.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Buget 2006
     Ieri a intrat în dezbaterea finală a Guvernului proiectul de buget pe anul 2006. După cum se știe, el a mai fost deja prezentat pentru o primă lectură membrilor Cabinetului Tăriceanu, având ca piatră filozofală proiecția unui deficit bugetar de 0,5% din PIB. După o primă rundă de discuții, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a concluzionat că "nevoile ministerelor sunt mai mari decât posibi­li­tățile" și împreună cu premierul Tăriceanu va mai analiza încă o dată justețea so­li­citărilor fiecărui minister. Unele bugete ministeriale vor fi cu siguranță ajus­tate, mai ales că președintele Traian Băsescu le-a cerut zilele trecute, pe un ton des­tul de imperativ, ca bugetul pe anul 2006 să fie așezat sută la sută pe proiecte. El a criticat, deocamdată la modul general, cererile exagerat de mari ale unor ministere, precum și faptul că nu sunt precise în utilizarea banilor, și i-a cerut premierului Tăriceanu să fie foarte atent, deoarece "aparatele ministeriale pro­movează priorități care, de multe ori, nu sunt ale guvernului și ale populației".
    După cum se știe, premierul Tăriceanu a anunțat deja că prioritare la alocarea fondurilor bugetare vor fi infrastructura, cercetarea, sănătatea și educația, do­menii în care vor fi finanțate acele proiecte necesare pentru îndeplinirea condițiilor de integrare în Uniunea Europeană. De asemenea, se va urmări alocarea de fon­duri pentru a realiza o absorbție cât mai ridicată a fondurilor comunitare alocate României. Domnia sa a concluzionat că Bugetul pe 2006 va permite în cele din urmă menținerea stabilității macro-economice a României, în condițiile în care se prognozează un deficit destul de ridicat al contului curent.
    Revenind la construcția bugetului pe anul viitor, în ultima perioadă de timp au fost nenumărate discuțiile, dezbaterile și chiar certurile, atât în cadrul Alianței D.A. PNL-PD cât și în rândul partidelor din Opoziție, pe tema fiscalității. Ba să se mărească TVA pentru a se face față cerințelor de creștere a cheltuielilor bugetare în condițiile aderării la UE, ba să nu se mărească deoarece colectarea actuală dă roade mai bune, ba să se majoreze alte impozite în locul TVA pentru a nu se inflama inflația, ba să fie crescute atât TVA cât și alte impozite, pentru a se putea reduce contribuțiile sociale, ba să se obțină de la FMI în acest scop mă­rirea deficitului bugetar ș.a.m.d.
    Până și în rândul analiștilor economici, părerile sunt împărțite. Astfel, Ilie Șer­bănescu (fost ministru al Economiei) spune că, în prezent, "încasările bugetare ale României nu depășesc 29% echivalent PIB, și astfel este imposibil ca țara noastră să facă față exigențelor și obligațiilor apartenenței la UE cu un asemenea buget". El susține că majoritatea statelor care au intrat recent în Uniunea Euro­peană, "chiar fostele state comuniste - Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia, au toate bugete de 36-37% echivalent PIB, iar cele mai vechi au 40% și chiar peste în echivalent PIB". În aceste condiții, el susține că oricum, chiar dacă nu se va spune acum la adoptarea bugetului, fiscalitatea va trebui să mai crească în 2006. Domnia sa a precizat și principalele domenii în care cheltuielile bugetare (și deci, pentru acoperire, veniturile prin fiscalizare) trebuie să crească. "Educației trebuie să-i fie destinat cel puțin 6% echivalent PIB (4% acum). Ocrotirea sănătății tre­buie să dispună cam tot de circa 6% echivalent PIB (4% acum). Nota de pre­zervare a mediului urmează să sporească anual cu 0,5-0,7%, timp de câțiva ani față de nivelul din prezent (...) Alocațiile minime pentru infrastructură ar trebui să se majoreze cu 2% echivalent PIB, pentru a nu trimite programul de autostrăzi și de reabilitare a drumurilor în secolul următor"...
    Pe de altă parte, tot un fost ministru, Mircea Coșea, crede că înăsprirea fis­calității în 2006 n-ar aduce nimic bun, "Poate ar aduce pe moment mai mulți bani la buget, dar pe termen lung, cu siguranță, ar produce o deteriorare serioasă a mediului de afaceri. Domnia sa crede că Guvernul României trebuie de aici îna­inte să stimuleze prin diverse pârghii financiare agenții economici pentru a le asi­gura o acumulare internă de capital, astfel încât să poată face față concurenței acerbe din Uniunea Europeană.
Tinu MATEȘ