.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Dezastru ecologic pe Valea Ampoiului la Șard
•Pentru agenda Gărzii de Mediu, Inspecției în construcții, Ape­lor române și spre știința d-lui prefect de Alba
     poluareÎn numele cetățenilor din Șard, comuna Ighiu, vă aducem la cunoștință unele fapte care s-au petrecut în mod abuziv și ile­gal pe malul și în albia râului Ampoi ce curge prin sat: Societățile comerciale SC Elisabeta SRL și SC Arpa Business SRL au excavat și transportat balast din albia râului și din apro­pierea acestuia, respectiv din zona de pășu­nat a comunei, neavând avize și autorizații din partea organelor abilitate. În urma acestor excavări s-a deviat cursul râului și s-a distrus drumul prin care sătenii aveau acces la tere­nurile agricole, au dispărut peste 3 ha de pășune, iar râul curge acum la 7 m de tere­nurile noastre și de un mare stâlp de curent electric ce face legătura cu zonele din Apuseni. La prima ploaie mai puternică, acesta va fi luat de apă, iar râul se va apropia tot mai mult de casele noastre. Având nevoie de balast uscat, aceste firme au săpat unde au vrut, lăsând în urmă gropi ce acum sunt folosite ca gropi de gunoi atât de firmele din Alba cât și de alții. Aflându-se pe malul Am­poiului afectează în totalitate mediul și animalele noastre, pe acest loc fiind și pășunea. Drumul pe care circulă aceste bascule de mare tonaj, de la râu până la drumul național, este un drum de țară, din pământ, ce nu corespunde circulației de mare tonaj și trece pe sub ferestrele caselor noastre, afectându-le structura, crăpându-le. Aceste firme excavează fără autorizații de mult timp, chiar și dumi­nica și sâmbăta, transportă balast cu mașini de supratonaj de dimineața până seara, neținând cont de nici o normă hidrografică și lasă în urmă un dezastru ce ne afectează.
    Noi, ca locuitori ai acestei zone predispuse la inundații, având casele la 50-100 m distanță de râu, suntem cu adevărat foarte îngrijorați și revoltați.
    Față de cele menționate mai sus, se constată că serviciile publice de specia­litate cât și organele administrative locale din comuna Ighiu nu pot sau nu vor să ia nici o măsură legală de a le obliga să îndrepte răul făcut și să le interzică ex­cavarea, pentru că aici este o zonă predispusă la inundații, deși noi am făcut multe sesizări cu privire la această activitate.
    Activitățile acestor firme se pot dovedi cu înregistrări video, fotografii, mărturii ale sătenilor din zona Berc, localitatea Șard, comuna Ighiu.
    În numele locuitorilor din zona Berc, Șard,
Marian COSTINESCU

Copaci în valoare de 228 milioane de lei tăiați ilegal
     În urma unor controale efectuate pe linie silvică, respectiv exploatarea pă­durilor proprietate personală, polițiștii din Șugag au constatat că numitul Dumitru T. în vârstă de 48 de ani, din Șugag a comis infracțiuni silvice. Bărbatul a fost împuternicit să exploateze suprafața de 4,5 hectare de pădure aflată pe raza co­munei, pădure ce era proprietatea socrului său. Dumitru T. s-a apucat de treabă și după ce a exploatat în condiții legale copacii marcați acesta a trecut și la ve­cini, că vorba ceea, să cadă și copacul vecinului. Acesta a tăiat pădurea altor 3 proprietari depășind astfel limitele proprietății pentru care deținea acte de punere în valoare și autorizație de exploatare. Pentru constatarea faptelor polițiștii comu­nei Șugag au solicitat efectuarea unei inspecții de către specialiștii ITRSV Cluj Napoca. În urma expertizei s-a stabilit că Dumitru T. a tăiat ilegal un număr de 192 de arbori de molid în volum de 158,6 metri cubi. Valoarea acestora a fost estimată la suma de aproximativ 228 de milioane de lei ceea ce include pre­judiciul printre cele mai mari înregistrate în ultima vreme. Păgubiții sunt Ioana S. - 106 molizi, Ioan C. - 71 de molizi și Gheorghe G. - 15 molizi, toți trei din comuna Șugag. Dumitru T. este cercetat pentru comiterea de infracțiuni silvice. Organele silvice vor continua cercetările pentru a stabili dacă nu cumva există și alte nere­guli în acest caz. (L.I.)
Ieri, în fața Curții de Apel Alba Iulia a continuat
Protestul firmei de transporturi Atlassib
     Ieri, în fața Curții de Apel Alba Iulia a continuat protestul conducerii și sa­lariaților de la Atlassib Sibiu care cer să se pună capăt "tratamentului abuziv și tendențios al judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia, aplicat în detrimentul socie­tăților comerciale din grupul de firme Atlassib". Precizăm pe această cale că ju­ristul firmei a înregistrat și o acțiune în contencios administrativ pentru anularea în tot a Caietului de sarcini pentru licitația respectivă. Protestele vor continua. (A.C.)
Control la iazurile de decantare
     Subprefectul Clement Negruț, împreună cu Emilia Timiș, comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, a demarat în această săptămână o acțiune de verificare a stării iazurilor de decantare ale minelor din Munții Apuseni, având în vedere că odată cu apropierea sezonului rece acestea trebuie supravegheate mai atent. El s-a declarat nemulțumit de faptul că iazul de decantare de la Valea Mică, aparținând fostei exploatări miniere de la Zlatna, nu mai este supravegheat, deoarece SC Zlatmin este în lichidare. Chiar dacă nu există un pericol iminent de producere a unei poluări, el a dispus ca iazul să fie supravegheat. În schimb, la iazul de decantare de la Valea Șesii, aparținând exploatării de la Roșia Poieni, trebuie rezolvată problema apelor acide din haldele de steril, care ar putea ajunge în iazurile de decantare. Există însă un proiect în valoare de 6 milioane de dolari, finanțat de Banca Mondială, prin care urmează să fie amenajat un baraj pentru colectarea apelor acide. În zilele următoare subprefectul va verifica starea ia­zu­rilor de decantare ale exploatărilor miniere de la Roșia Montană și Baia de Arieș.(R.G.)
Familia nu e o joacă
     Pentru că nu a luat în serios responsabilitățile pe care le avea față de familie Virgil B. în vârstă de 38 de ani, din Rădești va plăti cu închisoarea. Pentru co­miterea infracțiunii de abandon pe numele său a fost emis un mandat de exe­cutare a pedepsei privative de libertate pe o perioadă de un an. Bărbatul ce se sustrăgea pedepsei a fost identificat de către polițiști în 4 octombrie și cazat la Penitenciarul de maximă siguranță Aiud. (L.I.)
Pesta porcină se extinde
     Un nou focar de pestă porcină a fost depistat în gospodăria unui sătean din comuna Șugag, diagnosticul animalului bolnav fiind stabilit de specialiștii Laboratorului Sanitar Veterinar al DSVSA Alba. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Ioan Tătucu, a declarat presei că ancheta epizootologică este în plină desfășurare, suspiciunea de boală planând și asupra porcilor din gospodăria ve­cină. Cadavrul porcului bolnav a fost ars și îngropat, iar veterinarii au dispus mă­suri de prevenire a răspândirii pestei. De asemenea, în Șugag a fost instituită carantina de gradul II pe o perioadă de 60 de zile, interval în care tranzacțiile cu porci și carne provenită de la această specie sunt interzise. Totodată, târgul de animale de la Săsciori, aflat în zona de supraveghere epizootică, a fost închis. Tot din cauza pestei, în carantină se mai află localitățile Lunca Mureșului, Jidvei și Șpring, unde s-a pus lacăt pe târguri, fiind închise și cele de la Drașov și Ce­tatea de Baltă. În funcție de rezultatul anchetei, proprietarul animalului sacri­ficat va fi sau nu despăgubit.(R.G.)
Concert de binefacere
     Mâine, 7 octombrie, de la ora 18.00, Căminul Cultural Vințu de Jos va găzdui un concert de binefacere, fondurile care vor fi strânse urmând să fie donate sec­ției de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba. Acțiunea este organizată de Asociația "Societatea de Caritate Kulik-Apulum" din Vințu de Jos și Asociația "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia. Vor susține recitaluri Alexandra Fiț (pian), studentă la Conservatorul Brașov și Elena Bartoș (vioară), de la Conservatorul din Cluj-Na­poca, iar Eugen Pistol va interpreta romanțe. De asemenea, vor evolua și elevii liceelor de muzică din Alba Iulia, Sibiu și Deva și membrii Orchestrei Simfonice ai unui liceu sibian. Totodată, va fi inaugurată o expoziție de pictură.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.