contracte de concesiune cu fiecare consiliu local în parte și are obli­gația să plătească acestora o redevență calculată astfel încât să acopere cel puțin rambursarea creditului contractat și a dobânzilor aferente. Această redevență este inclusă în costul apei astfel că fiecare consumator final participă la rambursarea îm­prumutului. Cele 10 consilii locale au format Asociația Apa Alba care are ca principală atribuție implementarea acestui proiect de rea­bilitare a rețelelor de apă în județ, înființarea unei asociații nonprofit constituind și una dintre condițiile de aprobare a proiectului. Asociația Apa Alba a înființat la rân­dul ei o unitate de implementare a proiectului în cadrul căreia a fost formată o echipă de management, avându-l ca manager de proiect pe Ioan Besoiu.
    Potrivit managerului de proiect Ioan Besoiu, în județul Alba, conform graficului inițial de execuție prevăzut în contractul semnat între Ministerul Integrării și firma turcă, lucrările trebuia să înceapă la 1 iunie 2005, termenul final, prevăzut de asemenea în contract, fiind septembrie 2006. Numai că, "din vina exclusiv a con­tractorului (n.r. - Eser Empedos Joint-Venture Ankara)", lucrările au început nu­mai la 1 august 2005, în condițiile în care Asociația Apa Alba și-a îndeplinit toate obligațiile ce îi reveneau, conform graficului stabilit (autorizații de construcție, pre­darea amplasamentelor, avizarea subcontractanților și furnizorilor etc.).
    Motivul pentru care s-a înregistrat această întârziere nu a fost adus oficial la cunoștința autorităților din Alba însă unele speculații pe această temă se pot face mai ales că presa centrală a atras în mai multe rânduri atenția asupra "serio­zității" firmei turce care se pare că a câștigat licitația prin subevaluarea prețului lucrărilor și acum se găsește în imposibilitatea de a găsi firme subcontractoare ca­re să lucreze la prețurile mici oferite. În opinia lui Ioan Besoiu, doar printr-o ur­gentare și o creștere substanțială a volumului lucrărilor este posibil ca proiectul să fie finalizat până în septembrie 2006. La ora actuală se lucrează doar în 6 orașe din cele 10, adică la Alba Iulia (pe str. Gladiolelor), Abrud, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Blaj și Cugir, însă "ritmul e nesatisfăcător" după cum apreciază managerul de proiect. Întârzieri se înregistrează și în celelalte județe unde lu­cră­rile trebuie executate de aceeași firmă turcă susțin surse neoficiale, în schimb la Ialomița, unde licitația a fost câștigată de o firmă românească lucrările se desfă­șoară în grafic. De altfel, această întârziere în executarea lucrărilor în județ a fă­cut ca Asociația Apa Alba, prin Consiliul său director (Mircea Hava, Ion Dumitrel și Horațiu Josan) să sesizeze, în data de 23 septembrie 2005, printr-o scrisoare, Ministerul Integrării și Ministerul Administrației și Internelor, asupra situației exis­tente. Se mai așteaptă încă un răspuns care, eventual, să lămurească lucrurile...
Ioana PITICARIU

Incendiu de proporții la Unirea
•De la un scurtcircuit - flăcări imense, circulație întreruptă, pagube de sute de milioane de lei
     În câteva ore o familie din comuna Unirea a rămas fără bucatele ce urmau să constituie hrana animalelor din gospodărie. Lucrătorii Postului de Poliție Unirea au fost sesizați în seara de 4 octombrie, în jurul orei 19.10, că la locuința lui Nicolae A (70 de ani) din comună a izbucnit un incendiu. Ajunși la fața locului polițiștii au constatat că focul a cuprins grajdul, bucătăria de vară, o magazie pre­cum și alte dependințe. Ca atare aceștia au solicitat ajutorul Detașamentului de Pompieri Aiud ce a intervenit cu două autospeciale. Incendiul de proporții a făcut ca la locul cu pricina să se deplaseze alte două autospeciale de la Ocna Mureș. Datorită faptului că flăcările au ajuns până la mijlocul părții carosabile și pentru a nu avea loc alte nenorociri s-a procedat la blocarea circulației rutiere pe ambele sensuri timp de 15 minute. După localizarea și ținerea cât de cât sub control a incendiului a fost deblocat pentru circulație un singur sens, circulația fiind dirijată de către echipaje de poliție din Aiud, Ocna Mureș și Unirea. După ceva ore bune de luptă cu flăcările pompierii au reușit să învingă, incendiul fiind stins în jurul orei 23.15. Casa, grajdul, bucătăria de vară și una dintre magazii au ars în proporție de 60 la sută. Pe lângă cele enumerate, în incendiu s-au făcut scrum 6 tone de fân, 500 kg de porumb, 500 kg orz și 3 metri cubi de cherestea. Practic toată agoniseala strânsă de-a lungul verii de către membrii familiei s-a nimicit. Pa­gubele au fost estimate la suma de 30.000 de lei RON. În urma verificărilor pom­pierii au stabilit că focul a izbucnit ca urmare a unui scurtcircuit produs la o ma­gazie aflată în apropierea șurii. Din fericire în incendiu nu au existat decât pagube materiale. (L.I.)
În 2006: nici o sală de sport în Alba
     Conform celei mai recente liste cu sălile de sport aprobate a fi construite în România în 2006 prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, județul Alba nu va beneficia de nici una dintre cele 35. Pe vremea PSD în județ s-au construit 14 săli de sport. Deși avem mai multe "pile" la actuala putere nu am mai primit nimic. În schimb Maramureș și Mureș au primit câte 4 săli fiecare, iar Arad, Bistrița Năsăud, Dâmbovița, Harghita, Neamț, Olt și Vrancea câte 2. Sau poate cu atâta publicitate și controverse câte s-au iscat în jurul celebrei săli de sport de la Lancrăm actualii guvernanți au rămas cu impresia că stăm foarte bine la acest capitol! (I.P.)
La Hăpria
107 - număr cu ghinion
     La intrarea în localitatea Hăpria, pe DJ 107, în dreptul imobilului cu numărul 107 a avut loc, în 4 octombrie un accident rutier în urma căruia a fost rănită grav o persoană. Cornel B. în vârstă de 45 de ani, din Alba Iulia, taximetrist, în timp ce se deplasa cu autoturismul Dacia Solenza pe direcția Berghin-Alba Iulia, într-un vârf de pantă cu vizibilitate redusă a depășit axul drumului. Conducând pe partea stângă a drumului s-a izbit frontal cu o Dacia condusă regulamentar de Traian Z. de 60 de ani, din Ciugud. În urma accidentului, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, rănit a fost șoferul ce se deplasa corespunzător. Traian Z. a fost trans­portat la Spitalul județean Alba unde a rămas internat cu diagnosticul de trau­matism cranio-cerebral acut închis și fractură rotulă stângă cu deplasare. Cornel B. este cercetat pentru vătămare corporală. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.