.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Până vine gripa aviară, ne pasc gripa și răcelile de sezon
•Comitetul județean de intervenție în caz de pandemie de gripă - pe baricade
     Conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a dispus activarea Comitetului județean de intervenție în caz de pandemie de gripă, format din 13 medici, far­ma­ciști și un reprezentant al societății civile, a anunțat dr. Ion Munteanu, directorul DSP Alba. Totodată, vor fi monitorizate cazurile de îmbolnăviri cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare (viroză, pneumonie, gripă), așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. De asemenea, ca la fiecare început de sezon rece, DSP Alba a făcut demersurile pentru a primi 35.000 de doze de vaccin antigripal obiș­nuit (nu pentru gripă aviară) din partea Ministerului Sănătății, în vederea vaccinării gratuite a categoriilor de risc (bătrâni, copii, tineri instituționalizați etc.). Vaccinul urmează să sosească zilele următoare, la nivel național fiind distribuit cu prio­ritate în zonele în care s-a înregistrat mortalitate aviară și în cele afectate recent de inundații. În funcție de evoluția situației din zonele unde este suspectată apariția unor focare de gripă aviară, dacă va fi sau nu confirmată boala, comitetul va dispune măsurile care se impun. Pe de altă parte, majoritatea farmaciștilor cu care am discutat au spus că nu există o creștere a cererilor de vaccin antigripal comparativ cu perioada similară a anului trecut. O doză costă în jur de 250.000 de lei și își face efectul după câteva săptămâni de la administrare, cele mai mari solicitări fiind făcute în perioada campaniei de vaccinare gratuită a categoriilor cu risc de îmbolnăvire. În altă ordine de idei, directorul Spitalului Județean de Urgență, dr. Călin Potor, a spus că unitatea sanitară este pregătită să primească eventualii pacienți bolnavi de gripă, prin internare la secția contagioase, unde bolnavii vor fi supuși tratamentului specific. În cazul în care capacitatea secției va fi depășită, a spus dr. Potor, vor fi găsite alte variante de izolare a bolnavilor.
Robert GHERGU

Hoț de mașini reținut de polițiști
     Csaba I. în vârstă de 26 de ani, din județul Cluj, a fost identificat ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 2/3 octombrie a.c. Acesta a sustras de pe raza municipiului Alba Iulia, în dauna numitului Ilie S., o autotutilitară marca Ro­man pe care a abandonat-o ulterior în apropiere de Zlatna, unde de altfel a și fost găsită. Csaba I. a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore și introdus în arestul IPJ Al­ba, urmând să fie prezentat Judecătoriei Alba cu propunerea de arestare pre­ven­tivă. (L.I.)
CJ Alba face primul pas spre retrocedarea unor clădiri revendicate
     CJ Alba intenționează să treacă din domeniul public în cel privat al județului clădirea din Piața Iuliu Maniu nr. 20, din centrul municipiului, administrată de Di­recția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului, unde își are sediul de asemenea filiala Alba a Patronatului Român (et. I) și PSD Alba. Această măsură constituie primul pas în vederea retrocedării construcției și terenului aferent sus-menționat întrucât acestea fac obiectul revendicării pe baza Legii 10/2001. (I.P.)
Două dintr-o "răsturnare"
     Afrim V., în vârstă de 23 de ani, din Galda de Jos, în timp ce circula cu au­toturismul Dacia pe DJ 107, pe raza localității Cricău, într-o curbă la dreapta a de­rapat și a pătruns pe contrasens. Mașina nu a mai putut fi controlată și ca atare s-a răsturnat. În urma verificărilor polițiștii au stabilit că tânărul nu posedă permis de conducere și că la momentul producerii evenimentului se afla în stare de ebri­etate. Afrim V. este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducere pe dru­murile publice a unui autoturism fără a deține permis auto și pentru con­du­cerea pe drumurile publice a unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. (L.I.)
Pașapoartele turistice se pot elibera și în trei zile
     Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Administrației și In­ternelor a făcut următoarele precizări: în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 28/2005 pentru modificarea unor acte normative, pașapoartele turistice se eli­be­rează în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii sau, în regim de urgență la cererea expresă a solicitantului, în termen de 3 zile. Tariful suplimentar pentru eliberarea pașapoartelor turistice în regim de urgență este de 100 lei RON. Pentru obținerea acestor documente, cei interesați se pot adresa serviciilor publice co­munitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, actele necesare fiind următoarele :
    - cererea tip și anexa (cartonaș) care se iau de la serviciul de profil;
    - actul de identitate, în copie și original;
    - taxele aferente (32 lei RON + 64,2 lei RON); - vechiul pașaport,după caz.
    Programul de lucru cu publicul la serviciile publice comunitare din subordinea prefecturilor este următorul : Luni, Vineri: 9,00-17,00; Marți,Miercuri, Joi: 09,00-19,00; Sâmbătă: 09,00-14,00. (Ș.R.)
O pianistă - "Miss Boboc" la Liceul de Muzică și Arte Plastice
     missClubul Elit a găzduit joi seara "Balul bobocilor" la care s-au întrecut 9 perechi de la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. "Miss Boboc -2005" a fost aleasă albaiulianca Diana Trif, elevă în clasa a IX-a A la pian, care a primit și premiul special din partea ziarului "Unirea". Ea are 1,65 m înăl­țime, 47 kg și dimensiunile 81-60-90. Este so­ciabilă, sufletistă, simpatică, foarte ambi­țioasă și prețuiește sinceritatea. "Mister Bo­boc" a fost ales Gabriel Cobzaru, elev în cla­sa a IX-a C, la profilul arhitectură. Îi plac bas­chetul, muzica hip-hop și... fetele.(R.G.)
DJ762 Mihoiești-Avram Iancu intră în reparații
     Potrivit directorului Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, în curând se vor demara lucrările la drumul județean 762 Mihoiești-Avram Iancu, afectat de mai multe alunecări de teren, inclusiv în această vară. Lucrarea, care constă în refacerea zidului de sprijin pe DJ762 la km 45, în valoare de 9,5 miliarde, va fi atribuită în urma licitației iar pentru acest an au fost alocate 3 miliarde de lei. Termenul de execuție este de 4 luni calendaristice. (I.P.)
Două bande organizate au dat atacul la plăcile de oțel de la UM Cugir
•Paguba este estimată la zeci de milioane de lei
     Polițiștii din Cugir, pe baza unor reclamații potrivit cărora din depozitul de oțeluri a SC UM Cugir SA s-au furat mai multe plăci din oțel, au "monitorizat", în cursul zilei de 5 octombrie, zona respectivă. Rezultatul supravegherii a fost prin­derea în flagrant a unui grup format din 7 persoane, respectiv Radu N. (38 de ani), Ioan P. (40 de ani), Marcel A. (30 de ani), Marius G. (28 de ani), Alin Ș. (26 de ani), Ioan Ș. (27 de ani) și Cristian V. (23 de ani), toți din Cugir. Cei 7 bărbați au creat o mică organizație al cărei scop primordial era sustragerea de plăci de oțel (dimensiunile uneia fiind de 80X60X2 cm) din depozitul societății. Există posi­bilitatea ca indivizii mai în vârstă să fi lucrat la UM Cugir și să cunoască bine to­pografia locului. Plăcile erau transportate cu un autoturism marca Dacia, pro­prietatea lui Radu N. și ulterior valorificate. În momentul în care au fost prinși în flagrant autorii aveau deja încărcate 6 plăci din oțel. Organele de anchetă au extins cercetările și au constatat că în 3 octombrie, cu două zile înainte, cei în cauză au predat la un centru de colectare a fierului vechi din localitatea Vinerea alte 7 plăci, a căror valoare a fost estimată la suma de 2.300 de lei RON. Și ca și cum asta nu ar fi suficient, duminică, 9 octombrie, în plină zi, la ora 13.30 po­lițiștii au prins în flagrant 5 persoane ce sustrăgeau din incinta Parcului Industrial Cugir un panou din aluminiu. Nu mică le-a fost surprinderea agenților să constate că din grup făcea parte și Radu N., proprietarul autoturismului implicat în sustragerea plăcilor de oțel de la UM Cugir. Ceilalți patru au fost identificați ca fiind Sorin M. (16 ani), Constantin M. (23 de ani), Lucian S. (20 de ani) și Sorin T. (31 de ani), toți din Cugir. Pentru a putea fi transportat panoul din aluminiu pro­venit din dezmembrarea unui utilaj a fost tăiat în mai multe bucăți. Toate cele 12 persoane implicate sunt cercetate...în stare de libertate pentru comiterea in­fra­cțiu­ni de furt calificat. (L.I.)
Transavia sporește măsurile de securitate
     Unul dintre cei mai importanți producători de carne de pasăre din țară, com­pania TRANSAVIA Alba Iulia, anunță că a sporit măsurile de securitate în fermele producătoare, pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire.
    De sâmbătă, în unitățile de producție, nu mai intră decât autovehicule ale fir­mei, care sunt dezinfectate suplimentar, atât la intrarea, cât și la ieșirea din in­cinta unității. Aleile de acces și transport din companie sunt dezinfectate zilnic.
    Ca în fiecare an, personalul firmei a fost vaccinat împotriva gripei și anti­te­tanos, campania încheindu-se în urmă cu două săptămâni. Personalul dispune de echipamente de protecție sterile, cu grad sporit de securitate, și va fi instruit să respecte cu strictețe noile reguli restrictive de acces și circulație în interiorul unităților de producție.(M.F.)
Peste 1.000 de elevi repetenți
     Deși cei mai mulți elevi au promovat clasa, 1.026 de elevi din învățământul preuniversitar județean au rămas totuși repetenți la finalul anului școlar trecut, re­zultă din situația statistică întocmită de Inspectoratul Școlar Județean. Cei mai mulți elevi care vor fi nevoiți să repete anul de studiu s-au înregistrat la ciclul gim­nazial-462, dar și în ciclul primar au fost lăsați repetenți 337 de copii. La școala profesională sau de arte și meserii vor repeta anul 136 de elevi, 29 de repetenți s-au înregistrat la seral, iar 62 la liceu, cursuri de zi. Au mai fost înregistrați 115 elevi cu situația școlară neîncheiată, un sfert dintre ei fiind la învățământul seral.(R.G.)
Popescu contra Vlădescu
     Prezent ca ziarist la emisiunea Capital TV, fostul ministru Ionuț Popescu și-a exprimat dezacordul față de măsurile propuse de înlocuitorul său, Sebastian Vlă­descu. El a precizat că în primăvară a luat în calcul aceste măsuri, dar în urma simulării făcute s-a renunțat la ele fiindcă cele câteva mii de miliarde aduse teo­retic de aceste măsuri n-ar fi fost suficiente. Mai mult, Popescu consideră că mărirea bruscă a taxelor pentru țigări va duce la creșterea contrabandei.
    Popescu și-a menținut părerea că trebuie mărită TVA la 22%, dar și-a ex­primat și temerea că această măsură nu va fi luată de la începutul lui 2006, iar guvernanții se vor trezi la mijlocul anului că vor fi nevoiți să apeleze la ea. El speră totuși că măsurile propuse de Vlădescu nu vor fi transpuse în practică. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.